majbo 0 #1 Napisano 14 Grudnia 2015 Witam,przymierzam się do rozpoczęcia kolekcjonowania zegarków mechanicznych z lat 60-tych, którymi jestem zachwycony - zwłaszcza szwajcarskimi. Jestem "świeży" w temacie stąd pytania do Was jako fachowców - czy tego rodzaju zegarki mogą być normalnie noszone, czy raczej nastawić się tylko na trzymanie ich w domu oraz czy zegarki, które nie będą noszone też nakręcać raz na dobę, czy raczej nie? Chodzi mi o zachowanie ich punktualności oraz sprawności. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirek 1969 1476 #2 Napisano 14 Grudnia 2015 Trzeba od czasu do czasu ponakręcać aby się przesmarował.Ale czy raz na dobę to niech się wypowiedzą specjaliści. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Gustaw von Sztalinger #3 Napisano 14 Grudnia 2015 raz na dwa tygodnie powinno być ok 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #4 Napisano 14 Grudnia 2015 Raz na miesiąc wystarczy..... 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mw75 36 #5 Napisano 14 Grudnia 2015 Nakręcam gdy sobie przypomnę, że mam zegarki do nakręcenia. Może raz na miesiąc wyjdzie, tak średnio. 0 Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
majbo 0 #6 Napisano 15 Grudnia 2015 Dziękuję za szybką reakcję na moje pytanie. A jak sądzicie - czy tego typu zegarki można normalnie użytkować, czy raczej "do gabloty" ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość #7 Napisano 15 Grudnia 2015 Zegarki w kolekcji kolekcjonera zegarków, o ile działają, zasługują na użytkowanie, choćby sporadycznie. Taka jest moja opinia, choć kiedyś mogłem uważać inaczej. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5786 #8 Napisano 15 Grudnia 2015 Dziękuję za szybką reakcję na moje pytanie. A jak sądzicie - czy tego typu zegarki można normalnie użytkować, czy raczej "do gabloty" ?No jasne że używać po to są.Ja od wczoraj napieram z 80cio letnim chronografem na nadgarstku.Nosić,zakładać,nakręcać,zmieniać cztery razy dziennie po prostu cieszyć się nimi. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5444 #9 Napisano 15 Grudnia 2015 ..."Nosić,zakładać,nakręcać,zmieniać cztery razy dziennie po prostu cieszyć się nimi." Pięknie to Pawle ująłeś. @majboJest na forum kilka wątków gdzie pokazujemy swoje kolekcje na nadgarstkach w czasie normalnego noszenia, warto przez nie przebrnąć by wyrobić sobie własne zdanie. 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach