Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

zep4ever

Junghans: mechanizm stary, a skrzynia?

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

stałem się posiadaczem wiszącego Junghansa. Zegar chodzi i bije bez zarzutu, nie ukrywam, że mnie ten nabytek cieszy.

5a18f59aa021f3e0gen.jpg

Po solidnej lekturze tematów na forum podejrzewam, że mechanizm i tarcza wykonane zostały w okresie 1888-1890 (sygnatura to pięcioramienna gwiazda z literką J. w środku).

891e0594299c7dad.jpg

1a8a0f78c7393ea1.jpg

Sprężynka zrobiona jest (tak to wygląda) z fragmentu stalowej taśmy mierniczej i jest z zawieszką połączona "na stałe". Więc ręka człowieka wprowadzała już tu zmiany. Mam wątpliwości, czy w takim zegarze powinno się kiwać takie właśnie wahadło - w Junghansach widywałem raczej inne (szersze) haczyki do łączenia z zawieszką.

3a5bc72cf61ae05f.jpg

a45b63d53802a566.jpg

Skrzynia jest raczej rzadko spotykana - taka "kapliczka" z dwuspadowym daszkiem. Sądząc po jej plecach, jest też wiekowa. Moje pytanie dotyczy właśnie tej skrzyni - czy jest to oryginał, czy raczej jakiś dopasowany element? Pojawiają się na forum odniesienia do katalogów Junghansa z tak odległych lat, więc może ktoś mający dostęp do takich katalogów będzie w stanie to sprawdzić? Będę niezmiernie wdzięczny. Na podstawie amatorskich obserwacji mogę stwierdzić, że sterczynka szczytowa jest dorobiona - jest posadowiona na kwadratowej podkładce, pod którą jest okrągły ślad o większej średnicy po poprzednim elemencie. W zadziwiająco dobrym stanie jest politura na ściance, do której przytwierdzony jest wieszak.

c274bd4b22ec8d75gen.jpg

180768af83c1cd2c.jpg

a9829396ba6ccafcgen.jpg

Liczę na zainteresowanie i wyrażenie opinii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ładny zegar miałem kiedyś kilka takich ale miały jeszcze naklejki Junghansa na plecach.

jest oczywiście oryginalny 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ze skrzyni to i owo odleciało, ale jest oryginalna, z przedłomu XIX wieku. Co do okucia wahadła nie wiem, oni różne rzeczy wymyślali...

post-6402-0-56949000-1484606211_thumb.jpg

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kapitalny zegar gratulacje.

Nie pozbywaj się go :) drugiego takiego na pewno nie trafisz:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem na dysku kilka zdjęć tego samego modelu. Wahadło wydaje się być w porządku. Masz na wzór te sterczyny, których w Twoim brakuje.Obrazek z katalogu (1901/2) jest trochę inny. Wydaje się, że te są trochę starsze.

post-6402-0-57740100-1484608934_thumb.jpgpost-6402-0-74722900-1484608939_thumb.jpgpost-6402-0-56642400-1484608946_thumb.jpgpost-6402-0-10033600-1484608952_thumb.jpg

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogromnie dziękuję za tak szybki i pomocny odzew. Brakującym elementom wyposażenia skrzyni oczywiście nie popuszczę, dopóki nie znajdą się na swoim miejscu ;)

Zastanawiam się jeszcze nad wskazówkami. Mam jeszcze jeden podobny zegar, a właściwie pozostałości po nim, pytałem o niego w tym poście:

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/140709-co-to-za-zegar/

Byłem mocno zmotywowany, by go przywrócić do życia, ale zegarmistrz (fachowiec, nie mam wątpliwości), ostudził moje zapędy. Brakujące elementy mechanizmu, a zwłaszcza stan techniczny kółek i zębników, czyniły próby wskrzeszania zegara nieracjonalnymi. Postanowiłem więc poszukać zegara z takim mechanizmem, a tego starego potraktować jako ewentualnego dawcę. W ten sposób stałem się posiadaczem zegara z niniejszego postu.

Wracając do wskazówek, to martwy staruszek ma kilka elementów w nienagannym stanie, m.in. tarczę i wskazówki.

47b93c3145781742.jpg

Teraz widzę, że na rycinie z katalogu przedstawionej powyżej wskazówki są właśnie takie. Warto więc chyba wymienić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zostaw te wskazówki, które są. Moim zdaniem to tez produkt Junghansa, a wyglądają dużo lepiej od tych w stylu francuskim. Junghans montował je zwykle w tańszych modelach.

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak chcesz dam Ci namiar a babkę która robi toczenia.

nawet ze zdjęcia dorobi super kopie bo na oryginalne to nie masz co liczyć że znajdziesz. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zostaw te wskazówki, które są. Moim zdaniem to tez produkt Junghansa, a wyglądają dużo lepiej od tych w stylu francuskim. Junghans montował je zwykle w tańszych modelach.

Skorzystam z tej sugestii, racja - tamten poprzedni zegar musiał być z edycji bardziej "ekonomicznej", skoro nie pochwalili się sygnaturą na mechaniźmie ani na tarczy.

Jak chcesz dam Ci namiar a babkę która robi toczenia.

nawet ze zdjęcia dorobi super kopie bo na oryginalne to nie masz co liczyć że znajdziesz. 

Oczywiście, że chcę! :D  Chyba najlepiej będzie przez priv...

Dziękuję za wsparcie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.