Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość Sledzio

Jak otworzyć Atlantica i jak kupic ruska

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Sledzio

Witam, forum czytam juz od dawna szukajac sposobów poszerzenia własnej wiedzy i czesto zaspokojenia zegarkowej ciekawości. Od kilku lat jestem szczęśliwym posiadaczem pięknego mechanicznego Atlantica Worldmaster, ale przygodę z zegarkami dopiero zamierzam na dobre zacząć. Przymierzam sie do zakupu kilku zegarkow zza wschodniej granicy, a jeszcze chętniej jakiegos polskiego zegarka. Miejsce zakupu - pchli targ. Na co zwrócić uwagę przy zakupie (czytałem parę poradników na forum, ale z wprowadzeniem w zycie juz jest gorzej). Zacznijmy od tego, ze nie wiem jak sie dobrac do wnętrza kazdego jednego zegarka. Jak zidentyfikoać to co zobaczę w środku? Może ktoś powie mi jak nieinwazyjnie w warunkach domowych dobrać się do mojego Atlantica? W domu mam też dwa ruski (zegarki ojca - milion razy naprawianyPoljot i używana raz w tygodniu Rakieta), tak więc do nich też chętnie dobrałbym sie jeszcze przed zakupem czego innego.

Pozdrawiam brać klubową :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zacznijmy od tego, ze nie wiem jak sie dobrac do wnętrza kazdego jednego zegarka. Jak zidentyfikoać to co zobaczę w środku?

Zamknięcia zegarków można podzielić na zakręcane, zatrzaskiwane i dziwne patenty (na szczęście rzadkie). Zegarki damskie i niektóre kształtowe otwierają się przez zsunięcie górnej części koperty ze szkiełkiem.

A w środku zobaczysz zapewne mechanizm zegarka :lol:

Zidentyfikować mechanizm użyty w tym Atlanticu pomoże ten link:

http://www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db.cgi...amp;0&2uswk

Prawdopodobnie jest to ETA, FHF lub A. Schild.

Infro o omechanizmach rosyjskich:

http://www.ussrtime.com/start.html

Może ktoś powie mi jak nieinwazyjnie w warunkach domowych dobrać się do mojego Atlantica? W domu mam też dwa ruski (zegarki ojca - milion razy naprawianyPoljot i używana raz w tygodniu Rakieta), tak więc do nich też chętnie dobrałbym sie jeszcze przed zakupem czego innego.

Najprawdopodobniej wszystkie one mają dekle zakręcane. Do odkręcenia możesz użyć np. suwmiarki; końce szczęk trzeba przypasować do nacięć w deklu i ostrożnie odkręcić. W rosyjskich najczęściej nieruchomy dekiel jest mocowany odkręcanym pierścieniem z wycięciami.

Suwmiarkę i zegarek musisz trzymać mocno i pewnie, żeby nie narobić zadrapań.

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Warsztat Szyderstwa Artystycznego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie można suwmiarką odkręcać, można też kupić specjalny regulowany kluczyk. Na allegro widziałem dwa rodzaje - droższy z trzema zębami i wymiennymi końcówkami i prostszy tylko z dwoma ale za to bardzo tani. A do zegarków zatrzaskiwanych też sprzedają specjalny nożyk, bo otwierając czymś innym łatwo zarysować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Sledzio

Dobra, rzeczywiscie suwmiarka swietnie sprawdza sie do otwierania zegarkow, ale co dalej? Na przykladzie Atlantica na co zwrocic uwage przy zakupie? Jesli zegarek nie dziala to na co zwrocic uwage, czym poruszac? Balansem? W ktoryms z poradnikow ktos kazal zwracac uwage na sprezyne, ale jak na razie to jej nie widze. Czy w ruskach bedzie tak samo?

A jak wyjac mechanizm z koperty, a raczej jak zdemontowac koronke do wyjecia koperty? No i jeszcze jak rozszyfrowac jaki mechanizm ukryty jest we wnetrzu zegarka? Czy jesli wyjme mechanizm to dowiem sie czegos wiecej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Sledzio
A jak wyjac mechanizm z koperty, a raczej jak zdemontowac koronke do wyjecia koperty?

Okazuje sie, ze jest to prostsze niz wydawalo sie na poczatku, odkrylem tajemniczy przycisk luzujacy koronke. Tak wiec uznajmy, ze tego pytania po prostu nie bylo :D

A jak jest z ta sprzezyna i z rozszyfrowaniem typu mechanizmu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikt raczej nie wyciąga mechanizmu żeby go zidentyfikować :wink:

Mechanizmy mają odpowiednie numery i można po nich szukać, a nawet po wyglądzie. Tu masz kilka stron:

http://www.ussrtime.com/start.html

http://www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db.cgi...amp;0&2uswk

http://www.christophlorenz.de/watch/movements/index.php

Sprężyny to raczej nie zobaczysz w większości zegarków bez rozkręcenia go na części :D Trzeba patrzeć na balans - czy zegarek chodzi we wszystkich położeniach, jaki jest stan włosa itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.