kiniol 2281 #26 Napisano 3 Marca 2017 Dobra,dobra tam jest jeszcze mitra i złocisty dynks... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bajmar 129 #27 Napisano 3 Marca 2017 Proszę bardzo zdjęcia , trochę liche ale takie się udało zrobić . Kolega uparł się na kruka więc szukałem kruka chociaż mnie to raczej na łabędzia pasuje . 0 Pozdrawiam Paweł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #28 Napisano 3 Marca 2017 A myślelim, że męczennik, bo bez głowy na zdjęciach wyszedł A to nie o św. Pawła z Teb chodzi? Zresztą znali się ze św. Antonim.Zwykle kruk przylatywał codziennie do pustelni z połówką chlebahqdefault.jpgAle kiedy z okazji jego 113 urodzin odwiedził go Antoni - kruk przyleciał z całym chlebem.Diego_Velázquez_010.jpgBył przy tym Velasquez...Zegar kieruje to zaś w kierunku zamówienia przez jakiś klasztor Paulinów.Pytanie jest jednakowoż jeszcze jedno. Ornitologiczne. Kruk to, li łabędź czarny?FireShot Screen Capture #181 - 'post-68176-0-44781800-1487876687_jpg (Obraz JPEG, 899 × 1600 pikseli)' - zegarkiclub_pl_forum_uploads_monthly_02_2017.jpg Łabędź czarny ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bajmar 129 #29 Napisano 25 Grudnia 2018 Na początek Wesołych Zegarowych Świąt Wszystkim życzę, nie wiem czy pamiętacie Nasze dywagacje na temat tego zegara, ale dużo się rozjaśniło przez ostanie miesiące.Przede wszystkim okazało się, że mechanizm ten został wyprodukowany na Naszych Polskich ziemiach przez skromnych, ale zdolnych dwóch braci Reformatów Klemens Czechowicz (1708-1751) i Joachim Gutowicz (Gutowski) (1721-1767). Konstruowali oni zegary wieżowe i szafkowe.A tak wygląda efekt naszej kilkumiesięcznej pracy, mogło być lepiej, no ale cóż chyba tak na razie musi być. Skrzynia to całkowita replika o obniżonej wysokości o około 80cm-100cm. 0 Pozdrawiam Paweł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #30 Napisano 25 Grudnia 2018 No powiem tak - wielki szacunek dla włożonej pracy i wyników. To naprawdę kawał dobrej roboty. Zegar pięknie się prezentuje. Udało się uratować kolejny wspaniały zabytek.CHAPEAU BAS ! 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #31 Napisano 25 Grudnia 2018 Fajny zegar... Na jakiej podstawie przypisano autorstwo mechanizmu tym dwóm panom?Czy zachowały się fragmenty oryginalnej skrzyni? 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bajmar 129 #32 Napisano 25 Grudnia 2018 No powiem tak - wielki szacunek dla włożonej pracy i wyników. To naprawdę kawał dobrej roboty. Zegar pięknie się prezentuje. Udało się uratować kolejny wspaniały zabytek.CHAPEAU BAS !Dziękuję Leszku Fajny zegar... Na jakiej podstawie przypisano autorstwo mechanizmu tym dwóm panom?Czy zachowały się fragmenty oryginalnej skrzyni?Skrzynię odtworzono na podstawie słabej jakości zdjęć innego zegara "tego typu". Jedyny oryginalny fragment skrzyni to półka pod mechanizmem.Do owych dwóch Panów dotarłem metodami iście śledczymi. Po pierwsze dowiedziałem się gdzie został odnaleziony mechanizm (obiekt zabudowy sakralnej). Zacząłem więc poszukiwać pośród konstruktorów zegarów klasztornych. Natrafiłem na informację mówiącą, że owi Panowie podróżowali pomiędzy klasztorami, parafiami itp. i produkowali dla nich zegary. Przeszukując www natrafiłem na zegar w Kazimierzu Dolnym, który był właśnie ich wyrobem, jak się później okazało ich "trasa koncertowa" prowadziła z Pilicy do Sandomierza przez obiekt sakralny w którym znaleziono mechanizm o którym mowa w tym temacie.Oczywiście mogę się mylić. Nie bijcie mnie za to. 0 Pozdrawiam Paweł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #33 Napisano 25 Grudnia 2018 Bardzo profesjonalnie zrobiona kwerenda... gratulacje. Naprawiałem zegar z mechanizmem wykonanym bardzo podobnie, ale ów werk pochodził z południowych Niemiec. Może owi panowie tam pobierali nauki, lub kupowali mechanizmy do swych wyrobów... Gdy odzyskam zdjęcia to zamieszczę...Mechanizm wykonany jest w wyspecjalizowanym warsztacie i to takim, który zrobił ich sporo... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bajmar 129 #34 Napisano 25 Grudnia 2018 Chętnie obejrzę. A masz może zdjęcia skrzyni, wahadła, wag (pamiętasz może ile ważyły)?? Czy podobnie jak ja, miałeś do dyspozycji sam mechanizm i tarcze? 0 Pozdrawiam Paweł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #35 Napisano 25 Grudnia 2018 Nie, to jest ciekawa sprawa, bo w kościele po obu stronach prezbiterium stoją dwie skrzynie zegarowe. W jednej z nich pracuje mechanizm druga jest atrapą... Wiesz, barok, symetria... pięknem głupców. Skrzynia "trochę" inna 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bajmar 129 #36 Napisano 25 Grudnia 2018 Skrzynia trochę super wypasiona 0 Pozdrawiam Paweł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #37 Napisano 26 Grudnia 2018 Twoja mi bardziej pasuje , w sensie zegara... no cóż tamta do wystroju kościoła dopasowana 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MAX 67 0 #38 Napisano 29 Grudnia 2018 Witam! Dawno nie zaglądałem na forum a tu taka niespodzianka .Bajmar super robota i zgadzam się z kiniolem , Twoja wizja lepiej do mnie przemawia niż ta kościelna-za strojna. Pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach