Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

aAFRICA

Identyfikacja zegarka Łucz z lat 80

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

w połowie lat 80 za sprzedane butelki, makulaturę i inne kartony kupiłem swój pierwszy radziecki zegarek. Był to Łucz.

Niestety w różnych okolicznościach zegarek przepadł. Ale sentyment został.

Przekopałem internet w poszukiwaniu tego konkretnego modelu ale bezskutecznie.

Zegarek miał tarczę w srebrnym kolorze, centralną wskazówkę sekundową i był na bransolecie. Indeksy prostokątne.

Kupiłem go w jakimś salonie jubilerskim.

Tarcza była okrągła ale w kopercie...hmm, prostokątnej lub  kwadratowej. Jak na dzisiejsze standardy raczej mały ( możliwe, że to damski zegarek był, chociaż mało prawdopodobne).

Obejrzałem setki Łuczy w necie-bezskutecznie.

Może ktoś na podstawie mojego opisu ktoś mi podpowie co to za model, może ktoś ma cosś takiego w swojej kolekcji, a może są jakieś katalogi Łuczy, do których nie dotarłem.

Będę wdzięczny z jakiekolwiek podpowiedzi, bo sentyment do pierwszego zegarka za własne zarobione pieniądze mam duży.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba tak. Kto w latach 80 zwracał uwagę na kopertę. W każdym razie nie stwierdziłem, żeby coś się wytarło. Używany był ten zegarek dość intensywnie. Bo był jedyny  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale to Rakieta a nie Łucz...

Wiem, że rakieta, ale podobna rakieta do "mojego" Łucza.

I zapomniałem dodać, że był mechaniczny.

Ale "przewiń" te fotki z linka kchrapek wciskając znaczek > po prawej

Oraz zerknij zerknij jeszcze tu: http://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_trksid=p2053587.m570.l1313.TR0.TRC0.H0.Xrussian+watch+LUCH.TRS0&_nkw=russian+watch+LUCH&_sacat=0

Przewinąłem- nie ma. Teraz "jadę" z ebayem. Trochę tego jest.

Bardzo dziękuję za odzew. Nawet jeśli nie znajdę takiego samego Łucza, to obejrzałem całą masę fajnych "rusków" i na pewno coś sobie dokupię.

Ten bardzo podobny, tylko napis "Łucz" był cyrylicą i szersze indeksy były. Kuźwa, nie pamiętam czy był datownik...

http://www.ebay.com/itm/1970s-LUCH-1814-17-JEWELS-Vintage-Old-Soviet-Russian-Mechanical-Ladies-Watch-/391448157103?hash=item5b2420dbaf:g:mh4AAOSwNSxVbMrt

Uwaga: tarczę już znalazłem (z  damskiego zegarka  :D )

http://www.ebay.com/itm/VINTAGE-BEAUTIFUL-USSR-RUSSIAN-MECHANICAL-LADIES-WATCH-LUCH-WITH-ORG-BRACELET-/231536842327?hash=item35e8abd657:g:oyoAAOSwymxVM8kU

Wynika z tego, że nosiłem damski zegarek.... no coments

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może to któryś z takich?

post-27093-0-69897100-1462738632_thumb.jpg

post-27093-0-24028700-1462738633.jpg

post-27093-0-75934400-1462738633_thumb.jpg

post-27093-0-32705900-1462738634.jpg

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.ebay.com/itm/VINTAGE-BEAUTIFUL-USSR-RUSSIAN-MECHANICAL-LADIES-WATCH-LUCH-WITH-ORG-BRACELET-/231536842327?hash=item35e8abd657:g:oyoAAOSwymxVM8kU

Identyczna tarcza, nieco inna koperta. Już wiem, że to damka była. Ale tarcza była taka sama. 

Szczerze powiem, że chyba nie pragnę damskiego zegarka  :ph34r:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie kojarzę męskiego odpowiednika :D

Edit. A ile to latek miałeś jak go kupowałeś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie kojarzę męskiego odpowiednika :D

Edit. A ile to latek miałeś jak go kupowałeś?

13/14

Jestem przekonany, że to damski zegarek był. Biorąc pod uwage potęgę mojego nadgarstka... to musiał byc damski zegarek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.