Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

rainman

stowa i przyszłość

Rekomendowane odpowiedzi

przeglądam ebay i zastanawiam się dlaczego firma prezentująca kiedyś

tak wszechstronny design ograniczyła się aktualnie tylko do kilku modeli?Przeciez gdyby wypuścic unowocześnione modele Stowy z lat 70 nie mówiąc już o wcześniejszych ( te z rzymskimi cyframi powalają) to przecież Schauer zrobiłby jeszcze większą furorę..

Tak w sumie widzę że zegarki Stowy sa kierowane do ludzi młodych 35 - w dół.

Modele typu Airman czy seatime ma wiele firm w swojej ofercie..Stowa powinna moim zdaniem zmierzać w kierunku klasyki Junghansa bauhaus ( Max Bill) a z drugiej produkowac dla gawiedzi te airmany ograne już i seatimey(szału nie robiące) :roll:

Chyba nie wytrzymam i podpowiem Schauerowi co robić bo kasę może taką zarobić że szok :wink:

Aktualnie firma odchodzi od klasyki , to bardzo niedobrze...

antea czy KS,exima to krok w dobrą stronę, Marine też, ale reszta....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy zwróciłeś na to uwagę ale wszystkie modele Stowy nawiązują do klasyki. Co do nowych modeli to moim zdaniem jest to za mała firma aby robić ich zbyt wiele. Schauer dodatkowo wytwarza własne zegarki. Facet się nie rozdwoi.

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też wydaje mi się, że po prostu, niedużej firmy nie stać na wprowadzenie wielu nowych modeli. Jednak moim zdaniem miłe jest dodawanie nowych modeli, jak choćby nowa antea, zapowiedziany lotnik z ręcznym naciągiem.

Byłoby fajnie jakby wrócili do klasyki, ale to pewnie musi poczekać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie bardziej martwi fakt, ze seatimow ani fliegerow w ogole nie ma na e-bayu :D A liczylem na zakupik z drugiej reki po "taniosci". No coz, bedzie trzeba dozbierac na nowke :wink:

.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
przeglądam ebay i zastanawiam się dlaczego firma prezentująca kiedyś

tak wszechstronny design ograniczyła się aktualnie tylko do kilku modeli?

Dlatego, że po przejęciu firmy Jorg, zredukował koszty - zatrudnia tylko kilku pracowników, a Stowa jest na tyle małą firmą, że nie stać jej na posiadanie bardzo wielu modeli - np. Marine i Flieger mają tą samą kopertę.

Zresztą filozofia firmy skupia się na bardzo dobrej jakości za rozsądną cenę, podejrzewam, że posiadając w ofercie 20 modeli nie mogłoby być o tym mowy.

Przeciez gdyby wypuścic unowocześnione modele Stowy z lat 70 nie mówiąc już o wcześniejszych ( te z rzymskimi cyframi powalają) to przecież Schauer zrobiłby jeszcze większą furorę..

Nie wiem które konkretnie modele masz na myśli.

Seatime jest właśnie takim modelem, rimejkiem z lat 70'.

Tak w sumie widzę że zegarki Stowy sa kierowane do ludzi młodych 35 - w dół.

Modele typu Airman czy seatime ma wiele firm w swojej ofercie.

Obserwując liczne fora odnoszę wrażenie, że nie masz racji, bardzo wielu sympatyków stowy ma ponad 40 lat.

Airmana/Fliegera ma w ofercie wiele firm, lecz Stowa jest jedną z nielicznych firm, która produkowała Fliegery w czasie wojny i produkuje je nadal, bez zbędnych udziwnień.

Żadna firma nie ma w swojej ofercie zegarka zbliżonego designem do seatime'a.

Stowa powinna moim zdaniem zmierzać w kierunku klasyki Junghansa bauhaus ( Max Bill) a z drugiej produkowac dla gawiedzi te airmany ograne już i seatimey(szału nie robiące)

Nie wiem skąd przypuszczenie o klasyce. Większość produkcji Stowy to właśnie Flieger i Seatime, a nie Antea.

Co do nierobiących szału Seatime'ów - jest to jeden najbardziej porządanych i uwielbianych zegarków wśród amatorów nurków na świecie.

Chyba nie wytrzymam i podpowiem Schauerowi co robić bo kasę może taką zarobić że szok :wink:

Lepiej nie, bo zbankrutuje :D

Aktualnie firma odchodzi od klasyki , to bardzo niedobrze...

antea czy KS,exima to krok w dobrą stronę, Marine też, ale reszta....

...reszta jest uzupełnieniem tej małej kolekcji.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zeit
Aktualnie firma odchodzi od klasyki, to bardzo niedobrze...

No nie wiem... patrząc np. na fliegera Stowy to nawiązanie do klasyki zegarków lotniczych w czystym gatunku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w sumie macie rację że siłą Schauera jest fakt skupiania się na kilku modelach SZTANDAROWYCH, opierających się o tradycję.

W sumie pominąłem jego prywatną inicjatywę , która też ma coraz więcej do powiedzenia :shock:

Mam wielką nadzieję że w przyszłosci Stowa sięgnie po tradycję jeszcze mocniej i wypuści kilka nawiązujących np:

http://cgi.ebay.pl/STOWA-UHR-Art-Deco-verg...1QQcmdZViewItem

lub

http://cgi.ebay.pl/Pallas-STOWA-Automatik-...1QQcmdZViewItem

ma w sobie wielki potencjał i coraz większe grono smakoszy.

Chcialbym również podziękować eye_lipowi za docenienie we mnie siły geniusza "markietingu" :wink: :D

bedziem dopingować Jorga myślą, mową i uczynkiem !!!!! 8) :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co widać, to Stowa koncentruje się na stylistyce odpowiadającej najbardziej znanych przykladow "dziedzictwa historycznego" - Bauhaus (Antea), II wojna św. (Flieger/Marine), bądź hostorii marki Stowa (Seatime).

Z tego względu te podane przez Kekacza jakoś nie pasują marketingowo do tej koncepcji.

Z forum Stowy płyną głosy zachęty do powrotu do chronografu, który kiedyś wyróżniał się wzornictwem - patrz strona muzeum Stowy.

Pozdrawiam

Iko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.