Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

kłaliciak

Podróbki - rodzaje, przykłady, przestrogi, rady

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Temat podrób, przez niektórych nazywanych czasem eufemistycznie"replikami" jest przedmiotem chyba największej ilości dość emocjonalnych dyskusji na forum.

Pomyślałem, że może warto byłoby usystematyzować w jednym miejscu wiedzę na temat rodzajów podróbek- ich jakości, poziomu wykonania, krahów pochodzenia itp?

Ostatnio na bazarku jeden z Kolegów pytał o zakup mechanizmu Valjoux i przy okazji tego okazało się, że inny klubowicz (nieświadomy przez wiele lat faktu posiadania imitacji ) miał taki mechanizm w podróbce Rolexa. Tak zwanym "włochu" wykonanym najprawdopodobniej ze złota, z puncami itp.

Myślę, że byłoby z korzyścią dla wielu przyszlych mniej świadomych nabywców zebranie trochę wiedzy popartej konkretnymi przykładami - traktującymi o podróbkach wykonanych np. ze złota, na szwajcarskich werkach, które nie rażą taniością blasku brajblinga czy rolnixa ale o tych bardzo trudnych do odróżnienia od oryginału.

Jeśli taki temat całościowy już istnieje na forum to proszę o przeniesienie/usunięcie mojego posta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomysł zacny ale niewykonalny. Żaden temat nie pomieści choćby 1% wiedzy o podróbkach, które istnieją na rynku. Powód - podrabiane są wszystkie droższe marki, podrabiana jest większość modeli oferowanych przez owe marki, a każdy z nich ma od kilku do kilkunastu fałszywych odpowiedników różniących się od siebie jakością wykonania i stopniem powodzenia z jakim imitują oryginał.

Najlepszym sposobem na rozpoznanie podróbki zawsze będzie bardzo dobra znajomość wyglądu i ogólnej charakterystyki oryginału, bowiem każda, nawet najlepsza podróbka się od niego czymś różni. Tak więc bronią w walce z fałszywkami powinna być nie tyle znajomość (całej palety) dostępnych podróbek, co znajomość charakterystyki (najczęściej pojedynczej wersji) oryginału - innymi słowy przed wdepnięciem na minę powinny chronić informacje zdobywane przez miłośnika zegarków w ramach poszerzania swojej wiedzy odnośnie danego modelu.

Oczywiście w wykrywaniu podróbek pomóc może znajomość tych sfer, w których fałszerze najczęściej popełniają błędy próbując coś imitować. Tutaj jednak przeważnie są to różne rzeczy w zależności od danego modelu zegarka, który jest podrabiany. Znów, żeby stworzyć kompletny przewodnik, trzeba by przeanalizować każdy model, każdej marki z osobna.

Dla przykładu - W przypadku Rolexa Submarinera z datą najczęściej fałszerze mają problem z:

- datą (odpowiednią czcionka, centrowanie daty w okienku/pod lupką)

- lumą (równomierne nałożenie, efektywność świecenia, trwałość)

- oddaniem detalu na tarczy (jakość wykonania markerów godzinowych, odpowiednia czcionka i odstępy w napisach, kształt i wygląd rolexowej "korony", a nawet całościowa spójność wyglądu tarczy tak, by oddawała wygląd tarczy występującej w Submarinerze w danym roku)

- wewnętrznym grawerem (centrowanie, odpowiednia głębokość i technika wykonania, ilość napisów Rolex na obwodzie)

- wskazówkami (jakość wykończenia krawędzi, efekt 3d, aplikacja lumy)

- wykończeniem koperty (numery seryjne, kształt crown-guardów, wielkość koronki, kształt i wykończenie uszu)

- bransoletą (odpowiednie satynowanie, kształt i ogólny wygląd korony na zapięciu, sprawny glide-lock, spasowanie ogniw końcowych z kopertą)

- szkłem (wysokość osadzenia, kształt lupki, powiększeniem daty 2,5x, efekt "czarnej dziury" w lupce)

- bezelem (odpowiednia czcionka, kolor bezela, wygląd perły, centrowanie, praca bezela, wygląd "zębów")

- mechanizmem (klon ETY musi zastąpić oryginalny werk, co utrudnia chociażby poprawne centrowanie daty w podróbkach; "superklony" oryginału nie są super i najczęściej szybko się psują + są super niedokładne, a po otwarciu zegarka i tak zdradzają je detale).

A to jest tylko jeden przykład.

Generalnie istnieje ogromna baza danych, gdzie można się dowiedzieć: jakie istnieją na rynku podróbki, czym różnią się od oryginałów, co fałszerzy starają się poprawić w kolejnych edycjach i co niechcący "zepsuli" starając się poprawić błędy w aktualnych edycjach - są to anglojęzyczne fora "miłośników podróbek" (w języku angielskim najczęściej używanym słowem jest replica, a nie fake) gdzie amatorzy fałszywek wymieniają się swoimi doświadczeniami, a nawet piszą recenzje poszczególnych podrób, często zestawiając zdjęcia porównawcze z oryginałami i wymieniając różnice.

Szczerze mówiąc to nigdzie, nawet tu na forum, nie nauczyłem się tyle o Rolexach co na forach traktujących o podróbkach. Prawda jest taka, że gdy tu pasjonaci dyskutują beztrosko nad tym, że Rolex wypuścił nowy model, który ma fajny ceramiczy bezel, na forach dla "pasjonatów podrób" już wszyscy rozkładają te zegarki na elementy pierwsze i zastanawiają się jak to jest wykonane i jak to "zreplikować".

Myślę, że warto czytać takie fora w wolnym czasie, by poznać wroga i dla samokształcenia.

ng6mnrm.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokladnie. Nie upchnie sie tego w jeden temat a lepszych podrobek i tak nie odroznisz od oryginalu po zdjeciach bo jesli ktos chce kogos zrobic w balona to zrobi takie zdjecia ze nic nie bedzie widac nawet przy dobrej rozdzielczosci.

Przykladem byla jakis czas temu omega 300m co- axial gdzie zdradzil ja inni niz w oryginale kolor balansu.

OMEGA SEAMASTER 300M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, bardzo dziękuję za odpowiedzi. Myśl, jaka przeświecała mi przy pisaniu tego tematu to caveat emptor :) .

Naturalnie, zdaje sobie sprawę z rozległoścu zagadnienia i niemożności ujarzmienia takiego żywiołu w jednym temacie :). Bardziej chodziło mi o pokazanie pewnego zróżnicowania w zakresie podrób celem przestrogi, że np. materiał koperty - np. złoto i punca czy dołączone kart nie są gwarantem oryginalności zegarka.

Zastanawiam się, czy moźe warto byłoby też dodać w tym temacie linki do wspomnianych stron o "replikach"?

Mam też absolutną świadomość, że falszerz podobnie jak złodziej zawsze będzie o krok przed kupującym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problemem jest to że większość ludzi nie widziała oryginału. Ogląda w sieci zdjęcia ale nie wie czy ogląda zdjęcia podróbek czy oryginałów.

Ciężko w takim przypadku odróżnić oryginał od podróbki. Sam jak kupowałem swojego rolka mimo że z forum z papierami po serwisie miałem obawy. Czytałem jak rozpoznać. Ale co chwila pojawiały się schody.

A to na szkle powinna być koronka wygrawerowana ale przed którymś rokiem jej nie było. itp itd. Więc najlepiej by było choć raz obejrzeć oryginał zeby mieć w ogóle jakiś punkt odniesienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość awi

Nie tylko że się nie upchnie, ale ważniejsze jest też to - może i egoistyczne - Dlaczego miałbym, wylać swoją wiedzę na srebnej tacy, która nabyłem przez lata? 

Poza tym, moim zdaniem, nie powinno się to za bardzo robić, bo prezentujemy pewne obszary, opisując "fake zegarki" i dajemy platformę aby zrobili lepsze fejki. 

Ja chętnie pomogę, ale spisać wszystko...nie. Poza tym jest dużo materiału w sieci aby trochę się zapoznać z tym tematem i Forum które chętnie pomoże ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz rację - absolutnie nie musisz.

Co do dawania platformy - czy sądzisz, że osoby ktore parają się zawodowo wytwarzaniem podróbek - stawiałbym na Włochów i Chińczyków władają biegle naszym językiem i przesiadują na polskich forach ;) ?

A tak na serio - może trochę informacji od bardziej doświadczonych Kolegów sprawi, że ktoś nie kupi zegarka wyglądającego pozornie "ok" bo gdzieś będzie miał z tyłu głowybte kilka przestróg które tu znalazł?

Zresztą nie chcę się upierac - jeśli wielu z Was twierdzi, że taki temat jest nie trafiony to ja się na pewno nie obrażę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trafiony czy nie to nie da się wszystkiego napisać.

Najprościej jest po prostu pytać o konkretny model przed zakupem.

Podam jeden przykład zegarka, który jakiś czas temu kupiłem.

Zegarek Tag Heuer profesional 2000 sport coke bezel.

Zegarek wystawiony został przez lombard na naszym portalu alledrogo.

Zegarek był w stanie słabym i może z tego powodu lub inego ktoś stwierdził, że to podróbka i alledrogo zlikwidowało aukcję.

W tym temacie na temat tego zegarka mogło się rozpisać kilka osób na kilka stron co spowodowałoby niemały bałagan w temacie.

Dogadałem się z lombardem i kupiłem zegarek, po otwarciu dekla okazało się że to oryginał.

zdjęcie zegarka:

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/11585-nowe-nabytki-chwalimy-si%C4%99-tym-co-uda%C5%82o-nam-si%C4%99-upolo/page-450

To jest przykład jednego zegarka więc temat mogłby się rozrosnąć do tylu stron że nikt by go nie czytał. Z resztą jest temat gdzie zgłaszamy podróby.

OMEGA SEAMASTER 300M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość awi

Masz rację - absolutnie nie musisz.

Co do dawania platformy - czy sądzisz, że osoby ktore parają się zawodowo wytwarzaniem podróbek - stawiałbym na Włochów i Chińczyków władają biegle naszym językiem i przesiadują na polskich forach ;) ?

A tak na serio - może trochę informacji od bardziej doświadczonych Kolegów sprawi, że ktoś nie kupi zegarka wyglądającego pozornie "ok" bo gdzieś będzie miał z tyłu głowybte kilka przestróg które tu znalazł?

Zresztą nie chcę się upierac - jeśli wielu z Was twierdzi, że taki temat jest nie trafiony to ja się na pewno nie obrażę :)

Co do platformy -  a kto im daję platformę? Tylko niemcy? Tylko Anglicy? Czy to oznacza że swobodnie możemy sobie porozmawiać o ważnych detali publicznie, które "normalnie" są pokazane & przedyskutowane w gronie zaufanym? Lub dlaczego nie ma książki "Fake vs Real" najbardziej chodliwych marek? 

Co do pomocy, to powiedziałem, może nie wyraźnie - i z resztą Cieslut też - że mamy dział w którym można się konkretnie zapytac o model, wrzucając zdjęcia. Na pewno wszyscy, którzy mają doświadczenie i czas, pomogą. 

Aczkolwiek...nie raz mnie również trochę dziwi, że niektórzy - a jest ich nie mało - wolą pytać i dostać odpowiedź niż się trochę wczytać i sam porównywać, na ile to możliwe. Łatwiej oczywiście jest dostać gotowca...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuje ci zaczac od podrobek tissota prc200 jak ogarniesz temat to zobaczysz ile mozna napisac o jednym zegarku

OMEGA SEAMASTER 300M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.