Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

bogdanchachelski

Tissot PRS-516

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Proszę o opinie o zegarku Tissot PRS-516 mam go niecały rok a juz był 2 razy w serwisie poraz pierwszy stracił wodoszczelność po kąpieli w morzu wodoszczelność 50m . Wymieniono wslazówki i tarcze . Druga naprawa odkręciła sie koronka ? . Proszę o opinie czy jest to dobry model.?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie napisałeś czy masz kwarca czy automat.

Ja mam 4 lata PR'kę kwarca i jestem bardzo zadowolony.

Napisz proszę, czy tę pierwszą naprawę odnośnie puszczenia wody zrobiono Ci w ramach gwarancji czy kazano zapłacić.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
stracił wodoszczelność po kąpieli w morzu wodoszczelność 50m

Kąpiel w morzu przy 5ATM to dość ryzykowna sprawa.

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość bergerac

Wodoszczelność na poziomie 50m (5 atm) oznacza, że zegarek jest "bryzgoszczelny" (można w nim umyć ręce po obiedzie) a nie wodoszczelny. Oznaczenia i normy w tym zakresie może są mylące, ale każdy użytkownik zegarka powinien być ich świadom.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
50m (5 atm) oznacza, że zegarek jest "bryzgoszczelny" (można w nim umyć ręce po obiedzie) a nie wodoszczelny.

Święta prawda. Jednak Belatrix pokazał mi w instrukcje do Tissota, z której wynika, ze nawet przy 3 ATM można pływać. :shock:

Dlatego powyższą utratę wodoszczelności Tissot powinien uznać.

"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość adam-as

Niekoniecznie - wodoszczelność 5atm pozwala na pływanie bez nurkowania. 3atm to jest wodoszczelność na przypadkowy kontakt z wodą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wodoszczelność na poziomie 50m (5 atm) oznacza, że zegarek jest "bryzgoszczelny" (można w nim umyć ręce po obiedzie) a nie wodoszczelny. Oznaczenia i normy w tym zakresie może są mylące, ale każdy użytkownik zegarka powinien być ich świadom.

Nie można tak wnioskować ponieważ nie ma należytej podstawy.

No właśnie, a wszystko to przez różną interpretację.

50m oznacza że w warunkach laboratoryjnych pod statycznym ciśnieniem 5ATM zegarek przeszedł pozytywnie próbę szczelności.

Te warunki są inne niż te które panują na głębokości 50m wtedy gdy nurek tam pływa. I dlatego zegarek 50M nie gwarantuje szczelności na głębokości 50M.

A na jakiej gwarantuje ?? - o to trzeba zapytać producenta.

Myślę że nie ma sensu polemizowanie z pisemnym zapewnieniem ze strony producenta odnośnie tego co możemy robić z zegarkiem w wodzie.

Gorzej jeśli producent nic nie mówi na ten temat - wtedy nie wiemy nic.

W przypadku Tissota mamy dostępną na stronie gwarancję w której czytamy:

post-6594-0-87386200-1330658818.jpg

Gwarant powinien więc naprawić koledze bogdanchachelski'emu zegarek nieodpłatnie. Dokładnie jak napisał TIK TAK :)

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość bergerac

Ja kupując mojego LeLocla zostałem pouczony co do możliwości wodoszczelności w poszczególnych zakresach :-)

Przyznaję, że w instrukcji znajduje się prezentowany obrazek. Jednak pomimo tego nie ryzykowałbym kąpieli z zegarkiem 5 atm.

Zgadzam się bezwarunkowo ;-) że naprawa powinna być bezpłatna. Tu chyba nie ma wątpliwości.

PS. Pływanie na powierzchni wytwarza większe ciśnienie aniżeli 5 atm, ale to tak BTW ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
PS. Pływanie na powierzchni wytwarza większe ciśnienie aniżeli 5 atm, ale to tak BTW

Dokładnie, dlatego w tym przypadku Tissot jest sam sobie winien.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przed laty nosiłem (długo i z zadowoleniem) kwarcowego PR50. Pływałem z nim w jeziorze, na basenie i w morzu. Łącznie z zabawą na bananie.

To nic zdrożnego, taki wielki dmuchany banan który ciągnie się na holu za motorówką.

Działa do dziś - nosi go od około dziesięciu lat mój kolega.

P.S. Gdzieś wyczytałem, że akurat Tissot raczej zaniża opisy w zegarkach - w dużym uproszczeniu - Tissotowe 50m można potraktować jak WR 100 u innego producenta.

Wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
P.S. Gdzieś wyczytałem, że akurat Tissot raczej zaniża opisy w zegarkach - w dużym uproszczeniu - Tissotowe 50m można potraktować jak WR 100 u innego producenta.

Też to słyszałem i sądzę że nic dziwnego skoro już przy 30M Tissot pozwala na kąpiel.

...co tylko jak najlepiej może świadczyć o samym Tissocie ... w temacie wodoszczelności. :)

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko ładnie odnośnie kąpieli, ale co uważacie o samym zegarku ?

jestem bardoz blisko kupna tego modelu w automacie z naciągiem ręcznym.

http://cgi.ebay.pl/Tissot-PRS516-Automatic-Mens-Watch-T044-430-21-051-00-/180635080679?pt=Wristwatches&hash=item2a0eb097e7

tylko, że na pasku.

cena uważam b. dobra.

wyjsciowa u Kruka 1680 zł

z aktualna promocją 10 % 1500 z małym hakiem, można kupić przez internet np.

http://www.zegarki.zgora.pl/zegarek/5901_Tissot_PRS_516_Automatic_T0444302605100

za 26 zł mniej.

ale czy warto ?

Czy warto w ogóle model ? czy lepiej tańszego kwarca ?

Dziękuję za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.