Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość Serp

"Najlepsza marka" ?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość andree

a dotyczy tez japonczykow bo jeszcze trzydziesci lat temu swiat traktował ich tak jak ty kolego teraz chinczykow.Troche to dziwne widziec tylko przeszłosc i terazniejszosc a nie widziec jak jedzie chinski walec i wszystko gniecie.

Tak na marginesie to amerykanscy wojskowi twierdzili ze japonczycy nie maja ani inteligencji ani zdolnosci aby wyprodukowac wartosciowy sprzet bojowy ;-) a utarte przed wojna przekonanie mowiło ze skosne oczy powoduja ze nie moga byc dobrymi pilotami a to co pokazali piloci z wyspy mgieł to raczej wszyscy wiedza.Owszem w zalewie tandety czasem nie widac potencjału ale ja twierdze ze jesli beda chcieli wykonczyc w kazdej dziedzinie szwajcarow czy kogokolwiek i zobacza ze im sie to opłaca to to zrobia.Zarowno iloscia jak i jakoscią.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
a dotyczy tez japonczykow bo jeszcze trzydziesci lat temu swiat traktował ich tak jak ty kolego teraz chinczykow.

A kto wie co będzie w Chinach za 30 lat ? Może będzie jak z Japonią, może nie - historia lubi się powtarzać, ale nie musi.

CДEЛAHO B CCCP - najlepsze zegarki na świecie !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może wróćmy do tematu, poczytałbym wasze opinie o radzieckich i rosyjskich a nie chińskich, które mnie narazie średnio interesuja.

FORZA Robert!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
I co to marketing z homo sapiens moze zrobić... :!: :wink:

Przeciez powyzsza wypowiedź jest w jawnej sprzeczności z "sapientia"

Chocby to porownanie, ze furmanka nigdy nie będzie samochodem,- tez mi nowość, furmanka nie jest z definicji samochodem, podczas gdy zegarek chiński, jak sama nazwa wskazuje , jest zegarkim, tyle ze wyprodukowanym w Chinach, tak samo, jak zegarek szwajcarski jest tez zegarkiem, tyle że wyprodukowanym w Szwajcarii (OK, OK, tlko zmontowanym w Szwajcarii z części, których przynajmniej połowa biorąc wartosciowo, musi byc szwajcarska , reszta bywa chińska:wink: )

Twoja wypowiedź to wyłacznie emocje i skojarzenia, pracowicie i przez lata wciskane Ci do głowy przez niewątpliwie prawdziwych fachowców, którzy z tego zyją (zreszta b. dobrze). Wolno Ci oczywiście tak do tego podchodzić, ale dobrze sobie z tego zdawac sprawę.

Czy zapoznałes się, jak podpowiadałem, z tym, co Chinczycy produkuja obecnie,- sadzę , ze nie! Zresztą to niełatwe, bo żaden kraj-producent nie ma podobnie szerokiej oferty, co oni.

No, moze z wyjątkiem zegarków dla snobów..

Chińsi zegarek i szwajcarski zegarek są z nazwy zegarkami - racja

Maluch i Volkswagen też są z nazwy samochodami, ale różnice pomiędzy mini są raczej spore.

Może jakość wyrobów chińskich poprawia się, ale nadal pozostowiają one bardzo wiele do życzenia.

I, że tak jeszcze zapytam - chyba mi nikt nie powie, ze zegarek chiński jest lepszy od szwjcarskiego, i chyba nikt nie powie, że nowa psudorosyjska marka jaką jest Rekord z chińskim werkiem to najlepszy rosyjski zegarek :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Może wróćmy do tematu, poczytałbym wasze opinie o radzieckich i rosyjskich a nie chińskich, które mnie narazie średnio interesuja.

Generalnie jest to tak - zegarek radziecki to całkowicie inna rzecz niż rosyjskie. Radzieckie były lepsze, dokładniej zrobione, z lepszej jakości materiałów. W nowych rosyjskich zegarkach jest bardzo dużo niedoróbek, niedociągnięć, wad. W zegarkach rosyjskich generalnie wszystko zależy od tego na jaki egzemplarz sie trafi, może być felerny, albo dobry. Liczba tych felernych egzemlparzy niestety jest dość duża. Nie da się specjalnie podać najlepszej rosyjskiej marki - wszystko zależy jak fabryka przyłoży sie do zrobienia konkretnej sztuki Poljota, Wostoka ...

Kupienie rosyjskiego zegarka jest jak loteria. Kilka lat temu, jak nie siedziałem jeszcze tak głęboko w temacie radzieckich zegarków, kupiłem kilka nowych rosyjskich czasomierzy. W przypadku dwóch loterię wygrałem - były bez jakiejkolwiek wady, wszystko cacy, a w przypadku czterech loterię przegrałem - poszły do zegarmistrza na poprwianie fabryki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
(...)

Może jakość wyrobów chińskich poprawia się, ale nadal pozostowiają one bardzo wiele do życzenia.

I, że tak jeszcze zapytam - chyba mi nikt nie powie, ze zegarek chiński jest lepszy od szwjcarskiego, i chyba nikt nie powie, że nowa psudorosyjska marka jaką jest Rekord z chińskim werkiem to najlepszy rosyjski zegarek :?:

Szwajcarzy przyjęli od lat konkretną, przemyslaną politykę handlowa,- pielęgnują markę "zegarek szwajcarski" jako synonim tzw. markowego zegarka dobrej, albo luksusowej jakości, zatem drogiego. Nie produkuja więc zegarków zdecydowanie marnych jaościowo, bo to zniszczyłoby ten wypracvowany przez dziesięcioleciaich ich b. zyskowny obraz, dzieki któremu produkując wg niektórych źródeł zaledwie 1% swiatowej produkcji zgarniaja za to 95% wpływów. Dlatego tez tak skrzetnie ukrywają, ze wiele podzespołowe i części ich zegarków produkowanych jest w ...Chinach, o czym napomykał nie kto inny, jak sam Hayek.

Chinczycy natomiast to największy światowy producent zegarków, będacy w stanie zaspokajać , jak pisałem, WSZELKIE potrzeby (łącznie z tourbillionami!) rynku, z wyjatkiem zegarków snobistycznych, gdzie liczy się przede wszystkim marka. Bo własnie marki chińskie zegarki jeszcze nie mają (przynajmniej w Europie, bo w Azji juz niektóre ich wyroby zaczęły konkurowac np. z Rolexami,- porównywalne sa o ok. 40% tańsze, a podobno lepsze jakościowo :wink: ). Skoro zaspakająja wszelkie potrzeby, to i produkuja równiez m.in. taniutki chłam, bo jest na to popyt. Tu sa bezkonkrencyjni i od tego kiedys zaczynali, stąd ten niesprawiedliwy ich obraz. To, ze werki w Rekordach sa marne nie znaczy wcale, ze Chinczycy lepszych zrobic nie potrafia i nie produkują, -znaczy to tylko i wyłącznie tyle, że Rosjanie takie zamówili, bo chcieli mało zapłacić. A dlaczego tak jest wynika dokładnie z takich samych powodów, dla których, jak słusznie zauważyłes, jakość zegarków rosyjskich pogorszyła się przeciętnie ow porównaniu z sowieckimi. Chyba nie twierdzisz, że Rosjanie zapomnieli, jak robi się dobre zegarki??

Ponownie, jesli chińskie zegarkowe mozliwości kogos interesują, zalecam zapoznanie się z rzeczywistymi danymi, a nie obrazem stworzonym przez zaniepokojoną konkurencję.. zaniepokojona, bo wystarczy pomyslec, co stałoby się z przemysłem zegarkowym w Szwajcarii czy Niemczech, z ich obecnymi b. wysokim zyskiem, gdyby głośno przyznać, ze istnieja zegarki chińskie wciąz kośztujące tylko ułamek ceny "europejczyka", a które są przynajmniej tak samo dobre??!!

zegarek> 1.000 $ =podatek od snobizmu;-)
Noszone m.in.GP,IWC,Zenith,SeikoGQ,GP,Movado,Omega,Longines,Eterna,Vulcain,Rado,Wittnauer,Bulova,Hamilton,Cyma,Doxa,Gruen,Tissot,Helvetia,Onsa, itd.,Polacy,Niemcy,sowieci itd..>200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A uzupełniaja moją wypowiedx,- zegarek, który nosi prezyden Bush:

http://i15.photobucket.com/albums/a396/Str...ll/DSCF2118.jpg

http://i15.photobucket.com/albums/a396/Str...ll/DSCF2118.jpg

Jak o nim mówił:, "no nonsense watch of good quality priced for normal people"

Noszone m.in.GP,IWC,Zenith,SeikoGQ,GP,Movado,Omega,Longines,Eterna,Vulcain,Rado,Wittnauer,Bulova,Hamilton,Cyma,Doxa,Gruen,Tissot,Helvetia,Onsa, itd.,Polacy,Niemcy,sowieci itd..>200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Osobiście nie mam i miałbym nic do Chińskich zegarków!

Ale tylko wtedy gdy nie mam przyjemności z podróbkami, mechanizmami wstawianymi do obudów mówiących że to inna marka, inny wyrób. Owszem, jest to bardzo popularne... pchanie podróbek i na to nic się nie poradzi... dziś można sprzedać wszystko!

Chiński zegarek ale uwaga... MARKOWY czyli konkretnej firmy, wykonany wg. własnej konstrukcji od początku do końca, jest równie wartościowy jak innej firmy z innego państwa... bardziej 'zegarkowego'.

Rosyjskie - Radzieckie.

Osobiście stanę za Radzieckimi!

Czemu?

Były wykonane z większą starannością, kontrolą jakości. Nie oszczędzano na złoceniu, paskach, bransoletach. Ciekawsze wzory, rozwiązania. Spora powtarzalność w wykorzystywaniu naprawdę udanych mechanizmów.

Wystarczy otworzyć i porównać sobie Komandirskije stare i nowe o podobnej konstrukcji i tym samym kalibrze mechanizmu.

Osobiście żal mi bardzo jednego zegarka który kiedyś miałem ale sprzedałem na Allegro... Rosyjskiego.

Był to piękny Wostok z sekundnikiem na g. 6 tej i mechaniźmie kaliber 2605.

Wielka szkoda.... :-(

Pozdrawiam Was

Jarosław Urbanowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to ja jeszcze raz poprosze o opinie który wśród radzieckich? Jak patrze na swoją kolekcję to stwierdzam że Poljot. Jak otworze kolejna szufladkę to Zim. I tak mogę długo. Macie jakies swoje ulubione modele/egzemplarze radzieckich czasomierzy?

FORZA Robert!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepszy wśród sowieckich to.... Zenith 135, czyli Wołna, aka Wistok Precision 22 kamieni, kaliber 2809.

Niestety, sa to juz stare zegarki, zwykle zmeczone zyciem :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba moje oczy nawet takiego nie widziały... jakieś szczegóły?

FORZA Robert!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek produkowany pod koniec lat 50-tych w małych ilosciach w Czystopolu, bedacy nieco zmodyfikowaną (Rosjanie dodali OIMPNM 3 kamienie) kopią słynnego chronometra Zenitha kaliber135.

Spełniał sowieckie testy na chronometr (nieznacznie łagodniejsze niz szwajcarskie), przeznaczony był w zasadzie dla armii, w sprzedazy pojawiał się sporadycznie i za tzw. "drogie" pieniądze.

Te mechanizmy, które testów na chronometr nie spełniały pojawiały się na rynku jako Ałmazy, -rózniły się ponadto brakiem precyzyjnej regulacji chodu.

Zegarek jako Wostok Precision dostał Grand Prix na Targach Lipskich.

Dobry zegarek, ale kupno to troche loteria, bo w ogóle rzadko się pojawia, a egzemplarze jeszcze nadające się do (kosztownej) renowacji jeszcze rzadziej.

Niewątpliwie z mojego inzynierskiego punktu widzenia najlepszy jakościowo zegarek przemysłu sowiecko/rosyjskiego.

Mam taki niezły mechanicznie egzemplarz, chodzi z dokł 2 sek/doba, niestety tarcza do wymiany , poszukue bezskutecznie od długiego czasu, obudowa tez zniszczona. Kilku klubowiczów może pochwalic się lepszymi egzemparzami, szczęśliwcy nawet kilkoma :shock: :( - jak poprosisz to pewno pochwala się lepszymi zdjeciami, bo mój marnie wygląda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

grzecznie proszę o fotki :(

FORZA Robert!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moim zegarkiem do którego czuje sentyment to zegarek marki Poljot , który dostałem na komunie a więc dawno temu. Był to zegarek z budzikiem ale niestety nic więcej nie mogę o nim powiedziec poza tym że był ostatnio na allegro . Najbardziej szkoda mi że go sprzedałem za jakieś marne grosze i kupiłem jakąś kwarcową tandete.

Obecnie posiadam też Poljota ale już rosyjskiego z serii Aeroclub. Jest u mnie krótko bo ok.3 miesiące ale na razie złego słowa nie mogę o nim powiedziec.

Dokładnośc chodu ok 10-15 sek na dobę

dokładnośc wykonania dobra

A może ktoś może coś o nim powiedziec???

oto on

http://www.allegro.pl/item174986960_zegare..._gwarancja.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aeroclub był omawiany kilkukrotnie - generalnie jako wart swojej ceny :(

Radek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tat tak wiem ze był omawiany ale myślałem że moze ktoś napisze coś jeszcze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zegarek produkowany pod koniec lat 50-tych w małych ilosciach w Czystopolu, bedacy nieco zmodyfikowaną (Rosjanie dodali OIMPNM 3 kamienie) kopią słynnego chronometra Zenitha kaliber135.

Spełniał sowieckie testy na chronometr (nieznacznie łagodniejsze niz szwajcarskie), przeznaczony był w zasadzie dla armii, w sprzedazy pojawiał się sporadycznie i za tzw. "drogie" pieniądze.

Te mechanizmy, które testów na chronometr nie spełniały pojawiały się na rynku jako Ałmazy, -rózniły się ponadto brakiem precyzyjnej regulacji chodu.

Coś jest tu niejasnego - jeśli te mechanizmy Wołny, które nie speniały testów na chronometr były sprzedawane jako Ałmazy, to jak mogły nie mieć precyzyjnej regulacji - przecież gdyby było tak jak piszesz mechanizmy w Wołnach i Ałmazach byłyby identyczny tyle, że w Wołnie miał pozytywnie zaliczony test chronometru, a w Ałmazie nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez się nad tym zastanawiałem;- jak się zapewne domyslasz nie asystowałem przy tych testach i głowy za te infrmacje dać nie zamierzam.

W mojej cyt. wypowiedzi opierałem się na dośc duzym artykule rosyjskiego zegarmistrza i miłośnika sowiecko/rosyjskich zegarków, z dużą ich kolekcja, który takie informacje naten temat podawał. Z całości artykułu autor zdecydowanie sprawiał wrażenie , że wie o czym pisze, ale byc może tu go fantazja poniosła, nie wiem. A wiec relata refero..

Ponadto wydaje mi się, że ktoś juz podobna informację tu na forum podawał, - czy nie Kol. Staruszek czasem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie trochę to niejasne jest. Przecież Ałmazy miały trochę inne mechanizmy niż Wołny. Ałmaz to taka "uproszczona Wołna".

Też pamiętam, że ktoś już coś takiego na forum pisał. Za bardzo jest to nielogiczne, bo gdyby rzeczywiście tak bylo, z tymi testami, to jak wcześniej napisałem, Ałmaz i Wołna miałyby identyczne mechanizmy, tyle że Ałmaz bez certyfikatu chronometru, a Wołna z nim.

Mnie wydaje się, że raczej było w ten sposób: Ałmaz rzeczywiście ma coś wspólnego z Wołną, bo jest w nim podobny mechanizm, tyle, ze właśnie uproszczony - który certyfikatu chronometru nie posiada. Wołna natomiast chodzi na zmodyfikowanej kopi Zenita i certyfikat ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz to Ty wprowadzasz zamieszanie piszac nieścisle, bo certyfikat chronometru teoretycznie moze miec kazdy zegarek, (czyli po prostu kazdy zegarek ma szanse zostać chronometrem), nawet "buksiak"(i były takie przypadki :!: :shock: , pod warunkiem, ze przejdzie dany werk odpowiedni test za tzw drogie pieniadze (bo testuje się werki (przynajmniej w Szwajcarii), a nie gotowe zegarki). A więc co najwyżej to werki Wołn i Wostoków Precision poddawano testom. Zapewne znaczna większośc z nich ten egzamin zdawała, ale nie wiemy tak naprawde ile z nich testowano, jaka część pokonywała ten egzamin i co potem z tymi gorszymi robiono.

Sądzę, ze po prawie pół wieku obracamy się w sferze półlegend.

Jedna rzecz jest pewna- kalkiber 2809 był bardzo udany! No, ale to głównie zasługa Zenitha, bardzo szacownej szwajcarskiej firmy :!:

A na marginesie, z testami tymi bywa ciekawie, np. jedna z najbardzej szanowanych przeze mnie firm (i to nie dlatego, ze zupełnie nieproszona zrobiła mi za friko niewiadomo po co generalny remont zegarka :wink: ) czyli GP w ostatnich latach zrezygnowała z poddawania swoich wyrobów oficjalnym testom COSC; - robi to tylko na wyraźne (no i opacone dodatkowo i to słono) żądanie klienta.

GP wystarczają testy wewnetrzne, które kazdy ich zegarek przejśc musi, zupełnie jakos tak przypadkowo duuuzo ostrzejsze niz te oficjalne :( .

To jest zresztą jedyna znana mi firma w całej historii, która na piśmie dawała nabywcy (na pewne mdele) 2-letnią gwarancję, że odchyłka chodu MIESIĘCZNA mniejsza będzie niz 1 minuta :shock: :!: :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz to Ty wprowadzasz zamieszanie piszac nieścisle, bo certyfikat chronometru teoretycznie moze miec kazdy zegarek, (czyli po prostu kazdy zegarek ma szanse zostać chronometrem), nawet "buksiak"(i były takie przypadki :!: :shock: , pod warunkiem, ze przejdzie dany werk odpowiedni test za tzw drogie pieniadze (bo testuje się werki (przynajmniej w Szwajcarii), a nie gotowe zegarki). A więc co najwyżej to werki Wołn i Wostoków Precision poddawano testom.

Zamieszanie to wprowadziłeś Ty właśnie powyższym postem. Po co piszesz o testach chronometru dla buksiaków ... skoro wiadomo, że dyskutujemy o Wołnach, które takie testy przechodziły jak i późniejsze Wostoki precision - zresztą też sam to napisałeś.

Co do mechanizmów, które nie zdały tego testu, to chyba nikt nie jest w stanie powiedzieć co z nimi robiono, ja mam takie podejrzenia, że te egzemplarze, które test zaliczyły były przeznaczone na ekspotr - (wiadomo, musiały być lepsze), a te u których ten test wypadał gorzej zostawały na miejscu.

Z radzieckich zegarków testy chronometru miały zegary lotnicze montowane w migach - ACZCH i produkowane w 1MFZ chronometry okrętowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz to Ty wprowadzasz zamieszanie piszac nieścisle, bo certyfikat chronometru teoretycznie moze miec kazdy zegarek, (czyli po prostu kazdy zegarek ma szanse zostać chronometrem), nawet "buksiak"(i były takie przypadki :!: :shock: , pod warunkiem, ze przejdzie dany werk odpowiedni test za tzw drogie pieniadze (bo testuje się werki (przynajmniej w Szwajcarii), a nie gotowe zegarki). A więc co najwyżej to werki Wołn i Wostoków Precision poddawano testom.

Zamieszanie to wprowadziłeś Ty właśnie powyższym postem. Po co piszesz o testach chronometru dla buksiaków ... skoro wiadomo, że dyskutujemy o Wołnach,

(...)

.

Nie, - spojrzyj na tytuł watku :) :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty jako pierwszy rozpocząłeś temat Wołny, i dyskusja nas obu dotyczyła właśnie tego zegarka, a nie innego.

A co do tematu - nie sądzę żeby buksiaki nawet z testami chronometru były produktami najlepszej marki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kto powiedział że Wołny są zmęczone życiem :D ?

post-8994-0-33726700-1330705225.jpg

wowerkmg7.th.jpg

Sex, drags & rock-n-roll !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zazdroszczę stanu :!: :wink: -skąd bierzesz takie piękne tarcze :?: :?:

Mam 3 Wołny w b.dobrym mechanicznie stanie (chodzą wciąż z dokładnością spełniającą normy chronometru (oczywiście bez bawienia się w właściwe dla certyfikatu zmienianie pozycji czy temperatur) ale tarcze mają bardzo kiepskie. W 2-óch zamieniłem je z bólem serca na lepsze tarcze od Ałmaza, ale mam świadomość, że to jednak trochę skundlenie szlachetnego zegarka :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.