Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Siobhane

Delbana,proszę o poradę czy warto go odrestaurować

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Dostałam zegarek delbana,chciałabym go odrestaurować, tylko niestety nie wiem, czy warto. Przegrzebałam internet w celu, znalezienia czegokolwiek i jedyne co znalazłam to link z ebay, gdzie sprzedają podobny z informacją,że produkowany był w 1950 roku.

Proszę o pomoc, ktoś,coś? :)

Pozdrawiam Monika

post-89483-0-28970800-1455828103_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dostałaś lecz zależy od kogo?

Czy ma tan zegarek wartość sentymentalną

dla Ciebie? 

Jeśli tak, to pozostawił bym go 

w stanie jakim jest!  

Bowiem widać na nim 

ślady minionych lat.

Jeśli już taką masz potrzebę, 

to tylko kopertę oddaj do chromowania

a tarczę zostaw taką jaką jest obecnie.

Nie jest w złym stanie i warto ją taką zachować.

<p>Czasem lec-e w gruchy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Przyłączam się do opinii Kolegi lec; tarcza nie jest w złym stanie i ma ciekawy wzór, który raczej nie uchowa się po renowacji. Koperta podniszczona na tyle, że chromowanie (renowacja) raczej jej nie zaszkodzi. Koniecznie oddaj mechanizm zegarmistrzowi do czyszczenia i smarowania, bo pewnie odleżał swoje. Koronkę też można odnowić i pochromować, ale nie wiem, czy warto akurat tę (czy oryginalna? ja nie potrafię ocenić).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za zainteresowanie i odpowiedzi :)

Zegarek nie ma dla mnie niestety wartości sentymentalnej, nie jest też na chodzie, mechanizm nie działa, cały w środku lata. Wiec naturalne, że oddam go do pełnej renowacji, łącznie z wymianą szkiełka. Pytanie tylko czy warto, czy opłaca sie go odrestaurowywac, czy ktoś ma może jakąś wiedzę na temat tego zegarka wie, coś o nim więcej niż ja :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy dobrze radzą, tarczy nie ruszają, bo po malowaniu może i dla laika będzie "ładny", ale straci na wartości kolekcjonerskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Dostałam zegarek delbana,chciałabym go odrestaurować, tylko niestety nie wiem, czy warto. Przegrzebałam internet w celu, znalezienia czegokolwiek i jedyne co znalazłam to link z ebay, gdzie sprzedają podobny z informacją,że produkowany był w 1950 roku.

Proszę o pomoc, ktoś,coś? :)

Pozdrawiam Monika

Witaj

Decyzja co do restauracji zegarka jest indywidualną , choć w związku z ingerencją :( zegarek straci na urodzie ( moje zdanie ) i oczywiście koszt renowacji kilkukrotnie przekroczy wartość egzemplarza .

Ja osobiście jestem przeciwnikiem tego typu ingerencji , zegarek tak jak koledzy napisali jest w świetnym stanie jak na swoje lata , piszesz że cały w środku lata ?

Co masz na myśli ? , prawdopodobnie brak śrubek mocujących werk do koperty .

Co do chromowania koperty to zapewne koperta jest ze stopu znalu , także chyba będzie kłopot z położeniem nowej powłoki .

Więcej może na tematach poświęconych marce Delbana

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/85816-delbana-oryginalna-czy-nie-zapytania-wszelkie/

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/126084-delbana-dyskusja-og%C3%B3lna/

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/58714-poka%C5%BCmy-swoje-delbany/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.