Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

endrju71

serwis Omega

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów...

Panowie podpowiecie w temacie serwisu..?

mam Omegę Seamaster James Bond 007 Limited Edition z 2008 r. zresztą kupiona na tutejszym bazarku, noszę ją praktycznie codziennie (tak na marginesie fantastyczny zegarek) już przez 3 latka.

pytanie dotyczy serwisu, czy już powinienem zrobić jakiś przeglądzik??? dzwoniłem do Swotch Group Polska na Marynarską bo niby tylko tam mogę taki przegląd wykonać no i cena mnie troszkę powaliła bo 1600 zł  :) mało to nie jest..! ale ok jak trza to trza i zapłacę...

dlatego postanowiłem zapytać na forum może coś doradzicie w temacie.... ??? 

pozdr...

A.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nie znasz dobrego zegarmistrza ktory zamowi wszystko z serwisu i nic nie spaprze to moze wykona ci serwis za polowe tej kwoty ale nie jestem pewnien czy da sie zmiescic w polowie kosztow.

OMEGA SEAMASTER 300M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok bardzo dziękuje za odpowiedź...

z tego wynika że u zwykłego zegarmistrza też tanio nie będzie a w serwisie przynajmniej będę miał pewność że zrobią to dobrze no i dadzą certyfikat...

jak by ktoś jeszcze chciał coś podpowiedzieć w tym temacie to zapraszam...

pozdr..

a.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a może ktoś podpowiedzieć co ile lat taka Omega powinna mieć przegląd serwisowy...????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co 5-7 lat powinno się robić przegląd. Zadzwoń do łódzkiego Tempusa. Mają autoryzację na Omegę i zrobią IMO taniej. I to sporo taniej. Zadzwoń, to się dowiesz szczegółów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak jesteś z Warszawy to na Pięknej 47 można zrobić u Pana Zbigniewa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jestem z Kraka i byłem u Strojnego ale powiedział że jak to jest Co Axial to tylko ul. Marynarska w Wawie, no a na Marynarskiej 1600 zł 

dzięki za radę zadzwonię i do Łodzi i do p. Zbigniewa!

ważne jest żeby było profesjonalnie bo tak jak mówię zegareczek fajny! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Łodzi na pewno zrobią profesjonalnie. Mają pełen dostęp do części Omegi (uszczelki, koronki, wskazówki itd). Wymienią co będzie trzeba i będzie taniej niż na Marynarskiej :). Terminy mogą być odległe, bo roboty mają od groma, Zjeżdżają pocztą kurierską z całej Polski zegarki. Polerkę koperty na życzenie też zrobią.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok to po niedzieli dzwonię do nich...!! :)

mam jeszcze kieszonkę w złocie z zeszłego stulecia to może też do nich zawiozę...

pozdr...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy w Warszawie nie ma innych, tańszych serwisów Omegi ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Tatko

Witam !

pytanie laika 

Co obejmuje taki serwis ?   rozebranie do ostatniej śrubki ? mycie czyszczenie ? smarowanie ? regulacje na wibrografie ? (wibrograf chyba tak brzmi nazwa tego użądzenia) Pytam z czystej ciekawości bo cena niemała... 

A jak zegarek więcej stoi jak pracuje ? serwis wynika z zużywania się smarów czy starzenia ? mam kwarca który ma ze 20 lat i tylko baterie ma zmieniane i  nadal cyka...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli nic mu nie dolega to go zostaw w spokoju. Widziałem 40letnie mechaniczne Omegi które nigdy nie były otwierane i dawały radę

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam !

pytanie laika 

Co obejmuje taki serwis ?   rozebranie do ostatniej śrubki ? mycie czyszczenie ? smarowanie ? regulacje na wibrografie ? (wibrograf chyba tak brzmi nazwa tego użądzenia) Pytam z czystej ciekawości bo cena niemała... 

A jak zegarek więcej stoi jak pracuje ? serwis wynika z zużywania się smarów czy starzenia ? mam kwarca który ma ze 20 lat i tylko baterie ma zmieniane i  nadal cyka...

"Kompletny przegląd obejmuje następujące czynności:

- Demontaż mechanizmu na czynniki pierwsze, czyszczenie, smarowanie, montaż, regulacji dokładności i kontrolę funkcji.

- Naprawę lub wymianę uszkodzonych części mechanizmu.

- W miarę potrzeby wymianę w cenie przeglądu: szkła, tubusu, koronki, przycisków, uszczelek, baterii (za wyjątkiem specjalnych szkieł mineralnych, szkieł szafirowych, koronek i przycisków specjalnych oraz części wykonanych z metali szlachetnych, które zostaną wycenione osobno).

- Kontrolę wodoszczelności.

- Mycie koperty i bransolety.

- Kontrolę techniczną i estetyczną"

Informacja bezpośrednio z serwisu SGP.

Sugestia żeby czekać aż zegarek sam się rozsypie chyba nie jest najlepsza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Tatko

Jeśli nic mu nie dolega to go zostaw w spokoju. Widziałem 40letnie mechaniczne Omegi które nigdy nie były otwierane i dawały radę

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

Już się spotkałem z takimi opiniami i to kilka razy,

Autorytetem w tej dziedzinie jest mój kolega z miejsca pracy(pracujemy niedaleko siebie), człowiek bardzo bardzo majętny posiada zegarków na lekko licząc no strasznie kwoty to sa a jego znajomi to już abstrakcja totalna oderwanie od rzeczywistości i pytałem gdzie serwisuje swoje zegarki a on że zegarek w pudełku jak leży to sie nie zużywa.... 

Nie będę, dyskutował na ten temat i spierał sie bo po prostu nie wiem nie mam doświadczenia , mysle że jak zegarek jest używany na co dzień dzień w dzień to raz na te kilka lat można zerknąć i taki servis zrobić ale jak głównie stoi i cieszy oko to...

no nie wiem nie wiem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Owszem, jak leży to się nie zużywa ale wszelkie środki smarne tracą właściwości i jeśli zegar jest albo będzie noszony to dobrze byłoby żeby były świeże, jeśli mechanizm ma pracować w optymalnych warunkach.

Możesz postawić auto do garażu na 10 lat i nic z nim nie robić - nie zużyje się, ale jak po tych 10 latach zechcesz nim wyjechać to nie zaczynasz od odpalenia silnika tylko wymiany wszystkich płynów, smarów i gum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Tatko

samochód jest kiepskim porównaniem zupełnie inny zakres temperatur, sił, ciśnień, tolerancji, zależności poszczegulnych podzespołów ale wiem o co chodzi a jaki jest okres przydatności takich smarów ? jakie maksymalny okres czasu mogą leżeć poza fabrycznym opakowaniem nie tracąc swoich właściwości ? czy nowoczesne werki są tak czułe że koniecznie muszą być świeże czy wystarczy aby jakiejkolwiek oliwki w łożyskach kapeczka był i będzie cykać ? oczywiscie zakładając że mechanizm jest czyściutki i hermetycznie zamknięty ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak czy inaczej. Po 5-7 latach powinno się zrobić przegląd mechanicznego zegarka niezależnie czy kosztował tysiaka czy pięćdziesiąt.

Po około 10 latach oliwy tracą swoje właściwości smarne i dokładność zegarka może ulec znacznemu zmniejszeniu i części mogą zacząć się nadmiernie zużywać tym bardziej, kiedy leży w pudełku i nagle ktoś naciągnie sprężynę.

Zegarki noszone na co dzień potrafią faktycznie chodzić po 20-30 lub nawet więcej lat bez przeglądu. Nie znaczy to oczywiście, że takie przebiegi wychodzą im na zdrowie :D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Tatko

czyli czysto teoretycznie jakby tych interwałów przestrzegać albo i je skracać  to taki zegarek może tykać i tykać i tykać ... a palety w kotwicy to są elementy " eksploatacyjne " i przerzutnik balansu nie licząc łożysk to chyba elementy najbardziej narażone na zużycie wskutek tarcia i nazwę to gwałtownym stykaniem sie z innym elementami ? jak one znoszą upływ czasu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.