Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

arsaces

Datowanie Wostoków Komandirskich

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Nabyłem ostatnio Wostoka typu "Komandirski". Zastanawia mnie jednak fakt, że nie ma na tarczy napisu Komandirskie, gwiazdki a nawet "Made in USSR" czy "Sdiełano w CCCP". Poza logo i nazwą Wostok jest napis cyrylicą "wodoniepronicajemyje" oraz "17 kamniej". Zegarek ma cienką warstwę pozłoty co sugeruje raczej późniejszą produkcję. Mam pytanie czy istnieje jakiś klucz do datowania produkcji konkretnych modeli Wostoków? Wydaje mi się, że ten mój egzemplarz może pochodzić już z czasów rozpadu ZSRR i dlatego nie napisano gdzie jest wyprodukowany. Bardzo proszę o jakieś informacje. Przepraszam za jakość zdjęcia, robione telefonem. Dziękuję i pozdrawiam Michał.post-67604-0-27762200-1498382606_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

I to nie jest złocenie tylko powłoka z azotku tytanu, ale niech Cię nie zmyli słowo "tytanu".

To nie jest klasyczny TiN używany do utwardzania np. narzędzi.

Tu jest tylko napylona cieniutka mgiełka, która szybko złazi, a nawet nowy nieużywany zegarek miejscowo się odbarwia, ciemnieje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dziękuję. Poszukam w katalogach. A ta powłoka rzeczywiście nie ma koloru złota, nie wiedziałem o tym azotku tytanu. Pozdrawiam Michał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dziękuję. Poszukam w katalogach. A ta powłoka rzeczywiście nie ma koloru złota, nie wiedziałem o tym azotku tytanu. Pozdrawiam Michał

Jeszcze o powłoce- od strony dekla i z prawego boku koperty są przetarcia odsłaniając beżowe albo ceglaste podłoże. Czy oznacza to, że koperta jest z mosiądzu? Podejrzewam,że nie jest stalowa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Nie jest stalowa, to mosiądz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak koperty w komandisrkich sa mosiezna i chromowane albo wlasnie "napylane". Jedyne stalowe to amfibie, ale i tu uwaga, bo bezele juz nie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

...Jedyne stalowe to amfibie, ale i tu uwaga, bo bezele juz nie ;)

...ale i tu uwaga - noworuskie już tak ;)

Bezele znaczy, zwłaszcza te od persa, wszystkie są stalowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wow to dobry news !!

to byla najbardziej irytujaca przypadlosc amf. niby stalowe ale nie do konca ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiałem się nad sensem napylania azotkiem tytanu -  jaki procent użytkowników wiedział co to jest (chyba, że było napisane w paszporcie). Dla większości to chyba takie złoto - nie złoto, odcień inny. Wzmocnienia kopercie nie daje żadnego, chyba, że chodziło o "taki bajer". Wracając do datowania i oglądając w necie różne komandiry (np.przez rosyjski yandex) wygląda na to, że te z koronką na godz.2. i o podobnym wyglądzie do mojego to  produkcja tylko z wczesnych lat 90tych. Ciekawy jestem dlaczego przesunięto koronkę. Może chodzi o to, że przy zgięciu grzbietowym dłoni w nadgarstku do kąta  90 stopni (np. robiąc pompki) duża koronka wciska się w skórę??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Umiejscowienie koronki na 2 lub na 4, to tylko i wyłącznie zabieg "modowy"

koszyk tourbilliona do hublota ...niebity! kupię

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Zastanawiałem się nad sensem napylania azotkiem tytanu -  jaki procent użytkowników wiedział co to jest (chyba, że było napisane w paszporcie). Dla większości to chyba takie złoto - nie złoto, odcień inny. Wzmocnienia kopercie nie daje żadnego, chyba, że chodziło o "taki bajer". ...

Wiedzieli wszyscy, którzy przeczytali opis np. w tym katalogu lub potrafią rozkodować nr ref. zegarka.

fd9a0c0da781e932.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki! Tak a'propos tej Cepelii z lat 90-tych to chyba wtedy zaczęły powstawać tarcze z czołgami, samolotami, okrętami itp. - to kwestia gustu ale dla mnie to jest tandeta, udająca wojskowy zegarek tak jakby to była zabawka dla dzieci. Cieszę się, że udało mi się zdobyć egzemplarz z "czystą" tarczą, tak samo bez czerwonej gwiazdy lub orła rosyjskiego (wolę wersje apolityczne). Szkoda tylko, że nie ma nazwy Komandirskie, ale to już trudno. Zastanawiam się też czy to jest prawda z zamówieniem partii amfibii czy komandirów przez wojsko amerykańskie przed Pustynną Burzą, bo egzemplarze, które widziałem w necie z flagą amerykańską i godłem Arabii Saudyjskiej wyglądają mi na "atrakcje turystyczne".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki! Tak a'propos tej Cepelii z lat 90-tych to chyba wtedy zaczęły powstawać tarcze z czołgami, samolotami, okrętami itp. - to kwestia gustu ale dla mnie to jest tandeta, udająca wojskowy zegarek tak jakby to była zabawka dla dzieci. Cieszę się, że udało mi się zdobyć egzemplarz z "czystą" tarczą, tak samo bez czerwonej gwiazdy lub orła rosyjskiego (wolę wersje apolityczne). Szkoda tylko, że nie ma nazwy Komandirskie, ale to już trudno. Zastanawiam się też czy to jest prawda z zamówieniem partii amfibii czy komandirów przez wojsko amerykańskie przed Pustynną Burzą, bo egzemplarze, które widziałem w necie z flagą amerykańską i godłem Arabii Saudyjskiej wyglądają mi na "atrakcje turystyczne".

Tu poczytaj:

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/129670-zapomniany-wostok-desert-shield/?hl=desert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dziękuję. To już wszystko wiem, ciekawe, że sam Wostok robił podróbki... Nabrałem od razu ochoty na takiego komandira. Najgrubsze kryterium w poszukiwaniu oryginału to napis na tarczy  Operation Desert Shield a nie Operation Desert Storm  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.