Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

mbw

Renowacja zegarka Warszawa

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, 

Szukam dobrego i sprawdzonego salonu zegarmistrzowskiego, gdzie odnowię swojego Atlantica.  Zależy mi na tym, żeby było dobrze zrobione  a jednocześnie nie zostawić majątku.

Miejsce: Warszawa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja słyszałem o firmie ''Bracia Glowaccy'' ul.Zlota ale nigdy nic tam nie robiłem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, 

Szukam dobrego i sprawdzonego salonu zegarmistrzowskiego, gdzie odnowię swojego Atlantica.  Zależy mi na tym, żeby było dobrze zrobione  a jednocześnie nie zostawić majątku.

Miejsce: Warszawa

Przeglądałem ostatnio forum pod tym kątem i ogólnie wnioski mam takie (moje subiektywne):

- w Polsce są 3 duże zakłady, które regularnie ktoś poleca - Głowaccy w Warszawie, Chronostar w Łodzi i Chronos w Poznaniu

- żaden z nich nie ma 100% pozytywnych opinii, zdarza się, że użytkownicy forum skarżą się, że dostają nawet nie swoje część z powrotem (zmieniona tarcza, mechanizm)

- chyba najmniej negatywów znalazłem o Poznaniu, ale za to nie dam sobie ręki uciąć, że tak właśnie jest

- czasami niektórzy oddają zegarki do renowacji w innych miejscach w Polsce niż te 3 wyżej i efekty są naprawdę porządne

- podobno w Niemczech można odrestaurować zegarek z większym prawdopodobieństwem, że nie straci on na oryginalności, ale koszty są dużo większe

- dlaczego w Polsce zegarki po renowacji wracają z pozmienianymi detalami? Bo "majster" ma jeden szablon gotowy na każdy model, niezależnie od szczegółów w konkretnym przypadku go wyciąga i "robi jak leci". Podobno taki szablon pod konkretną tarczę trochę kosztuje i robi się go w takiej technologii i na takim sprzęcie, który ma atesty do drukowania pieniędzy (jeśli zakład jest profesjonalny).

Dlatego na Twoim miejscu bym dobrze rozważył, czy chcesz robić renowację, czy tylko lekkie odświeżenie i serwis.

Edit: Wydaje mi się, że kiedyś czytałem o jakimś Mistrzu na Bemowie, ale to musisz jeszcze poszukać, albo może ktoś bardziej obeznany coś dopowie.

Pozdrawiam

RKL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobno taki szablon pod konkretną tarczę trochę kosztuje i robi się go w takiej technologii i na takim sprzęcie, który ma atesty do drukowania pieniędzy (jeśli zakład jest profesjonalny).

:blink:

Genialne, to stwierdzenie!!! 

Załatw koledze wejściówkę do PWPW

może tam przyjmą tarczę do renowacji?

Ich maszyny pewnikiem posiadają takie atesty!

Jak masz namiar na wystawce tych atestów,

to podaj wyślę swoją starą HP LaserJet. 

@mbw

Wrzuć do tematu z Atlantykami lub w Vintage "renowacja tarcz"

wyraźne fotografie tego czasomierza oraz mechanizmu

a odpowiedź na Twe pytanie dostaniesz na pewno! 

<p>Czasem lec-e w gruchy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobno taki szablon pod konkretną tarczę trochę kosztuje i robi się go w takiej technologii i na takim sprzęcie, który ma atesty do drukowania pieniędzy (jeśli zakład jest profesjonalny).

:blink:

Genialne, to stwierdzenie!!! 

Załatw koledze wejściówkę do PWPW

może tam przyjmą tarczę do renowacji?

Ich maszyny pewnikiem posiadają takie atesty!

Jak masz namiar na wystawce tych atestów,

to podaj wyślę swoją starą HP LaserJet. 

Kolego, po co te złośliwości. Był taki wątek na forum, gdzie właśnie tak przedstawiano kwestię restauracji tarczy i drogich matryc.

Pozdrawiam

RKL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Człowieku! 

Nie lej wody!

I nie rób koledze wody z mózgu!

Jakie atesty do drukowania pieniędzy?

Wiesz w ogóle jak one powstają?

A na marginesie PWPW

to:

Państwowa Wytwórnia Papierów Wartościowych,

Między innymi banknotów i nie tylko Polskich!

Proces ich powstawania jest bardzo żmudny!

A pierwszym jego zaczynem jest powstanie matrycy.

Jednym z wybitniejszych ich grawerem  

był Polak  Czesław Słania!

Do poczytania:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Czes%C5%82aw_S%C5%82ania

http://wikizaglebie.pl/wiki/Czes%C5%82aw_S%C5%82ania

<p>Czasem lec-e w gruchy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie tłumacz mi czym jest PWPW...

Odnosiłem się do tej wypowiedzi Piotra Ratyńskiego:

Napisano 13 kwiecień 2014 - 11:30

JaronC, dnia 13 Kwie 2014 - 11:23, napisał:snapback.png

Nie znam się na technologii drukowania tarcz. Jednak to, co dotychczas udało mi się ustalić, to to, że przynajmniej na podobnej zasadzie to polega.

Obecne materiały do matryc i pewnie też farby są inne, czy raczej mamy większy wybór.

Zasada jest dokładnie taka sama, tylko matryca dużo bardziej precyzyjna. Klisze np. robi się. na aparatach które wymagają specjalnego pozwolenia, bo mogą służyć do podrabiania pieniędzy itd...

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/48002-renowacje-tarcz-przed-i-po/page-46

Może nie wyraziłem się precyzyjnie, ale też nie byłem w błędzie. Koniec offtopicu.

Pozdrawiam

RKL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.