Josza 103 #1 Napisano 17 Lipca 2016 Witam Całkiem przypadkiem nabyłem soczewkę wahadła o średnicy około 18,7.Obie strony soczewki są mosiężne.Soczewka nie jest skręcana na śruby.Moje pytanie ,od jakiego zegara może być ta soczewka? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #2 Napisano 17 Lipca 2016 Od wiedeńskiego, dużego zegara. Tak to się zwykle w pierwszej połowie XIX wieku robiło. Technikę sklejania soczewek z 2 części (ale już z cynkowym tyłem) przejął Lenzkirch. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #3 Napisano 17 Lipca 2016 Też ostatnio mi takie wahadło wpadło w ręce, tylko z resztą zegara. Tu o nim: http://zegarkiclub.pl/forum/topic/48336-zegary-z-monarchii-austro-w%C4%99gierskiej/page-22 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Josza 103 #4 Napisano 17 Lipca 2016 Też ostatnio mi takie wahadło wpadło w ręce, tylko z resztą zegara. Tu o nim: http://zegarkiclub.pl/forum/topic/48336-zegary-z-monarchii-austro-w%C4%99gierskiej/page-22Tą zapewne zbędną resztę zegara-nawet nie myślę o wahadle -na pewno mi odstąpisz Twój zegar nie jest ładny .Jest cudny wprost. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wafelek 54 #5 Napisano 17 Lipca 2016 Pełna zgoda ,jak go zobaczyłem od razu podobne skojarzenia ,rewelacyjny -poluję na takiegoTą zapewne zbędną resztę zegara-nawet nie myślę o wahadle -na pewno mi odstąpisz Twój zegar nie jest ładny .Jest cudny wprost. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #6 Napisano 17 Lipca 2016 Przykro mi Josza, pytałem go i już się przyzwyczaił. Chce zostać! Dobra wiadomość jest, że następny taki nie jest mi jakoś konieczny, więc dam znać, gdy coś zobaczę. Jednak bardzo nieczęsto podobne spotykam na Wyspie. Pozdrowienia Panowie, dziękuję za dobre słowo. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach