Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

wieloryb

Wygodny zegarek na bransolecie na codzień (5K max)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

Nowy rok przyszedł i przyniósł nowy pomysł zegarkowy. Mam już divera na gumie, mam Deck-Watcha na pasku do koszuli. Czas przyszedł na kajdana :)

Wiem, że nie powinno się szukać zegarka przez pryzmat tego, do czego jest zaczepiony, ale jednak dla mnie to podstawowy aspekt.

A pozostałe:

- dobrze, jakby był to chronograf lub pilot (albo 2 w jednym!)  - zawsze to jakaś odmiana

- bransoleta musi być matowa  (no może max 10% gdzieś może zabłyszczeć - nie lubię tego)

- data raczej obowiązkowa

- aby bransoleta była jeśli to możliwe - wygodna i miała dobrą regulację

- najlepiej zegarek używany - bo wszystkie możliwe opcje z nowych do 5 tys mam praktycznie przerobione  i nie ma ich za wiele. A z takim budżetem o nowego chrono  - ciężko

- automat czy manual - bateryjkom mówimy stanowcze NIE

- rozmiar - min 42 mm ! 

Myślałem nad Speedmasterem reduced ( za ok 6 tys), ale perspektywa naprawy (przeglądu) za ok 2 tys mnie przeraziła... Do tego trochę mały jest..

Prosty człek jestem i proste werki od Ety czy Selity mnie satysfakcjonują w zupełności. 

Co macie do zaproponowania?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tej cenie celowałbym w używana Eterne Kontiki FH, idealny jako EDC. Chrono raczej nie bedzie wygodne bo z reguły sa dosyć grube.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Alpina Pilot? Hamilton?

Fajne chrono od Alpiny masz na bazarku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tej cenie celowałbym w używana Eterne Kontiki FH, idealny jako EDC.

Ja także poleciłbym tę Eternę. Naprawdę fajny zegarek.

" Nikomu nieznane tajemne serce zegara " - Elias Canetti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szybko ;)
Ta alpina panda trochę jednak jest świecąca.  B42 w wersji Chrono, albo Chrono GMT jest świetny, tylko ciężko dostępny właśnie i do tego w tej cenie..

Czy te chrono na VJ są naprawdę aż tak ciężkie? To nie musi być do końca EDC, bo chciałbym go nosić 1-2 razy w tygodniu, żeby inne czasomierze się nie obraziły :)

Kontiki FH jest za mało pilotowy (sportowy) ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są ciężkie, bo to kawał mechanizmu, kawał koperty + kawał kajdana ale to kwestia przyzwyczajenia... Różnicę czujesz jak zmieniasz zegarek na "nie-chrono". Masz jeszcze X-Patrol, X-Wind od Hammiego. Możesz jeszcze ew. Combata od Glycine poszukać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obczajam X-Winda.  Niezly :)  Ale zdecydowanie lepiej wygląda na pasku...  Widziałem tu wątek, że jeszcze w 2013 można było nowego dorwać za 3,8k,

Ja się pytam, gdzie te czasy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli pilot chrono nowy to może Steinhart? Posiadam i jestem bardzo zadowolony. Jakość wykonania bardzo dobra, wszystko gra jak trzeba. Bransoleta też bardzo wygodna, skręcana na śrubki więc nie ma problemu z regulacją.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obczajam X-Winda.  Niezly :)  Ale zdecydowanie lepiej wygląda na pasku...  Widziałem tu wątek, że jeszcze w 2013 można było nowego dorwać za 3,8k,

Ja się pytam, gdzie te czasy?

Myślę, że jak pogrzebiesz, znajdziesz w dobrej cenie. 

Przy małych nadgarstkach, pasek jest lepszym wyborem, tak jak bransoleta 5-link, zamiast 3-link, ale z drugiej strony w lecie lepiej katować bransoletę niż pasek. ;)

3,8k? Tak, ale też często cena była fajna, bo V7750 zamiast H21; nie taki kolor tarczy; na pasku, a nie na kajdanie. ;)

Zobacz sobie jeszcze X-Patrol'a - okresowo, bywa w b. dobrych cenach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ten H21 to dużo lepsiejszy od VJ77?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ten H21 to dużo lepsiejszy od VJ77?

H21 jest na bazie V7750. W skrócie, poza zdobieniem na mostku i rotorze: zwiększona rezerwa chodu do 60h i dokładność. Mimo, że dokładnością producent chwali się w mat. reklamowych, to już jak przychodzi do szczegółów podaje dane jak dla V7750. Rezerwa faktycznie jest większa, a dokładność po porównaniu tu na forum również, ok 0-4s na dobę. Nie będę się tu chwalił ale jak pogrzebiesz, po forum (w wątku Hamiltona było nawet kilka dni temu), znajdziesz dokładne wyniki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

0-4s na dobę, to znakomity wynik. Jednak dla mnie to czy zegarek robi +2 czy +7 nie jest aż tak ważne, ja wygoda jego noszenia.

Podoba mi się X-wind, ale na pasku.  A ma ktoś ten model na kajdanie aby móc ocenić jego wygodę?  Na zachodnim forum znalazłem opinię, że dosyć sztywna jest i mało komfortowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

0-4s na dobę, to znakomity wynik. Jednak dla mnie to czy zegarek robi +2 czy +7 nie jest aż tak ważne, ja wygoda jego noszenia.

Podoba mi się X-wind, ale na pasku.  A ma ktoś ten model na kajdanie aby móc ocenić jego wygodę?  Na zachodnim forum znalazłem opinię, że dosyć sztywna jest i mało komfortowa.

Jest nawet lepiej. ;) U mnie wyjdzie teraz tak, że korektę odchyłki będę robił przy okazji zmiany czasu...

Ja mam w wersji 3-link (ta nowsza). Wygodna, dobrze wykonana i spasowana z zegarkiem, choć wole paski... Jedyne czego mogę się doczepić, to to, że do mojego nadgarstka od jakiegoś czasu nie mogę jej, tak jak bym chciał przypasować - przy czterech wyjętych ogniwach jest za ciasna, przy trzech za luźna, ale to mówi człowiek, który bransolety używa tylko kiedy musi... :) Jeżeli cena jest ok i jedynym minusem niepomijalnym jest opina dot. bransolety, bierz z bransoletą (cena firmowego paska w por. z ceną bransolety jest delikatnie mówiąc mało zachęcająca). Jak nie będziesz nosić, sprzedasz... ;) Sam chętnie przytulę nową bransoletę, bo ta co ma już się trochę "patyną" pokryła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego, co widzę, to nie ma wersji starego X-Winda na bransolecie.

Są tylko  H77726151 - ale te wyglądają koszmarnie..

Fajne ceny - tylko w USA. W Europie na pasku ok 5300zł, a do tego bransoleta, to wyjdzie ponad 6000zł.  Dużo...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego, co widzę, to nie ma wersji starego X-Winda na bransolecie.

Są tylko  H77726151 - ale te wyglądają koszmarnie..

Fajne ceny - tylko w USA. W Europie na pasku ok 5300zł, a do tego bransoleta, to wyjdzie ponad 6000zł.  Dużo...

Słabo Kolega szuka. ;) Zajrzyj do wątku Hammiego na forum. Co chwilę temat sprawdzonych sklepów wałkujemy.

Na szybko: 

Będzie?

Tu (http://www.czaszegarkow.pl/hamilton-king-czarny-stal-o44-mm-p-40120.html) warto zapytać o prawdziwą cenę, bo podana jest z kosmosu. Może prawdziwa będzie niższa i jeszcze się jakiś rabat dla wydębić. Napisz jeszcze ew. do http://kraff.pl - może zrobią dobrą cenę. 

Przy szukaniu sprawdzaj czy na pewno to jest X-Wind na H21. Poznasz, po zdobieniu na mostku i rotorze.

W przypadku sklepów zag. sprawdzaj czy dają rabat za zapiskę do newslettera i ew. przelew SEPA (2-5% upustu).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I ja go polecę :) Mój ulubiony zegarek.

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak , zauważyłem:)

Widziałem temat w galerii ...

Patrzyłem za bransoletą do X-winda , to praktycznie nie do dostania. Znalazłem 1 ofertę z 2013 roku za 299 dolarow:) To na dzisiejsze masakra.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak , zauważyłem:)

Widziałem temat w galerii ...

Patrzyłem za bransoletą do X-winda , to praktycznie nie do dostania. Znalazłem 1 ofertę z 2013 roku za 299 dolarow:) To na dzisiejsze masakra.

Sama bransoleta jest dostępna w cenie ok 130-150 EUR. Kupisz ją zarówno w sieci jak i u AD stacjonarnie. Zawsze też, można AD poprosić o sprowadzenie, jeżeli da dobrą cenę. Czyżby Kolega rezygnował z wersji na bransolecie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie tyle rezygnował,  co bardziej "zaczynał" od paska;)

Pisałeś, że nowsza wersja z H21 ma inny kolor tarczy.  A dokładniej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź dokładnie co napisałem. ;)

Po chłopsku:

5TbHobfh.jpg

Calibre-H21-Hamilton.jpg

a tu po staremu (V7750):

xwind.JPG

(zdjęcia z sieci)

W recenzji Konrada może być lepiej widać mechanizm przed mod.

Widzisz różnice?

H21 zadebiutował w 2011 roku w X-Patrolu i SOL LE. Potem dostał go w ramach odświeżenia X-Wind. Odnośnie do tarczy, to te X-Windy z nowym werkiem występują w tej kolorystyce (jedynie słusznej ;)), co obecnie jest na stronie maja H21. Kolejna kwestia, nowe maja kajdan w wersji 3-link, stare mogą mieć 5-link, taki jak był w Navy Regatta.

Btw, ta oferta za 1100EUR na kajdanie była zła?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lubię oglądać mechanizm w swoim x windzie :) Ja teraz też bralbym na bransolecie i odkupił pasek.

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja cały czas mam na myśli wersję z czarną tarczą. Myślałem, że w nowszej wersji ma ona może inny odcień itp.

Nowy mechanizm rzeczywiście ładniejszy...

Napisałem do tego sprzedawcy z linka od tts.  Dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla zakończenia tematu napiszę, że dałem się namówić ostatecznie na X-winda.  Tylko na tą chwilę nosze go na pasku:)  a kajdana planuję dokupić.

Chociaż tak dobrze mu na nim, że nie mam zbyt silnej motywacji...

Może jednak poszukam kolejnego sikora na bransolecie ;)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla zakończenia tematu napiszę, że dałem się namówić ostatecznie na X-winda.  Tylko na tą chwilę nosze go na pasku:)  a kajdana planuję dokupić.

Chociaż tak dobrze mu na nim, że nie mam zbyt silnej motywacji...

Może jednak poszukam kolejnego sikora na bransolecie ;)...

Niech się nosi! Jakie wrażenia?

poszukasz kolejnego :D

Oj tam, oj tam! Wpierw, trzeba się Cross-Windem nacieszyć. Zresztą, zawsze można bransoletę do niego dokupić i mieć kolejny nowy zegarek.... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.