Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.
Rekomendowane odpowiedzi
-
Ostatnio przeglądający 0 użytkowników
Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
-
Podobna zawartość
-
Przez Durek94
Witam jak w temacie nabyłem zegar gustaw becker i szukam tutaj na forum i nie uzyskałem żadnej sensownej odpowiedzi chciałbym dowiedzieć się czy jest to oryginalny
-
Przez adamtychy
Witam.
Kupiłem niedawno zegar stojący z mechanizmem Gustava Beckera. Aby zegar równo tykał podłożyłem z lewej strony pod nóżki podkładki drewniane o grubości 6mm.Tykanie się wyrównało ale zegar znacznie przechylił się w prawą stronę, no i krzywo stoi. Brzydko to wygląda a do tego praca wahadła przesunęła się na prawą stronę. Chcę ustawić zegar do pionu poziomicą ale jest potrzebna regulacja na mechanizmie.Trochę czytałem na ten temat, ale nie jestem pewien. Gdyby ktoś coś podpowiedział, to byłbym bardzo wdzięczny. Przesyłam parę zdjęć.
Pozdrawiam
Adam.
Mod mode:
Koledzy w dziale "Zegary" powinni go postawić w pionie, gdzie przenoszę zapytanie.
-
Przez adamtychy
Witam.
To mój pierwszy roczniak. Sprzedający w opisie aukcji zaznaczył, że po 15 minutach się zatrzymuje, ale pomyślałem, że wyczyszczenie i oliwa powinna go uruchomić. No i zrobiło się smutno, gdy po kilku dniach obserwacji zauważyłem, że kotwica minimalnie haczy o ząbki, co prawdopodobnie spowalnia wahadło i zegar się zatrzymuje. Proszę o poradę lub wskazówkę jak to skorygować jeżeli jest to przyczyną. Być może się mylę. Przesyłam parę zdjęć i z góry dziękuję.
Pozdrawiam,
Adam
-
Przez adamtychy
Witam,
Proszę o pomoc i poradę jak odrestaurować zegarek kieszonkowy. Jestem z zawodu stolarzem meblowym, odrestaurowanie skrzyni drewnianej nie sprawia mi kłopotu, a tutaj mamy zegarek kieszonkowy. Zegarek jest nakręcony ale nie chodzi, więc mechanizm muszę oddać do zegarmistrza na przegląd i wyczyszczenie. Jeżeli chodzi o tarczę zegarka, czy wymienić na nową, a starą zostawić w razie gdyby ktoś kiedyś umiał ją odnowić? Gdzie mogę ewentualnie taką kupić? Jakie wskazówki i sekundnik należały do tego modelu? Z góry dziękuję.
Pozdrawiam
-
Przez adamtychy
Witam ,
Kilka lat temu stałem się posiadaczem zegara wiszącego Gustav Becker. Mam pytanie co do gongu tego zegara, gdyż przeglądając internet nie trafiłem na podobny lub taki sam. Czy jest to gong mało spotykany? Numer seryjny na werku 238861. Zamieszczam kilka zdjęć.
Pozdrawiam,
Adam
-