Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ruppert

Certina DS-1 vs DS-1Powermatic

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jako że jest to mój pierwszy post, to na wstępie chciałem się przywitać. Przechodząc do meritum mam prośbę o poradę co do wyboru zegarka pomiędzy Certiną DS-1 (https://dolinski.pl/zegarki-certina/zegarki-meskie/ds-1/certina-ds-1-ref-c006.407.16.051.00.html) a Certiną DS-1 Powermatic (https://dolinski.pl/zegarki-certina/zegarki-meskie/ds-1-powermatic-80/certina-ds-1-powermatic-80-c029.807.16.051.00.html). Zależy mi na tym, żeby zegarek był na brązowym paski i ideałem byłaby Certina DS-1 limited edition (https://zegarkicentrum.pl/pl/p/Certina-DS-1-LIMITED-EDTION-50TH-ANNIVERSARY-C0064071608100/26102), ale jak wiadomo dostanie go na rynku pierwotnym jest już chyba niemożliwe. W związku z tym widzę 2 możliwości:

1. Zakup DS-1 i zmiana paska na brązowy, ale po pierwsze wymagałoby to ingerencji (niewielkiej, ale nadal), a po drugie zastanawiam się czy przypadkiem kolor tarczy nie jest trochę inny niż w LE i czy nie będzie się to gryzło?

2. Zakup DS-1 Powermatic, ale tutaj z kolei poczytałem trochę o mechanizmie i mam wątpliwości co do jego trwałości. Z góry przyznaję się, że nie znam się na tym i opieram się na mądrościach z różnego rodzaju portali.

Założenie jest takie, żeby był to jak najbardziej uniwersalny i niezawodny zegarek EDC. Będę wdzięczny za sugestie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybierz ten model, który Ci się bardziej podoba. O trwałość mechanizmu się nie martw.

Pasek możesz sobie wybrać dowolny, byle pasował rozmiarem. Ja mam po kilka pasków do każdego zegarka i nie jestem w tym odosobniony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Noszę czarną DS1 na brązowym pasku i wygląda to całkiem nieźle. Czarna nie ma nic wspólnego z kolorem LE, jest po prostu czarna, czarna. Zmiana paska to w sumie żadna ingerencja, śladów to na zegarku nie zostawia. Inna sprawa, że trzeba szukać niezbyt popularnych pasków 21mm. 

Ja brałbym klasyczną DS1 choćby przez "crosshair dial", ta w powermaticu jakoś do mnie nie przemawia.

(Na allegro jest DS1 LE :P )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ seb71, Ceteth

Chodzi właśnie o różnicę w kolorze tarczy. Zastanawiam się, czy brązowy pasek nie będzie gryzł się z "czarnym czarnym" w typowej ds1.

@ Ceteth

Czy mógłbyś podesłać jakieś foty czarnej ds1 z brązowym paskiem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie będzie się gryzł. W Powermaticu często tarcza jest grafitowa i tam brązowy pasek lepiej pasuje niż czarny :).

Moja Glycinka na brązowym pasku :)

6991394_GMG_1477.jpg

6991395_IMG_20161206_102910.jpg

I jeszcze Oris. Certina na brązowym pasku będzie ok, odcień dobierz pod swój gust. Pamiętaj, że to 21/18mm. W Powermaticu chyba 20/18 (tak miał mój Bjoerndalen).

6991429_IMG_20161214_120958.jpg

6991428_IMG_20161127_114126.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzieś mam nawet oryginalny pas do Certiny na 20mm (od DS First) :).

6991942_IMG_20161012_090803.jpg

6991941_IMG_20161012_090818.jpg

Taki ciut przedłużany :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem. DS-1 Powermatic chyba niestety też. DS Powermatic ma 20mm :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powermatic z tego co czytałem nie ma najlepszego napędu , są tam plastikowe elementy , dla mnie na wejściu dyskwalifikacja tego modelu przez napęd a wygląd na tak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powermatic z tego co czytałem nie ma najlepszego napędu , są tam plastikowe elementy , dla mnie na wejściu dyskwalifikacja tego modelu przez napęd a wygląd na tak

Opowiadasz głupoty. Powielasz zasłyszane/przeczytane plotki i nic więcej. Wielu znamienitych producentów w swoich werkach od lat stosuje elementy z tworzywa sztucznego i świat się nie zawalił.

Poza tym tworzywa stosowane w zegarkowych werkach różnią się od tych do wyrobu desek klozetowych. Jeśli tworzywa sztuczne dyskwalifikują w Twoim mniemaniu zegarek, to pozostaje tylko gnomonik kieszonkowy :).

Poza tym każdy kit serwisowy do Powermatica zawiera te budzące grozę szajowate plastikowe elementy i co 5-7 lat serwis Ci je wymienia na nowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opowiadasz głupoty. Powielasz zasłyszane/przeczytane plotki i nic więcej. Wielu znamienitych producentów w swoich werkach od lat stosuje elementy z tworzywa sztucznego i świat się nie zawalił.

Poza tym tworzywa stosowane w zegarkowych werkach różnią się od tych do wyrobu desek klozetowych. Jeśli tworzywa sztuczne dyskwalifikują w Twoim mniemaniu zegarek, to pozostaje tylko gnomonik kieszonkowy :).

Poza tym każdy kit serwisowy do Powermatica zawiera te budzące grozę szajowate plastikowe elementy i co 5-7 lat serwis Ci je wymienia na nowe.

tym argumentem mnie nie przekonasz , ja napisałem że nie kupię zegarka z napędem w którym są elementy plastikowe . Jak masz odmienną opinie , to nie pisz że wszyscy co mają inne zdanie na ten temat piszą głupoty :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jaki masz obecnie zegarek bar72?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TH CARRERA 1887 i  CERTINA PRINCE CHRONO 7753

tylko mi nie pisze że w moich coś tam plastikowego tyka :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie znam 1877 ale w 1887 coś plastikowego na bank się znajdzie. Ale w 7753 jest tego pełno szczególnie elementy obsługi chrono. Wyrzuć to gowno! Plastik w powermaticu nie jest przeszkoda i nikt się nie skarży na jego awaryjność. Przestań ssać bzdury z palucha.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na aledrogo jest jedna sztuka Certina DS-1 Automatic 50th Anniversary Limited Edition. Dokupujesz nowy pasek za 150 (ten z aukcji wygląda na lekko zajechany) i masz komplet dokładnie taki jak chciałeś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ Ceteth - dzięki za foty

@ seb71 - też dzięki, ale niestety szerokość i długość nie te

Co do elementów z tworzywa sztucznego to tak jak pisałem, moja wiedza oparta jest tylko na przeczytanych opiniach, chociaż sam nie jestem do tego specjalnie uprzedzony, stąd moja prośba o rozwianie wątpliwości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie znam 1877 ale w 1887 coś plastikowego na bank się znajdzie. Ale w 7753 jest tego pełno szczególnie elementy obsługi chrono. Wyrzuć to gowno! Plastik w powermaticu nie jest przeszkoda i nikt się nie skarży na jego awaryjność. Przestań ssać bzdury z palucha.

poziom słownictwa na b.wysokim poziomie gratuluje!  ,  pewnie masz powermatic i na siłę wmawiasz innym ,że to najlepszy sprzęt :) seb71 ma 3 modele z tym napędem i broni swojego :)   1887 rozumiem rozbierałeś i widziałeś plastikowe elementy  a na 7753 zjadłeś zęby , to ja takiej wiedzy nie mam i na tym kończę tą dyskusję

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie. Ale

Mam Omegę na 1861 i tam tez jest plastikowych kilka elementów jak w Twoim 1887 i we VJ. A mówi sie ze 1861 na księżyc latał i taki trwały...Nie masz wiedzy to ok. Ale nie udzielaj się gdzie jej Ci brak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam w tej chwili 1 zegarek z werkiem C07, ale jestem przed zakupem drugiej sztuki.

Został mi się najstarszy zegarek z Powermaticem (Tissot Luxury).

P.S. A co do obrony swojego: mógł bym bronić gdybym był producentem werków C07 :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Powermaticu elementy z tworzywa sztuczneg są stosowane w celu obniżenia tarcia. Bodajże kotwica jest z tego materiału. Więc jeśli dzięki temu jest minimaliziwane tarcie więc teoretycznie te elementy mogą być trwalsze niż z tradycyjnego materiału.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.