Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gomez85

Tissot kamerton

Rekomendowane odpowiedzi

Witam 

Znowu tu piszę , ale ciężko mi jest ocenic zegarek po zdjęciach samemu co sądzicie o tym modelu tissot kamerton f300hz z 1976 roku 

post-82902-0-71278600-1493910547_thumb.jpg

post-82902-0-86889100-1493910576_thumb.jpg

post-82902-0-33929800-1493910607_thumb.jpg

post-82902-0-24585600-1493912287_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegar oryginalny nawet nieźle zachowany , trochę lumy się wykruszyło ze starości

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świecic już raczej nie będzie , też mi wygląda na całkiem przyzwoity stan jak na 40 letni zegarek . Nie bardzo rozumiem ten mechanizm trochę o nim poczytałem ,ale ciężko idzie przyswojenie tej wiedzy . Ma on baterię ,ale częściowo posiada też mechanizm na kamieniach ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są werki zasilane elektrycznie które mają koła zębate osadzone na mineralnych łożyskach ,mech. kamertonowy to poprzednik kwarcowego

w każdym razie nie jest to często spotykany mechanizm i działa na innej zasadzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najważniejsze że działa.

W tym uszczelka dekla sie rozpuscila.

OMEGA SEAMASTER 300M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymiana uszczelki nie powinna być problemem , został po niej tylko pył/osad . Podoba mi się wizualnie , dopiero później zerknąłem na rodzaj mechanizmu . Myślę ,że to zaleta ten nietypowy mechanizm kamertonowy . Oby trafił do mnie 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gomez-  masz ten zegarek?

Kurna, jak ja choruję na taki to nie masz pojęcia.

Działa bardzo prosto :)  na jednym z ramion kamertonu osadzony jest popychacz jakby.  Który dziobie koło dla którego jednocześnie jest zapadką.   I robi to 300 razy na sekundę-  tylko spring drive może mu podskoczyć w kwestii płynięcia sekundnika.

A kamerton podtrzymany jest w drganiu przez cewki w które zachodzi na końcach stanowiąc ich rdzeń.  Oczywiście jak każdy kamerton powinien dać się usłyszeć :)

Były też kamertonowce które nie miały koła zapadkowego- mechanicznego.  Były magnetyczne- chyba cztery pary biegunów i wprawiane w obrót poprzez malutki magnes również zamocowany na ramieniu kamertonu.

Jak by nie było to nie dość że ładny kamertonowiec to powinien być bardzo dokładny.  Pewnie dokładniejszy niż współczesne kwarce z chinlandii które walają się po wszystkich sklepach.  Standartem dla nich było zdaje się + - 2 sek/doba

Ciesz się że nie szczekasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chińskie kwarce są dokładniejsze. ale sekunda im tak ładnie nie płynie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:)   No może i racja.  Mam Casio od którego dokładniej chodzi połowa mechaników z półki.  No ale on w końcu nie chiński.  I mam też Szturmańca (kupiony jeszcze na stadionie 25 lecia PRL) który mógłby robić za chronometr z wszystkimi certyfikatami- pewno coś ruskim nie wyszło? Poniedziałek, na kacu może np.

aż musiałem sprawdzić.  Na Casio pisze > Made in China

miałem rację :)

niestety

:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gomez-  masz ten zegarek?

Kurna, jak ja choruję na taki to nie masz pojęcia.

Działa bardzo prosto :)  na jednym z ramion kamertonu osadzony jest popychacz jakby.  Który dziobie koło dla którego jednocześnie jest zapadką.   I robi to 300 razy na sekundę-  tylko spring drive może mu podskoczyć w kwestii płynięcia sekundnika.

A kamerton podtrzymany jest w drganiu przez cewki w które zachodzi na końcach stanowiąc ich rdzeń.  Oczywiście jak każdy kamerton powinien dać się usłyszeć :)

Były też kamertonowce które nie miały koła zapadkowego- mechanicznego.  Były magnetyczne- chyba cztery pary biegunów i wprawiane w obrót poprzez malutki magnes również zamocowany na ramieniu kamertonu.

Jak by nie było to nie dość że ładny kamertonowiec to powinien być bardzo dokładny.  Pewnie dokładniejszy niż współczesne kwarce z chinlandii które walają się po wszystkich sklepach.  Standartem dla nich było zdaje się + - 2 sek/doba

Mam  :D  . Dzięki za opis działania 

Sekundnik bardzo fajnie płynie . 

post-82902-0-78500500-1494757865_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie :)

Może zrobisz jaki mały- kilku-kilkunastosekudowy filmik i go gdzieś lepniesz.  Popatrzę sobie chociaż jak sekundnik sunie sobie.

?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.