Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Trivor

Warto zakupić replikę?

Rekomendowane odpowiedzi

Żeby rozwiać wszelkie wątpliwości, wpis na stronie jest teraz podpisany :)

To bardzo dobra praktyka jest ;)

A tak w wracając do pytania w tytule to może zamiast toczyć dyskusje:

Pytanie: "Warto zakupić replikę" (w domyśle - podróbkę)?

Odpowiedź: Warto... warto po to żeby się przekonać na własnej kieszeni i własne oczy, że nie warto...  ;)

Nic tak człowieka nie przekona jak strata kasy i wyjście na frajera :D

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiadomo, że rynek podrób jest rynkiem pałającym dużym optymizmem w obrocie. Zawsze znajdzie się ktoś chętny do kupna i to z różnych względów.

Tak sobie tylko filozofuję o tych podróbach i tak np. taki TagHeuer wziął sobie valjoux7750 i nazwał go calibre16 (mechanizm jest ten sam, a różni się można by rzec "pokolorowaniem"). Tu akurat przykład z TH ale w ta kwestia tyczy się większości producentów zegarków.

Czyżby oni też byli nieprawdziwi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no nie jest tak do końca , po po pierwsze nic sobie TH nie wziął tylko kupił , po drugie ( abstrahując od tego co tam zmienia mniej lub bardziej) nazywa sobie ów kupiony mechanizm np calibre 16 ( IWC 79350 to valjoux 7750 ze stajni grupy ETA czyli SG) ale nie oszukuje nikogo że to ich własny manufakturowy i przez nich stworzony mechanizm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście zgadza się, że go zakupili ale dlaczego go nadal nie nazywają valjoux7750 tylko calibre16 ? Oczywiście to ich prawo aczkolwiek też tak nie do końca OK (wiadomo, że jest to też związane z finansami). Tak tylko sobie rozmyślam, bo tak jest i z innymi producentami. Nie chcę tu nikogo zrażać do TH do którego sam mam słabość :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chcę tu nikogo zrażać do TH do którego sam mam słabość :)

Temat nie dotyczy tylko TH ale i innych marek - do tego dochodzą wszelkiego rodzaju "satelity", itd. ALE tu nie można mówić o podróbkach - jeśli już to o braku świadomości kupującego, na której "jadą" sprzedawcy i producenci. Choć ja uważam że zegarek kupuje się wtedy gdy się podoba i gdy na niego stać - jeśli ktoś chce zegarek "dla sztuki zegarmistrzowskiej" kupić to pewnie nie kupi TH z calibre 16 czy Davos'y Ternos z ETA 2824-2 a dla zaspokojenia własnego gustu już kupić może ;)

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To chyba tak jak z autami.

Cześć marek jest piękna na zewnątrz a serca mają awaryjne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.