Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Wasyl

Jaki zegarek vintage masz dziś na ręku?

Rekomendowane odpowiedzi

20 godzin temu, TomcioMiki napisał(-a):

Vintage czy nie 🤔🤔🤔

IMG_20250804_192328.jpg

Youngtimer :P

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, oszolom napisał(-a):

Youngtimer :P

Prawie 20 lat ma 😁😁😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, TomcioMiki napisał(-a):

Prawie 20 lat ma 😁😁😁

No tak, dlatego youngtimer. Jak 20-30 letnie "kolekcjonerskie" auta :P. 

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, oszolom napisał(-a):

No tak, dlatego youngtimer. Jak 20-30 letnie "kolekcjonerskie" auta :P. 

Zrobiłem niedawno niewielki risercz i odnalazłem nieznany świat. Ze zdumieniem odnotowałem, że w kwarcowym świecie czas leci jakoś inaczej, a dziesięcioletnie Casio są uważane za vintage wśród kolekcjonerów. O ile zbieraczy zegarków uważam za mniej lub bardziej pierdolniętych (a czuję się kompetentny w ocenie, bo sam zbieram), to kolekcjonerzy tanich kwarcoków to szczególny gatunek. Odkryłem też, że całkiem zwyczajnie wyglądające osoby mogą mieć w domu kilka szuflad szczelnie wypełnionych bateriami Renata. Poza tym wyglądają na radosnych entuzjastów, więc chyba ok.

pozdrawiam

Narfas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten to ma ponad 30 to się liczy ... 1480601064_ZdjcieWhatsApp2025-08-06o09_29.46_067bb02c.thumb.jpg.b305644d98e0a7add96bdf52cf36d852.jpg:rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, Narfas napisał(-a):

Zrobiłem niedawno niewielki risercz i odnalazłem nieznany świat. Ze zdumieniem odnotowałem, że w kwarcowym świecie czas leci jakoś inaczej, a dziesięcioletnie Casio są uważane za vintage wśród kolekcjonerów. O ile zbieraczy zegarków uważam za mniej lub bardziej pierdolniętych (a czuję się kompetentny w ocenie, bo sam zbieram), to kolekcjonerzy tanich kwarcoków to szczególny gatunek. Odkryłem też, że całkiem zwyczajnie wyglądające osoby mogą mieć w domu kilka szuflad szczelnie wypełnionych bateriami Renata. Poza tym wyglądają na radosnych entuzjastów, więc chyba ok.

pozdrawiam

Narfas

No ja lubię i stare bateryjki. Szczególnie takie mocno stare. Ale nie mam szuflady baterii renata. Raczej torebkę baterii vinnic :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

97546785467.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
48 minut temu, oszolom napisał(-a):

97546785467.jpg

Ło kurde, jak ja lubię te stare banany. Do tego stopnia, że chyba sobie kupię sobie jednego z tych kwarcoków, wzorowanych na starym T18, które sprzedaje LIP.

Za to nie jestem entuzjastą kolorowych pasków, ale ten tutaj jakoś pasuje, dziwna sprawa.

pozdrawiam

Narfas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20250807_174905.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, puma napisał(-a):

20250807_174905.jpg

Takiej wersji jeszcze nie widziałem. Fajny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak się zastanawiam, od kiedy jest vintage, czy 20letni Orient to już vintage czy nie 🤔 🤔 🤔 a 20 letni Casio 🤔🤔🤔 

IMG_20250809_094913.jpg

Mam nadzieję że wiecie o co mi chodzi 🤗 🤗 🤗 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 8.08.2025 o 11:34, oszolom napisał(-a):

Takiej wersji jeszcze nie widziałem. Fajny.

Mam 3 różne wersje tego modelu 😃

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, puma napisał(-a):

Mam 3 różne wersje tego modelu 😃

poka pozostałe ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, TomcioMiki napisał(-a):

Tak się zastanawiam, od kiedy jest vintage, czy 20letni Orient to już vintage czy nie 🤔 🤔 🤔 a 20 letni Casio 🤔🤔🤔 

IMG_20250809_094913.jpg

Mam nadzieję że wiecie o co mi chodzi 🤗 🤗 🤗 

Dla mnie zegarki 20-letnie to są zegarki współczesne :)

75rt67.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, oszolom napisał(-a):

Dla mnie zegarki 20-letnie to są zegarki współczesne :)

75rt67.jpg

Tak ale mi chodziło o to że niektóre firmy nie istnieją od 100 lat , i czy taki Casio to już vintage 🤔🤔🤔  To pierwszy zegarek Casio 74r 🤔🤔🤔

il_794xN.6871733271_kh0x.jpg

Jak to traktować 🤔🤔🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no. Casiotrony to jest vintage. Pytałes o 20-letnie, a ten jest ponad dwa razy starszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, oszolom napisał(-a):

Nie no. Casiotrony to jest vintage. Pytałes o 20-letnie, a ten jest ponad dwa razy starszy.

Trochę to źle napisałem, ale wiesz o co mi chodzi, jaka miarą mierzyć co jest vintage a co nie, każda firma ma inną datę powstania , weźmy takiego Rolexa 1905r a Casio pierwszy zegarek 74r   , czy 80r dla Casio to już Vintage i jak to jest z innym firmami 🤔🤔🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, oszolom napisał(-a):

poka pozostałe ;)

20250810_152208.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
18 godzin temu, TomcioMiki napisał(-a):

Trochę to źle napisałem, ale wiesz o co mi chodzi, jaka miarą mierzyć co jest vintage a co nie, każda firma ma inną datę powstania , weźmy takiego Rolexa 1905r a Casio pierwszy zegarek 74r   , czy 80r dla Casio to już Vintage i jak to jest z innym firmami 🤔🤔🤔

Wiesz, nie ma jednej odpowiedzi. Dla full ortodoksów vintage będą tylko mechaniki. Dla mnie vintage to zegarki co najmniej 30+. Ale to subiektywna sprawa. Ktoś może zarzucić, że za vintage uznaję badziewne LCD. No uznaję, skoro zegarek przepracował tyle lat. Oczywiście nie mówię tu o Casio, które wrzuciłeś. Ale mój biurkowy Piratron jest moim zdaniem vintage. Większość zbieraczy/kolekcjonerów by na niego nie splunęła nawet :P

Edytowane przez oszolom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, oszolom napisał(-a):

Wiesz, nie ma jednej odpowiedzi. Dla full ortodoksów vintage będą tylko mechaniki. Dla mnie vintage to zegarki co najmniej 30+. Ale to subiektywna sprawa. Ktoś może zarzucić, że za vintage uznaję badziewne LCD. No uznaję, skoro zegarek przepracował tyle lat. Oczywiście nie mówię tu o Casio, które wrzuciłeś. Ale mój biurkowy Piratron jest moim zdaniem vintage. Większość zbieraczy/kolekcjonerów by na niego nie splunęła nawet :P

Takiego masz 🤔🤔🤔

Screenshot_2025-08-11-07-47-39-52_99c04817c0de5652397fc8b56c3b3817.jpg

I ostatnie, żeby nie ciągnąć tematu, vintage, lata 90, według Ciebie, takiego mam 🤔🤔🤔

IMG_20250811_074501.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi