TomcioMiki 65090 #6626 Napisano 3 Sierpnia 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GostRado 10790 #6627 Napisano 3 Sierpnia Z ig: 3 => Joie de Vivre <= Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 65090 #6628 Napisano 4 Sierpnia Vintage czy nie 🤔🤔🤔 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arkszyn 240 #6629 Napisano 5 Sierpnia 9 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
oszolom 26130 #6630 Napisano 5 Sierpnia 20 godzin temu, TomcioMiki napisał(-a): Vintage czy nie 🤔🤔🤔 Youngtimer 1 Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 65090 #6631 Napisano 5 Sierpnia 22 minuty temu, oszolom napisał(-a): Youngtimer Prawie 20 lat ma 😁😁😁 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
oszolom 26130 #6632 Napisano 5 Sierpnia 4 minuty temu, TomcioMiki napisał(-a): Prawie 20 lat ma 😁😁😁 No tak, dlatego youngtimer. Jak 20-30 letnie "kolekcjonerskie" auta :P. 1 Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Narfas 62 #6633 Napisano 5 Sierpnia 3 godziny temu, oszolom napisał(-a): No tak, dlatego youngtimer. Jak 20-30 letnie "kolekcjonerskie" auta :P. Zrobiłem niedawno niewielki risercz i odnalazłem nieznany świat. Ze zdumieniem odnotowałem, że w kwarcowym świecie czas leci jakoś inaczej, a dziesięcioletnie Casio są uważane za vintage wśród kolekcjonerów. O ile zbieraczy zegarków uważam za mniej lub bardziej pierdolniętych (a czuję się kompetentny w ocenie, bo sam zbieram), to kolekcjonerzy tanich kwarcoków to szczególny gatunek. Odkryłem też, że całkiem zwyczajnie wyglądające osoby mogą mieć w domu kilka szuflad szczelnie wypełnionych bateriami Renata. Poza tym wyglądają na radosnych entuzjastów, więc chyba ok. pozdrawiam Narfas 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arkszyn 240 #6634 Napisano 6 Sierpnia Ten to ma ponad 30 to się liczy ... 6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
oszolom 26130 #6635 Napisano 6 Sierpnia 20 godzin temu, Narfas napisał(-a): Zrobiłem niedawno niewielki risercz i odnalazłem nieznany świat. Ze zdumieniem odnotowałem, że w kwarcowym świecie czas leci jakoś inaczej, a dziesięcioletnie Casio są uważane za vintage wśród kolekcjonerów. O ile zbieraczy zegarków uważam za mniej lub bardziej pierdolniętych (a czuję się kompetentny w ocenie, bo sam zbieram), to kolekcjonerzy tanich kwarcoków to szczególny gatunek. Odkryłem też, że całkiem zwyczajnie wyglądające osoby mogą mieć w domu kilka szuflad szczelnie wypełnionych bateriami Renata. Poza tym wyglądają na radosnych entuzjastów, więc chyba ok. pozdrawiam Narfas No ja lubię i stare bateryjki. Szczególnie takie mocno stare. Ale nie mam szuflady baterii renata. Raczej torebkę baterii vinnic 1 Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
oszolom 26130 #6636 Napisano 6 Sierpnia 5 Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Narfas 62 #6637 Napisano 6 Sierpnia 48 minut temu, oszolom napisał(-a): Ło kurde, jak ja lubię te stare banany. Do tego stopnia, że chyba sobie kupię sobie jednego z tych kwarcoków, wzorowanych na starym T18, które sprzedaje LIP. Za to nie jestem entuzjastą kolorowych pasków, ale ten tutaj jakoś pasuje, dziwna sprawa. pozdrawiam Narfas 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Slimturtle 7007 #6638 Napisano 7 Sierpnia Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 8 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
puma 242 #6639 Napisano 7 Sierpnia 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
oszolom 26130 #6640 Napisano 8 Sierpnia 17 godzin temu, puma napisał(-a): Takiej wersji jeszcze nie widziałem. Fajny. 0 Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 65090 #6641 Napisano 9 Sierpnia Tak się zastanawiam, od kiedy jest vintage, czy 20letni Orient to już vintage czy nie 🤔 🤔 🤔 a 20 letni Casio 🤔🤔🤔 Mam nadzieję że wiecie o co mi chodzi 🤗 🤗 🤗 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
puma 242 #6642 Napisano 9 Sierpnia W dniu 8.08.2025 o 11:34, oszolom napisał(-a): Takiej wersji jeszcze nie widziałem. Fajny. Mam 3 różne wersje tego modelu 😃 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
oszolom 26130 #6643 Napisano 9 Sierpnia 3 godziny temu, puma napisał(-a): Mam 3 różne wersje tego modelu 😃 poka pozostałe 1 Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
oszolom 26130 #6644 Napisano 9 Sierpnia 10 godzin temu, TomcioMiki napisał(-a): Tak się zastanawiam, od kiedy jest vintage, czy 20letni Orient to już vintage czy nie 🤔 🤔 🤔 a 20 letni Casio 🤔🤔🤔 Mam nadzieję że wiecie o co mi chodzi 🤗 🤗 🤗 Dla mnie zegarki 20-letnie to są zegarki współczesne 2 Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 65090 #6645 Napisano 9 Sierpnia 7 minut temu, oszolom napisał(-a): Dla mnie zegarki 20-letnie to są zegarki współczesne Tak ale mi chodziło o to że niektóre firmy nie istnieją od 100 lat , i czy taki Casio to już vintage 🤔🤔🤔 To pierwszy zegarek Casio 74r 🤔🤔🤔 Jak to traktować 🤔🤔🤔 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
oszolom 26130 #6646 Napisano 9 Sierpnia Nie no. Casiotrony to jest vintage. Pytałes o 20-letnie, a ten jest ponad dwa razy starszy. 1 Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 65090 #6647 Napisano 9 Sierpnia 5 minut temu, oszolom napisał(-a): Nie no. Casiotrony to jest vintage. Pytałes o 20-letnie, a ten jest ponad dwa razy starszy. Trochę to źle napisałem, ale wiesz o co mi chodzi, jaka miarą mierzyć co jest vintage a co nie, każda firma ma inną datę powstania , weźmy takiego Rolexa 1905r a Casio pierwszy zegarek 74r , czy 80r dla Casio to już Vintage i jak to jest z innym firmami 🤔🤔🤔 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
puma 242 #6648 Napisano 10 Sierpnia 22 godziny temu, oszolom napisał(-a): poka pozostałe 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
oszolom 26130 #6649 Napisano 10 Sierpnia (edytowane) 18 godzin temu, TomcioMiki napisał(-a): Trochę to źle napisałem, ale wiesz o co mi chodzi, jaka miarą mierzyć co jest vintage a co nie, każda firma ma inną datę powstania , weźmy takiego Rolexa 1905r a Casio pierwszy zegarek 74r , czy 80r dla Casio to już Vintage i jak to jest z innym firmami 🤔🤔🤔 Wiesz, nie ma jednej odpowiedzi. Dla full ortodoksów vintage będą tylko mechaniki. Dla mnie vintage to zegarki co najmniej 30+. Ale to subiektywna sprawa. Ktoś może zarzucić, że za vintage uznaję badziewne LCD. No uznaję, skoro zegarek przepracował tyle lat. Oczywiście nie mówię tu o Casio, które wrzuciłeś. Ale mój biurkowy Piratron jest moim zdaniem vintage. Większość zbieraczy/kolekcjonerów by na niego nie splunęła nawet Edytowane 10 Sierpnia przez oszolom 1 Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 65090 #6650 Napisano 11 Sierpnia 15 godzin temu, oszolom napisał(-a): Wiesz, nie ma jednej odpowiedzi. Dla full ortodoksów vintage będą tylko mechaniki. Dla mnie vintage to zegarki co najmniej 30+. Ale to subiektywna sprawa. Ktoś może zarzucić, że za vintage uznaję badziewne LCD. No uznaję, skoro zegarek przepracował tyle lat. Oczywiście nie mówię tu o Casio, które wrzuciłeś. Ale mój biurkowy Piratron jest moim zdaniem vintage. Większość zbieraczy/kolekcjonerów by na niego nie splunęła nawet Takiego masz 🤔🤔🤔 I ostatnie, żeby nie ciągnąć tematu, vintage, lata 90, według Ciebie, takiego mam 🤔🤔🤔 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach