zep4ever 0 #1 Napisano 16 Stycznia 2017 Witajcie,stałem się posiadaczem wiszącego Junghansa. Zegar chodzi i bije bez zarzutu, nie ukrywam, że mnie ten nabytek cieszy.Po solidnej lekturze tematów na forum podejrzewam, że mechanizm i tarcza wykonane zostały w okresie 1888-1890 (sygnatura to pięcioramienna gwiazda z literką J. w środku).Sprężynka zrobiona jest (tak to wygląda) z fragmentu stalowej taśmy mierniczej i jest z zawieszką połączona "na stałe". Więc ręka człowieka wprowadzała już tu zmiany. Mam wątpliwości, czy w takim zegarze powinno się kiwać takie właśnie wahadło - w Junghansach widywałem raczej inne (szersze) haczyki do łączenia z zawieszką.Skrzynia jest raczej rzadko spotykana - taka "kapliczka" z dwuspadowym daszkiem. Sądząc po jej plecach, jest też wiekowa. Moje pytanie dotyczy właśnie tej skrzyni - czy jest to oryginał, czy raczej jakiś dopasowany element? Pojawiają się na forum odniesienia do katalogów Junghansa z tak odległych lat, więc może ktoś mający dostęp do takich katalogów będzie w stanie to sprawdzić? Będę niezmiernie wdzięczny. Na podstawie amatorskich obserwacji mogę stwierdzić, że sterczynka szczytowa jest dorobiona - jest posadowiona na kwadratowej podkładce, pod którą jest okrągły ślad o większej średnicy po poprzednim elemencie. W zadziwiająco dobrym stanie jest politura na ściance, do której przytwierdzony jest wieszak. Liczę na zainteresowanie i wyrażenie opinii. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arek1a2b 127 #2 Napisano 16 Stycznia 2017 Bardzo ładny zegar miałem kiedyś kilka takich ale miały jeszcze naklejki Junghansa na plecach.jest oczywiście oryginalny 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #3 Napisano 16 Stycznia 2017 Ze skrzyni to i owo odleciało, ale jest oryginalna, z przedłomu XIX wieku. Co do okucia wahadła nie wiem, oni różne rzeczy wymyślali... 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arek1a2b 127 #4 Napisano 16 Stycznia 2017 Kapitalny zegar gratulacje.Nie pozbywaj się go drugiego takiego na pewno nie trafisz:) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #5 Napisano 16 Stycznia 2017 Znalazłem na dysku kilka zdjęć tego samego modelu. Wahadło wydaje się być w porządku. Masz na wzór te sterczyny, których w Twoim brakuje.Obrazek z katalogu (1901/2) jest trochę inny. Wydaje się, że te są trochę starsze. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zep4ever 0 #6 Napisano 17 Stycznia 2017 Ogromnie dziękuję za tak szybki i pomocny odzew. Brakującym elementom wyposażenia skrzyni oczywiście nie popuszczę, dopóki nie znajdą się na swoim miejscu Zastanawiam się jeszcze nad wskazówkami. Mam jeszcze jeden podobny zegar, a właściwie pozostałości po nim, pytałem o niego w tym poście:http://zegarkiclub.pl/forum/topic/140709-co-to-za-zegar/Byłem mocno zmotywowany, by go przywrócić do życia, ale zegarmistrz (fachowiec, nie mam wątpliwości), ostudził moje zapędy. Brakujące elementy mechanizmu, a zwłaszcza stan techniczny kółek i zębników, czyniły próby wskrzeszania zegara nieracjonalnymi. Postanowiłem więc poszukać zegara z takim mechanizmem, a tego starego potraktować jako ewentualnego dawcę. W ten sposób stałem się posiadaczem zegara z niniejszego postu.Wracając do wskazówek, to martwy staruszek ma kilka elementów w nienagannym stanie, m.in. tarczę i wskazówki.Teraz widzę, że na rycinie z katalogu przedstawionej powyżej wskazówki są właśnie takie. Warto więc chyba wymienić? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #7 Napisano 17 Stycznia 2017 Zostaw te wskazówki, które są. Moim zdaniem to tez produkt Junghansa, a wyglądają dużo lepiej od tych w stylu francuskim. Junghans montował je zwykle w tańszych modelach. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arek1a2b 127 #8 Napisano 17 Stycznia 2017 Jak chcesz dam Ci namiar a babkę która robi toczenia.nawet ze zdjęcia dorobi super kopie bo na oryginalne to nie masz co liczyć że znajdziesz. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zep4ever 0 #9 Napisano 17 Stycznia 2017 Zostaw te wskazówki, które są. Moim zdaniem to tez produkt Junghansa, a wyglądają dużo lepiej od tych w stylu francuskim. Junghans montował je zwykle w tańszych modelach.Skorzystam z tej sugestii, racja - tamten poprzedni zegar musiał być z edycji bardziej "ekonomicznej", skoro nie pochwalili się sygnaturą na mechaniźmie ani na tarczy. Jak chcesz dam Ci namiar a babkę która robi toczenia.nawet ze zdjęcia dorobi super kopie bo na oryginalne to nie masz co liczyć że znajdziesz. Oczywiście, że chcę! Chyba najlepiej będzie przez priv...Dziękuję za wsparcie! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach