Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

oczeq

Zentra i wymiana baterii

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam taki problem - wymieniałem baterię w Zetrze dziewczyny (nie pierwszy raz wymieniam - w każdym swoim kwarcu zawsze wymieniałem) i pojawił mi się po wymianie pewien problem. Mianowicie na początku myślałem że nie chodzi, że coś mi musiało się uszkodzić przy wymianie (lekko musiałem poluzować blaszkę mocującą, wiadomo). Jednak po dłuższym czasie zauważyłem, że chodzi tylko bardzo wolno (zauważenie tego było o tyle trudno że nie posiada sekundnika tylko minuty i godziny/ minimalizm taki).

Czy mógłby mi ktoś poradzić co źle zrobiłem? Czy mogłem coś rozregulować? (w tym modelu "miedzianego zwoju" nie było na wierzchu więc nie mogłem go dotknąć).

Bateria wymieniana to SR621SW, jedyna różnica w nowej baterii to znaczek o niskiej zawartości rtęci, ale przy innych swoich SR626SW z takim znaczkiem i bez wymieniałem i było ok.

Byłbym bardzo wdzięczny za jakieś sugestie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Podobna zawartość

• Przez Wito_Gda
      Witam

Właśnie zapisałem się na forum bo wcześniej byłem tylko biernym czytelnikiem ;-)
      Zwracam się do Was z pytaniem odnośnie mechanizmu Casio DW9500 moduł 1681

Przyszedł dziś z Japonii - "martwy", rozładowana bateria

Wymieniłem ją - po wymianie na wyświetlaczu zero pusto, więc zrobiłem reset AC+bateria ;-)

Ruszył jak należy od godz 0:00:00
      Jest jednak problem - nie reaguje na żadne przyciski -  zmiany trybu, ustawień, podświetlenia 

Reset robiłem dobre parę razy, jeszcze raz wyjąłem baterię (nowa świeżynka) i zrestartowałem

Nie kumam - coś go blokuje?, blaszki sprawdzałem czy nie są zwarte na stałe i nic takiego nie widzę

Licząc na pomoc proszę o fachową poradę podpowiedź wskazówkę co zrobić ewentualnie sprawdzić

Pzdr
      Witek
    • Przez jakwa
      Witam,
      czy w takim zegarku jak na zamieszczonych zdjęciach możliwa jest wymiana baterii (jeśli tak, to jak?) czy zegarek jest do wyrzucenia po zużyciu się baterii?

Z góry dziękuję za pomoc

• Przez Małek
      Witam,

Czy ktoś może orientuje się czy w Warszawie jest serwis w którym można wymienić baterię i sprawdzić szczelność w zegarku Edox C1 Diver? Do tej pory zawsze oddawałem zegarek na wymianę baterii do salonu Apart, a ten wysyłał zegarek na wymianę do serwisu w Poznaniu. Takie rozwiązanie jest w miarę ok, ale zajmuje prawie 4 tygodnie czasu, a akurat chciałbym załatwić to przed majówką.

Pozdrawiam
    • Przez Lucky7
      Cześć

Ponieważ spędziłem dziś połowę dnia aby znaleźć rozwiązanie jak po wymianie baterii ustawić kalendarz w zegarkach Timex'a postanowiłem zaoszczędzić czas zainteresowanym. Choć producent nie podaje na swojej stronie rozwiązania i zaleca dostarczenie zegarka do serwisu to wygrzebałem w sieci angielską instrukcję, którą przetłumaczyłem.

Timex Perpetual Calendar
       Instrukcja ustawiania
      Opracowane na przykładzie modelu T2K621

1.       Wysuwamy całkowicie koronkę i ustawiamy godzinę oraz dzień tygodnia
      2.       Wciskamy koronkę
      3.       Wysuwamy koronkę do środkowej pozycji, jeśli to konieczne przesuwamy dowolną cyferkę daty aby znajdowała się dokładnie w środku okienka.
      4.       Wciskamy koronkę
      5.       Wysuwamy koronkę do środkowej pozycji i czekamy 10s, data cofa się o 1 dzień i powraca na poprzednią pozycję informując, że weszliśmy w tryb programowania kalendarza.
      6.       Obracamy koronką do czasu aż na datowniku pojawi się '1' i wciskamy koronkę. Data cofa się o 1 dzień i powraca na poprzednią pozycję informując, że weszliśmy w tryb programowania dnia miesiąca.
      7.       Wysuwamy koronkę do środkowej pozycji
      8.       Obracamy koronką ustawiając aktualny dzień (1-31) i wciskamy koronkę.
      9.       Okienko automatycznie ustawia się na '2' informując nas, że weszliśmy w tryb programowania miesiąca.
      10.   Wysuwamy koronkę do środkowej pozycji.
      11.   Obracamy koronką ustawiając aktualny miesiąc (1-12) ) i wciskamy koronkę.
      12.   Okienko automatycznie ustawia się na '3' informując nas, że weszliśmy w tryb programowania roku.
      13.   Wysuwamy koronkę do środkowej pozycji.
      14.   Obracamy koronką ustawiając aktualny rok (ostatnie 2 cyfry) i wciskamy koronkę.

Zrobione, sprawdzamy czy zgadza się dzień tygodnia i miesiąca.

Zegarek powinien pokazywać prawidłową datę do końca życia włożonej baterii. Jeśli data zmieni się w południe to należy przestawić czas o 12 godzin. Jeśli na początku miesiąca pokazywana jest nieprawidłowa data, może to oznaczać, że powyższe ustawienia nie zostały dobrze przeprowadzone, w takiej sytuacji należy powtórzyć powyższą procedurę.
      Jeśli w trakcie ustawiania coś pójdzie nie tak to trzeba będzie zresetować kalendarz używając odpowiedniego przełącznika pod deklem (blaszka, którą należy docisnąć do styku pod nią) lub wyjmując baterię.

Dekiel można zamknąć w zwykłym imadle. Od strony szybki należy podłożyć pierścień np. z tworzywa (ja wykorzystałem zbliżonej średnicy uchwyt do rur wodnych), który oprze się na kopercie. Od strony dekla podkładamy np cienką sklejkę. Taką "kanapkę" z wyczuciem ściskamy do czasu usłyszenia kliknięcia.

Załączam zdjęcie pokazujące przełącznik reset.

Pozdrawiam !

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.