Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.
Zentra i wymiana baterii
dodany przez
oczeq, w ZEGARKI SZWAJCARSKIE i NIEMIECKIE
Rekomendowane odpowiedzi
-
Ostatnio przeglądający 0 użytkowników
Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
-
Podobna zawartość
-
Przez Wito_Gda
Witam
Właśnie zapisałem się na forum bo wcześniej byłem tylko biernym czytelnikiem ;-)
Zwracam się do Was z pytaniem odnośnie mechanizmu Casio DW9500 moduł 1681
Przyszedł dziś z Japonii - "martwy", rozładowana bateria
Wymieniłem ją - po wymianie na wyświetlaczu zero pusto, więc zrobiłem reset AC+bateria ;-)
Ruszył jak należy od godz 0:00:00
Jest jednak problem - nie reaguje na żadne przyciski - zmiany trybu, ustawień, podświetlenia
Reset robiłem dobre parę razy, jeszcze raz wyjąłem baterię (nowa świeżynka) i zrestartowałem
Nie kumam - coś go blokuje?, blaszki sprawdzałem czy nie są zwarte na stałe i nic takiego nie widzę
Licząc na pomoc proszę o fachową poradę podpowiedź wskazówkę co zrobić ewentualnie sprawdzić
Pzdr
Witek
-
Przez jakwa
Witam,
czy w takim zegarku jak na zamieszczonych zdjęciach możliwa jest wymiana baterii (jeśli tak, to jak?) czy zegarek jest do wyrzucenia po zużyciu się baterii?
Z góry dziękuję za pomoc
-
Przez Małek
Witam,
Czy ktoś może orientuje się czy w Warszawie jest serwis w którym można wymienić baterię i sprawdzić szczelność w zegarku Edox C1 Diver? Do tej pory zawsze oddawałem zegarek na wymianę baterii do salonu Apart, a ten wysyłał zegarek na wymianę do serwisu w Poznaniu. Takie rozwiązanie jest w miarę ok, ale zajmuje prawie 4 tygodnie czasu, a akurat chciałbym załatwić to przed majówką.
Pozdrawiam
-
Przez Lucky7
Cześć
Ponieważ spędziłem dziś połowę dnia aby znaleźć rozwiązanie jak po wymianie baterii ustawić kalendarz w zegarkach Timex'a postanowiłem zaoszczędzić czas zainteresowanym. Choć producent nie podaje na swojej stronie rozwiązania i zaleca dostarczenie zegarka do serwisu to wygrzebałem w sieci angielską instrukcję, którą przetłumaczyłem.
Timex Perpetual Calendar
Instrukcja ustawiania
Opracowane na przykładzie modelu T2K621
1. Wysuwamy całkowicie koronkę i ustawiamy godzinę oraz dzień tygodnia
2. Wciskamy koronkę
3. Wysuwamy koronkę do środkowej pozycji, jeśli to konieczne przesuwamy dowolną cyferkę daty aby znajdowała się dokładnie w środku okienka.
4. Wciskamy koronkę
5. Wysuwamy koronkę do środkowej pozycji i czekamy 10s, data cofa się o 1 dzień i powraca na poprzednią pozycję informując, że weszliśmy w tryb programowania kalendarza.
6. Obracamy koronką do czasu aż na datowniku pojawi się '1' i wciskamy koronkę. Data cofa się o 1 dzień i powraca na poprzednią pozycję informując, że weszliśmy w tryb programowania dnia miesiąca.
7. Wysuwamy koronkę do środkowej pozycji
8. Obracamy koronką ustawiając aktualny dzień (1-31) i wciskamy koronkę.
9. Okienko automatycznie ustawia się na '2' informując nas, że weszliśmy w tryb programowania miesiąca.
10. Wysuwamy koronkę do środkowej pozycji.
11. Obracamy koronką ustawiając aktualny miesiąc (1-12) ) i wciskamy koronkę.
12. Okienko automatycznie ustawia się na '3' informując nas, że weszliśmy w tryb programowania roku.
13. Wysuwamy koronkę do środkowej pozycji.
14. Obracamy koronką ustawiając aktualny rok (ostatnie 2 cyfry) i wciskamy koronkę.
Zrobione, sprawdzamy czy zgadza się dzień tygodnia i miesiąca.
Zegarek powinien pokazywać prawidłową datę do końca życia włożonej baterii. Jeśli data zmieni się w południe to należy przestawić czas o 12 godzin. Jeśli na początku miesiąca pokazywana jest nieprawidłowa data, może to oznaczać, że powyższe ustawienia nie zostały dobrze przeprowadzone, w takiej sytuacji należy powtórzyć powyższą procedurę.
Jeśli w trakcie ustawiania coś pójdzie nie tak to trzeba będzie zresetować kalendarz używając odpowiedniego przełącznika pod deklem (blaszka, którą należy docisnąć do styku pod nią) lub wyjmując baterię.
Dekiel można zamknąć w zwykłym imadle. Od strony szybki należy podłożyć pierścień np. z tworzywa (ja wykorzystałem zbliżonej średnicy uchwyt do rur wodnych), który oprze się na kopercie. Od strony dekla podkładamy np cienką sklejkę. Taką "kanapkę" z wyczuciem ściskamy do czasu usłyszenia kliknięcia.
Załączam zdjęcie pokazujące przełącznik reset.
Pozdrawiam !