Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

waljo

Jaki werk jest wewnątrz zegarka?.

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanko dotyczące tego co w temacie, otóż czy istnieje jakiś nie wiem spis czy też inny katalog gdzie można by było sprawdzić jaki werk jest wewnątrz zegarka. Czasami na dekielku tylnym jest to opisane ale często nie ma. W np Casio MTP 1192 albo Casio EF 305, można tylko się dowiedzieć jaką instrukcję obsługi znaleźć na stronie producenta (cyferki w ramce) natomiast co jest w środku już nie. Macie Koledzy jakiś patent na takie rzeczy poza otwarciem zegarka. Jest to przydatne w szczególności w sytuacji kiedy kupujemy np jakiegoś dawcę i sprzedający nie jest w stanie go otworzyć i zobaczyć albo po prostu nie chce. Spotkałem się, że na stronie sprzedającego zegarek jest np informacja, że mechanizm Japoński i nic więcej. Myślę, że w przypadku kupowania jakiegoś zegarka było by to przydatne bo przecież sprzedawca nie będzie otwierał nam zakupionego zegarka i mówił nam co jest w środku. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mateusz Dąbrowski

Cyferki w ramce to właśnie numer modułu, czyli mechanizmu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

numer mechanizmu wg. Casio - MDV-106 ma na przykład nr modułu - 2784 a jest to po prostu Miyota 2115, i nie, nie chodzi o podróby tylko o efekt skali i korzystną cenę prostego mechanizmu Miyoty. Casio ładuje Miyoty do wielu zegarków.

na moje tam gdzie są proste zegarki - hurtowo Casio zakupuje mechanizmy od Miyoty, elektroniczne i zaawansowane kwarce są na mechanizmach Casio. Chyba się nie mylę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skąd zatem wiadomo, że moduł 2784 to Miyota 2115. Wpisując w wyszukiwarkę moduł 2784 otwiera instrukcję obsługi do tego mudułu ale nigdzie nie pisze, że w zegarku jest Miyota 2115. Właśnie o to mi chodzi jak znaleźć tę zależność. 

Zegarek CASIO MPT-1247 ma moduł Epson VX3J taki przykład mam. Możliwe, że ktoś podmienił moduł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na WUS ktoś otwierał dekiel, albo linkował do jakiegoś hiszpańskiego forum.

Nie mogłem znaleźć listy mechanizmów przyporządkowanych do modułów wg. numeracji Casio.

Nie otworzysz, nie dowiesz się.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakieś takie dziwne tajemnice ma firma. Po co to ukrywać?.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem, takie widzimisię mają, ale japończycy są dziwni.

A Seiko Epson ponoć też się zdarza w Casio, wątpię żeby był podmieniony mechanizm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może zrobić na forum kącik pod tytułem "co jest w środku" mogło by się to często przydać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.