Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
mechanik

Polskie budziki

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, Marek Szajerka napisał(-a):

Faktycznie, ciekawe źródło do opracowań. Szkoda tylko że artykuły z tego typu treścią  w ogóle się ukazują. Kolejny polski wspaniały zakład z taką historią został zlikwidowany 😔. Dziękuję Koledze za umieszczenie artykułu, na pewno u niektórych osób wzbudzi uczucia związane z młodością, oraz minionymi latami.

Pozdrawiam Tomek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, tomaszwr napisał(-a):

Faktycznie, ciekawe źródło do opracowań. Szkoda tylko że artykuły z tego typu treścią  w ogóle się ukazują. Kolejny polski wspaniały zakład z taką historią został zlikwidowany 😔. Dziękuję Koledze za umieszczenie artykułu, na pewno u niektórych osób wzbudzi uczucia związane z młodością, oraz minionymi latami.

Pozdrawiam Tomek.

Znam ten artykuł i byłem razem z Maciejem i kolegą zegarmistrzem Arturem ratować archiwum dokumentacji technicznej. Poniżej link do informacji, którą zamieściłem w osobnym wątku poświęconym Mera Poltik, który znacie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Budzik Mera - Poltik, 2 poł. lat 70. Nie jest datowany.

Budzik nie jest z mojej kolekcji. Pokazuje go jak ciekawostkę. Posiada dwustronna tarczę drukowana na blasze. Po jednej stronie z cyframi a po drugiej kod kreskowy. Koła napędowe są wykonane z mosiądzu,  blokady - sprężynki w formie podkowy. Obecnie wskazówka minutowa jest założona jako zastępcza, również plastykowa szybka. Budzik uratowany został ze złomowiska.

20241121_162251.jpg

20241121_162307.jpg

20241121_204547.jpg

Edytowane przez Marek Szajerka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, Marek Szajerka napisał(-a):

Budzik Mera - Poltik, 2 poł. lat 70. Nie jest datowany.

Budzik nie jest z mojej kolekcji. Pokazuje go jak ciekawostkę. Posiada dwustronna tarczę drukowana na blasze. Po jednej stronie z cyframi a po drugiej kod kreskowy. Koła napędowe są wykonane z mosiądzu,  blokady - sprężynki w formie podkowy. Obecnie wskazówka minutowa jest założona jako zastępcza, również plastykowa szybka. Budzik uratowany został ze złomowiska.

20241121_162251.jpg

20241121_162307.jpg

20241121_204547.jpg

Nie tylko w przypadku tych budzików były podwójne tarcze. Nie znalazłem jednak jeszcze informacji z czego to wynikało. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oszczędność surowca, sprawdzanie popytu na dany wzór, ktoś dostał premię za racjonalizację?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj barowa pogoda i to czas się znalazł na naprawę budzików. Poniżej Baron, który był w stanie agonalnym i nadawał się na śmieci. Kolejny to Monoclock z pierwszej serii, jeszcze cały mechanizm na metalowych kołach. Następny to nic nadzwyczajnego ale z czerwonym cyferblatem nie miałem jeszcze w kolekcji. Na koniec ciekawostka. Poltik opisany Kwality. W środku mechanizm sygnowany Mera-Poltik z lat osiemdziesiątych .

IMG_3576.jpeg

IMG_3570.jpeg

IMG_3569.jpeg

IMG_3572.jpeg

IMG_3574.jpeg

IMG_3575.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W nawiązaniu do czerwonych tarcz, u mnie takie egzemplarze:

Fot. 1 - 2

1976 r.

Fot.3. 1977 r.

wersja z okienkiem do ustawiania budzenia

Fot.4 - 5. Tego uzupełniłem.

Fot.6 -7.

DSC04610.JPG

DSC08264.JPG

20210127_182701.jpg

DSC08268.JPG

DSC08266.JPG

DSC05878.JPG

DSC05878.JPG

DSC05868.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie dwa Poltik ze złomu wyciągnięte i naprawione. 

Ten z dzwonkami z 77 a Monoclock z 81. 

Pozdrawiam na Nowy Rok.

IMG_3673.jpeg

IMG_3671.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przypuszczam że budzik na trzeciej fotografii od góry jest w tym zestawie najcenniejszy, ze względu na metalową podstawę , nawiązującą do budzików Westclox.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
43 minuty temu, Marek Szajerka napisał(-a):

Przypuszczam że budzik na trzeciej fotografii od góry jest w tym zestawie najcenniejszy, ze względu na metalową podstawę , nawiązującą do budzików Westclox.

Co do polskich realiów to nie jest on najdroższy. Droższy jest Zuch. Z punktu widzenia kolekcjonerskiego, to jest on rzadszy o Zucha. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W osobnym wątku Pan Marek pokazał zwieracz alarmowy pytając o informacje na jego temat a bardziej jego pochodzenia. Po krótkiej korespondencji udało nam się spotkać i trochę porozmawiać o jego znalezisku. Bardzo ciekawa rozmowa zakończyła się nabyciem przeze mnie przedmiotu jego zapytania. 

Poniżej kilka zdjęć "budzika" zegara specjalnego oznaczonego jako zwieracz alarmowy AL-1 wraz z kartą producenta z kontroli produktu w 1952 roku. Oznaczenie numeru seryjnego jest nie tylko na mostku mechanizmu ale również na obudowie. Teraz czas na pogłębione poszukiwania w Archiwum Państwowym. 

IMG_3754.jpeg

IMG_3755.jpeg

IMG_3756.jpeg

IMG_3757.jpeg

IMG_3750.jpeg

IMG_3751.jpeg

IMG_3752.jpeg

IMG_3753.jpeg

IMG_3758.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Super informacja.

Warto przypomnieć post Koleżanki Yodek z 27. 11.2021, s.  5. Tez uratowała taki egzemplarz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 27.11.2021 o 10:58, Yodek napisał(-a):

Dla uzupełnienia- Poltik, na chwilę obecną prawdopodobnie najstarszy - nr 1799. Oprócz tego unikalny pod względem przeznaczenia- mpgł służyć do celów wojskowych. Został pozbawiony funkcji budzenia i blokady budzika.

To że przetrwał, choć w dosyć kiepskim stanie obudowy - świadczyć może iz nie spełnił do końca swojej roli do jakiej go wyprodukowano. Inaczej by nie istniał. Być może, ostał się jako jedyny, ponieważ każdy inny kończył swój żywot w chwili zwarcia w obwodzie elektrycznym.

Przy okazji podziękowania dla Pana Marka za ukierunkowanie i pomoc w moich preferencjach kolekcjonerskich. 😊

20211025_165417_remastered.jpg

20211025_165423.jpg

20211025_165430.jpg

20211025_173436.jpg

20211106_162331.jpg

20211110_123133.jpg

20211124_192537.jpg

20211126_212103_remastered.jpg

20211126_212216_remastered.jpg

20211126_212438_remastered.jpg

20211126_212525_remastered.jpg

Tak tutaj jest ten post z renowacją takiego budzika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niewątpliwie ze względu na obowiązującą wówczas tajemnicę wojskową i obligatoryjne niszczenie sprzętu po pewnym okresie, ten egzemplarz Kolegi może być jedynym zachowanym w stanie fabrycznym. Na skrzynce nie ma nawet numeru ewidencyjnego z jednostki wojskowej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Marek Szajerka napisał(-a):

Niewątpliwie ze względu na obowiązującą wówczas tajemnicę wojskową i obligatoryjne niszczenie sprzętu po pewnym okresie, ten egzemplarz Kolegi może być jedynym zachowanym w stanie fabrycznym. Na skrzynce nie ma nawet numeru ewidencyjnego z jednostki wojskowej.

Po rozmowie z Panem Markiem, od którego kupiłem ten egzemplarz to wiem, że nie jest to jedyny egzemplarz. Agencja Mienia Wojskowego wyprzedawała stany magazynowe (nie wiem kiedy ale zapewne było to dawno) i w przypadku tych urządzeń było ich około 100 sztuk. Większość została sprzedana miłośnikom militariów w Europie i w Polsce a Pan Marek kupił kilka sztuk. Ja kupiłem od niego trzy egzemplarze. Zapewne nie są one jednak często spotykane a raczej stanowią rzadkość. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 23.01.2025 o 12:39, Piotr Orzechowski napisał(-a):

Po rozmowie z Panem Markiem, od którego kupiłem ten egzemplarz to wiem, że nie jest to jedyny egzemplarz. Agencja Mienia Wojskowego wyprzedawała stany magazynowe (nie wiem kiedy ale zapewne było to dawno) i w przypadku tych urządzeń było ich około 100 sztuk. Większość została sprzedana miłośnikom militariów w Europie i w Polsce a Pan Marek kupił kilka sztuk. Ja kupiłem od niego trzy egzemplarze. Zapewne nie są one jednak często spotykane a raczej stanowią rzadkość. 

Serdecznie dziękuję Kol. Piotrowi, dzięki któremu stałem się szczęśliwym posiadaczem tak wspaniałego całego zestawu.

IMG_20250201_220849.jpg

IMG_20250201_221009.jpg

IMG_20250201_221143.jpg

IMG_20250201_221224.jpg

IMG_20250201_221156.jpg

IMG_20250201_221244.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tę Veglię u siebie , z mechanizmem Junghansa przypisałem Włochom. Nie wiem, czy Niemcy też im nie sprzedali licencji.

20200110_121933 — kopia.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, Marek Szajerka napisał(-a):

Tę Veglię u siebie , z mechanizmem Junghansa przypisałem Włochom. Nie wiem, czy Niemcy też im nie sprzedali licencji.

20200110_121933 — kopia.jpg

Nie wiem czy udzielali licencji ale produkowali budziki we Włoszech. Przykładowo Junghans Stella był produkowany lub składany we Włoszech Guidecca Wenecja w latach 30-tych. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 30.11.2024 o 21:13, Piotr Orzechowski napisał(-a):

Wersje eksportowe.  Jeden do USA a drugi do RFN.

IMG_3584.jpeg

IMG_3583.jpeg

IMG_3582.jpeg

IMG_3587.jpeg

IMG_3586.jpeg

Budzik eksportowany do USA jest pięknym i wyjątkowym egzemplarzem. Gratuluję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi