Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

kokop

Lucerne- szwajcarska taniocha

Rekomendowane odpowiedzi

Tak tak.  W szwajcarii przynajmniej jakiś czas temu tłukli taniochę gdy japończycy świat zasypywali kwarcami sprzedawanymi na wagę a nie na sztukę.

Wczoraj na bazarze jeden z owych swiss made  zakupiłem wraz z innymi wsypanymi do kieszeni luzem za parę groszy.

No i tak sobie patrzyłem-patrzyłem i postanowiłem szybciutko-  w nocy - odpalić to cudo które miało bronić szwajcarów przed zalewem japońskiej i rosyjskiej budżetowej produkcji.

Koperta iście sowiecka- odlana- obłupana siekierą :) i chromowana.

5905247000_1493056869_thumb.jpg

datownik pokazujący połowę dnia :)  i drugą następnego skryty pod tarczą wykonaną w technologi znanej z kapsli

8456188200_1493056972_thumb.jpg

mechanizm ma aż 1 kamień !   Słownie-  Jeden.   Wychwyt oczywiście kołkowy który trochę dziwnie wygląda przy znakomicie wyglądającym, idealnie spiralnie zwiniętym włosem.   Tyka fantastycznie i jak wcześniej napisałem to ma u mnie w tej dziedzinie 10 punktów za wrażenia artystyczne.

(najpierw w ruskach zrobiłem temat ale Krzycho mnie wywalił z Lucerną.  Kazał iść do szwajcarów a teraz pewno wywali bo ona do żadnego z tutejszych klubów się nie załapie za chiny ludowe :) )

Od czwartej rano do teraz najpierw spieszył się o jedną sekundę a teraz idzie co do sekundy.  Jak na pomniejszoną wersję budzika to całkiem nieźle myślę.

Nieprawdą jest też jak mi się zdaje krótkowieczność tego typu cykadeł.   Ten miał masę syfu w środku łącznie ze zdechłym robaczkeim jakimś który wlazł przez dziurę w szybce i sekundnik go chyba udusił.  Po oczyszczeniu okazało się że czopy wcale nie wycięły krech w mostkach i po nasmarowaniu odpalił bez problemów

2644301900_1493057485_thumb.jpg

Oczywiście datownik naprostowałem, cyferblat ożywiłem po odmyciu syfu dodatkową warstwą klaru i jest git jak to się mówi :)

Ciesz się że nie szczekasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i ... szwajcar to szwajcar, nawet na 1 kamieniu w technologii kapsla :). A ty niedowiarku tak go na wstępie opisu potraktowałeś. Chronometr posiadasz, któremu niestraszne nawet robale. A na poważnie, kiedyś to nawet buksiaki potrafili robić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.