Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

marcin_cobra

Kwadransowy Resch - oryginalny? Czy warto?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Kolegów

zainteresował mnie kwadransowy zegar Braci Resch. Przeczytałem wszystkie watki na forum, zegar nie wygląda źle aczkolwiek sprzedawca życzy sobie za niego pond 4 tyś monet w związku z tym mam prośbę aby Koledzy rzucili okiem na niego i się wypowiedzieli. Ja zauważyłem rożne wagi (może choć jedna jest od kompletu?) wskazówka minutowa podejrzana mocowanie do skrzyni z jakimiś podkładkami. 

A co Wy sądzicie?

PS. zdjęcia mam od Sprzedającego

cd zdjęć

post-59730-0-28293500-1484731125_thumb.jpeg

post-59730-0-30375700-1484731194_thumb.jpeg

post-59730-0-82791100-1484731215_thumb.jpeg

post-59730-0-25007300-1484731594_thumb.jpeg

post-59730-0-13451400-1484731601_thumb.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skrzynka stylem (wiekiem ) pasuje do numeru mechanizmu - to już okres Junghansa.

Czy komplet ?  - ze zdjęć trudno powiedzieć - bez klasycznych/typowych kolumn Rescha.

Wagi -  wg mnie żadna z nich nie jest od kompletu - jedna tłoczona, pozostałe trawione.

Resch miał przy grawerowanych tarczach grawerowane wagi i to z takim samym "wzorem"  jak  środek tarczy ;)

Brak "oczek" na dziurkach  do klucza... jeżeli dobrze widzę.

No i trochę mi nie pasuje u Rescha  "głowa panienki" wsadzona w koronie.

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie też ta skrzynia nie podoba się, szczególnie góra cała wygląda nadzwyczaj dobrze. Oczek faktycznie brakuje.

Na kolejnym zdjęciu podesłanym przez sprzedającego ten sam zegar a inna wskazówka ...

post-59730-0-45909900-1484741937_thumb.jpeg

post-59730-0-11523100-1484741949_thumb.jpeg

post-59730-0-27690400-1484741958_thumb.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wskazówki nie są od Rescha wg mnie, ale to najmniejszy problem.

Wahadło w wersji "wypasionej",  teraz nie ma wątpliwości, że brak "okucia" otworów pod klucz.

Nie mam pojęcia, czy ktoś by się podjął zrobienia wag - wg mnie zamiast trawionych lepiej już powiesić gładkie.

Obawiam się, że zewnętrzna ramka tarczy też jest do wymiany... chyba, że  robili i takie.

To byłby pierwszy taki wzór.

Trzeba pamiętać, że Resch robił mechanizmy na  sprzedaż. O ile konsekwentnie wagi  powinny być do kompletu, to skrzynka mogła być TEORETYCZNIE dowolna.

Co do wzorów skrzynki powinien się Tarant wypowiedzieć   ;)

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw to ja bym odkręcił wieszak. Widać jakieś popodkładane fragmenty drewna. Może się wyrwał i usiłowano sprawę tak połatać, może przełożono mechanizm.

Skrzynia jest stylistycznie spójna, balustradka w koronie koresponduje z tą na drzwiczkach.

post-6402-0-18444000-1484755856_thumb.jpeg

A propos skrzyń. Czasem okazują się zbyt ozdobne i niewygodne.

post-6402-0-33305000-1484755767_thumb.jpg

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegar ciekawy. Ma wiele mankamentow. Tarcza zegarowa poscierana. Wagi do wymiany. Itp. Jesli zegar bylby calkowicie oryginalny to  za te cene wydawaloby  sie interesujacy. Powinienes ponegocjowac cene za zegar ze sprzedawca do 2500 tys. Musisz liczyc sie z duzymi kosztami za brakujace elementy. Jak napisal Mariusz ten zegar ma bardzo ciekawe wahadlo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje za opinie. Przemyśle sprawę. Jeśli kupię to na pewno się odezwę w celu pomocy w dobraniu brakujących elementów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.