Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

szuwar1978

Regulacja Valjoux 7750

Rekomendowane odpowiedzi

Zakupiłem Hamiltona z werkiem H21 czyli Valjoux 7750 zmodyfikowany przez Hamiltona. Zegarek narazie robi 8s na plus i chcialbym go przestawić bo mam lekką obsesje na punkcie dokładnisci :)

Poprawcie mnie jeżeli się mylę...

Wydaje mi się że do regulacji służy dzwignia nr 1 i kierunki jak zaznaczylem.

Poprawcie mnie jeżeli sie myle..

9b23beed40364a00med.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to nowy zegarek?

OMEGA SEAMASTER 300M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak nowka sztuka... ma tydzien. I wiem wiem na spokojnie chce mu dać czas na rozchodzenie ale chciałbym już wiedziec czy dobrze mysle. Ustawiałem już swoje inne automaty i chodzą teraz rewelacyjnie ale miały tylko jedna dzwignie i nie mialem watpliwosci. A to moj pierwszy chrono dlatego wole zapytac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się że jednak palec do regulacji jest ten koło - i + i tam się to ustawia. Zegarek raczej powinien pochodzić dłużej niż tydzień czy miesiąc żeby wyniki były miarodajne.

Daj na wstrzymanie bo regulując samemu możesz tylko jeszcze pogorszyć ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W 100% sie z Wami zgadzam że na spokojnie musi sie rozchodzic i nie zamierzam narazie nic robić... pytam na przyszłość żeby wiedzieć. A palec pomiedzy +i- nie pełni czasem roli wskaznika???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Janek72

Nie jestem zegarmistrzem ale dałbym zegarkowi jakieś 2 tygodnie a potem delikatnie o pół kreski góra jedną kreseczkę na skali przesunąłbym ten palec przy skali w odpowiednią stronę, wydaje mi się, że pełni on rolę ETAowej śruby do mikroregulacji. Nie dotykałbym tych elementów, które zaznaczyłeś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czas da ci odpowiedz.

Daj mu minimum tyg

Jesli sie nie ustabilizuje to wrzuc go na wibrograf i ewentualnie daj do regulacji.

OMEGA SEAMASTER 300M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie nikt nie udzieli konkretnej odpowiedzi... który pin służy do regulacji???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

naprawdę?

chcesz brać się za coś o czym nie masz pojęcia i co cię będzie kosztowało 30zł z testem szczelności u zegarmistrza???

jeśli nie potrafisz znaleźć informacji jak to zrobić to po wpisaniu "adjusting waljoux 7750" w google jako pierwsze wyskakuje to:

http://forums.watchuseek.com/f2/adjusting-valjoux-7750-a-786074.html

przesuwasz dźwignię + -

i jeszcze tutaj:

http://rwg.cc/topic/99545-eta-7750-calibratingadjustingregulating/

powodzenia w niezepsuciu bez wibrografu

OMEGA SEAMASTER 300M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem w tym że w moim miescie "Zegarmistrz" nie potrafi zegarka otworzyc żeby calego dekla nie porysować a o szczelnosci to szkoda gadac bo maszynki nie potrafi obslugiwać (pisalem kiedys o tym) i ja mam mu dać zegarek do regulacji?? Baterii bym mu nie dał wymienić bo już mi dwa zegarki załatwił. Druga sprawa to jaki problem jest przestawic minimalnie pin i poobserwować zegarek przez kilka dni??? W pracy mam idealny mikroskop do tego i juz nie jeden w ten sposob ustawiłem aby dokładnosc mnie zadowolala. To moj pierwszy zegarek z chrono i tylko chciałem potwierdzenia co do pinu regulacyjnego.

Bardzo Ci dziekuje za konkretna odpowiedz i nie ma sie co irytować...;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie wsio ryba bo nie moj zegarek:)

Tylko chcialem ci uswiadomic z3 latwo uszkodzic mechanizm.

Przed regulacjo warto pobrac sobie aplikacje wibrografu na komorke.

OMEGA SEAMASTER 300M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aplikacje mam...:)

A tak z ciekawosci pod powiekszeniem wyglada ustawienie fabryczne...

bea36c0ab5acb74amed.jpg

Narazie nic nie ruszam bo widze ze po 2 tygodniach z +8s zszedl na +6s ale jest bardzo stabilny. Jak bym go nie odkładał na noc idzie tak samo...:)

Dzieki raz jeszcze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Janek72

+6 czyli zegarek broni się jak może przed ingerencją :) doceń to i daj mu spokój :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość jarozlaw

Zegarek narazie robi 8s na plus i chcialbym go przestawić bo mam lekką obsesje na punkcie dokładnisci :)

Mozliwosc nr 1 - zdemontuj sekundnik

Mozliwosc nr 2 - kup kwarca

Mozliwosc nr 3 - wyluzuj?

Ciągłe sprawdzanie dokladnosci chodu, skutecznie psuje przyjemnosc z uzywania/posiadania zegarka mechanicznego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie ale ja mam największą radochę regulując i sprawdzając dokładność zegarka :) Każdy ma jakieś zboczenie :)

A odkąd zakupiłem pierwszy zegarek mechaniczny zabrało mnie... bateryjki leża na półce i łapią kurz. Uwielbiam tą płynącą wskazówkę. Sami wiecie ze to jest choroba...:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Janek72

Faktem jest, że ja np. nie cierpię zegarków które robią minus, to znaczy, jeżeli robi np. -3 sek na dobę, to go z grubsza reguluję, niech robi nawet te +12, co mi już nie przeszkadza. W Twoim przypadku zegarek przyspieszy tylko kilka minut na miesiąc, więc raz na jakiś czas go lekko cofniesz i tyle a jak ma stop sekundę, to nawet cofać nie trzeba, tylko go na chwilę zastopować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mówiłem że każdy ma jakieś zboczenie tylko wszyscy się z tym kryją....:)

Ja też wole jak zegarek robi + bo łatwiej sie go ustawia. Ale dla mnie optymalnie by bylo jak w dzien robi + a w nocy przez odpowiednie ułożenie zgubi to... wiadomo idealnego "0" nie będzie ale powiedzmy ustawic go raz w miesiacu i gitarka. A każdy zegarek ma potencjał tylko trzeba w nim troszke pokrecić... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Głupie pytanie laika ;)

Dlaczego zegarki chodzące na + są niby łatwiejsze do ustawienia? Moim zdaniem właśnie łatwiej "-" ustawić, oczywiście minusem takiego zegraka jest to że wszędzie się spóźniamy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odciagasz koronke i czekasz kilka sekund az bedzie w punkt i masz ustawiony punktualnie zegarek. Na munusie musisz krecic minute do przodu

OMEGA SEAMASTER 300M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okay, jedni na plus inni na minus, jeszcze innym to wisi. Rozumiem. Ale może ktoś w końcu powie, KTÓRYMI dynksami reguluje się ten VJ 7750 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też tak obstawialem, ale jeden z kolegów użył słowa "wydaję się ". Więc kto pyta nie błądzi :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jedno mnie zstanawia. Jak pisałem mam Hamiltona na H21 czyli mod VJ 7750 i Victorinoxa Alpnach rowniez na 7750. Ten sam werk a znaki do regulacji sa po przeciwnych stronach... dlaczego???

caddab7ac54a966amed.jpg

d421438f7076407bmed.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lubię  czytac Was po całym dniu przy stole  ;)

To są całkiem inne regulatory na włos zewnetrzny i wewnetrzy to jedna z modyfikacji Va\żlu dlatego rózni sie znakami +/- 

zegarmistrz norbert żukowski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.