Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

So.Ry

Nie osiowy kominek na kole godzinowym

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki oto problem, po wyczyszczeniu mechanizmu i jego ponownym uruchomieniu, po około 5, 6 godzinach mechanizm zatrzymywał się.
Doszedłem iż mechanizm bez koła godzinowego chodzi bez problemu. I tu nastąpiło olśnienie. Koło godzinowe jest nieosiowe.
post-70410-0-68439100-1459968231_thumb.jpg

post-70410-0-75464600-1459968250_thumb.jpg

Wobec powyższego problemu, poszukuje mistrza który podjął by się dorobić kominek w/g danego wzoru, oczywiście osiowo!

Ciąg dalszy opisu
post-70410-0-72883000-1459968732_thumb.jpg
post-70410-0-64561700-1459968744_thumb.jpg

widok kominka na kole godzinowym, widać iż jest nieosiowo wstawiony.

I jeszcze dwa zdjęcia poglądowe
post-70410-0-98064400-1459969000_thumb.jpg
post-70410-0-14007900-1459969011_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W kole, które zwalnia bicie półgodzin i godzin ? W pozycji najbardziej wysuniętej, moim zdaniem jest zazębienie za głębokie (mocne) a po przesunięciu o 180 stopni jest za małe. Paru poprzedników próbowało nagnać mostek tego koła (od półgodzin i godzin), ale to nie daje stałego efektu, i dlatego zegar zatrzymuje się co 5 , 6 godzin. Bez tych kół (godzinowego, i minutowego) zegar chodzi i cyka :) Wiem, ze trochę zabawy z tym kominkiem będę miał. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piszac "czy wierzcholki zebow kola sa w kole" mialem na mysli czy kolo zebate jest nadal kolem czy juz nie. Sprawdz takze czy ktos juz kominka nie wymienial i zrobil to zle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koło i kominek są ( tak mi się wydaje na podstawie zdjęć ) wykonane jako oddzielne części a następnie połączone nitowaniem.

To połączenie mogło ulec częściowemu zniszczeniu, przesunięciu.

Jeżeli tak jest,( warto byłoby obejrzeć koło z drugiej strony ) to naprawa wydaje się być łatwa.

• What one fool can do, another can.   

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piszac "czy wierzcholki zebow kola sa w kole" mialem na mysli czy kolo zebate jest nadal kolem czy juz nie. Sprawdz takze czy ktos juz kominka nie wymienial i zrobil to zle.

Koło godzinowe jest kołem o jednakowej średnicy. Całość tj. zębatka koła godzinowego wraz z kominkiem na wskazówkę chodzi na tulei umocowanej na mostku - tj, mechanizm Resch. Widać iż od początku żywota tego mechanizmu było nie osiowo sprasowane i dlatego mostek od koła zębatego które uwalnia bicie, jest mocno sfatygowany przez poprzedników, ale z tym mostkiem to chyba dam radę sam. 

Koło i kominek są ( tak mi się wydaje na podstawie zdjęć ) wykonane jako oddzielne części a następnie połączone nitowaniem.

To połączenie mogło ulec częściowemu zniszczeniu, przesunięciu.

Jeżeli tak jest,( warto byłoby obejrzeć koło z drugiej strony ) to naprawa wydaje się być łatwa.

Widać iż jest to połączenie zrobione na prasie, (może balansowej). Wydaje mi się, że trzeba dorobić nowy kominek i go zamocować osiowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie tak, trzeba zamontować kominek osiowo.

Moim zdaniem może nawet ten kominek ponownie poprawnie zanitować lub dorobić krótką tulejkę spasowaną ciasno na kominku a następnie tulejkę zanitować po osiowym poprawieniu (przetoczeniu) otworu centralnego w kole.

• What one fool can do, another can.   

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam sie z kolega "szalonym amatorem", ale zeby taki bubel wyszedl z fabryki, to nie chce mi sie wierzyc.

Wedlug pomiarow przesuniecie osiowe kominka i srodka kola wynosi 0,41/2mm czyli 0,2mm. Trzeba kominek oddzielic od kola. Otwor w kole na kominek przetoczyc, aby byl centrycznie, a potem zastanowic sie jak te dwie czesci polaczyc. W kazdym razie bez tokarki sie nie obejdzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.