Czarnysg 4 #1 Napisano 27 Września 2017 Witam serdecznie. Od razu na wstępnie na piszę, że nie chce wg wyceniać zegara tylko dowiedzieć się o nim więcej. Zegar w rodzine od 70 lat. Był to zegar mojego stryja, następnie otrzymał go mój ojciec a następcą będę ja. Interesuje mnie gdzie mógłbym go profesjonalnie naprawić bo zegar zacina się. Czy można gdzieś i czy oczywiście warto odrestaurować skrzynkę. Jak wyglądał ten zegar przed zmianami. Wiem ,że orzeł na górze to dzieło mojego stryja a dolne kulki to robota taty. Z jakiego roku jest ten zegar i czy nie jest składakiem....... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #2 Napisano 27 Września 2017 Z pewnością nie jest to Becker, dlatego usunąłem go z beckerowskiego tematu.Zegar to najpewniej Mauthe (FMS) z patentem Kielmanna, z lat 90 XIX wieku. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bajmar 129 #3 Napisano 27 Września 2017 Brakuje mu brody i korony, tralek na drzwiach chyba też nie ma. Samo dorobienie tych elementów to koszt od ok. 200zł w górę. Zależy co będziesz kupować, chyba że dorobisz sam. Skrzynia musi zostać wykończona politurą. 0 Pozdrawiam Paweł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1785 #4 Napisano 27 Września 2017 Chyba zawierucha wojenna pozbawiła go korony , brody i paru drobiazgów. Ale wygląda na to , że skrzynia i zegar zostały w oryginale . Piękny zegar !!!!Skoro jest w rodzinie tyle lat ( dobrze by to kontynuować ) , a poprzednicy coś dorobili , myślę , że można to uszanować .Ty , ze swej strony , postaraj się o brodę i koronę . ( na której , ten orzeł , może się znajdować.)Wówczas będzie piękny oryginał z małą inwencją i historią rodzinną !!!Dobre zdjęcia ... szkoda , że nie udało się lepiej uchwycić oznaczenia na mechanizmie.Ale i tak , już co nieco wiesz . Możesz szukać zdjęć podobnych zegarów , by dobrze dobrać koronę i brodę !!!! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Czarnysg 4 #5 Napisano 3 Października 2017 Więcej fotek tajemniczego zegara. Nadal nie mogę się doszukać co to za zegar skoro to nie GB i z jakiego okresu pochodzi. To by mnie może naprowadziło jak wyglądał w oryginale... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #6 Napisano 3 Października 2017 Przecież napisałem, jakiej marki to zegar. Z wysokim prawdopodobieństwem.Ponieważ wszystko zostało odłamane, nikt nie dojdzie jak dokładnie wyglądał.Gdzieś tu trzeba sobie wybrać:https://www.google.pl/search?newwindow=1&biw=1704&bih=916&tbm=isch&sa=1&q=Mauthe+FMS+vienna+clock&oq=Mauthe+FMS+vienna+clock&gs_l=psy-ab.3...37889.38989.0.39420.3.3.0.0.0.0.76.191.3.3.0....0...1.1.64.psy-ab..0.0.0....0.UYsJlent5hg 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Czarnysg 4 #7 Napisano 3 Października 2017 Przecież napisałem, jakiej marki to zegar. Z wysokim prawdopodobieństwem.Ponieważ wszystko zostało odłamane, nikt nie dojdzie jak dokładnie wyglądał.Gdzieś tu trzeba sobie wybrać:https://www.google.pl/search?newwindow=1&biw=1704&bih=916&tbm=isch&sa=1&q=Mauthe+FMS+vienna+clock&oq=Mauthe+FMS+vienna+clock&gs_l=psy-ab.3...37889.38989.0.39420.3.3.0.0.0.0.76.191.3.3.0....0...1.1.64.psy-ab..0.0.0....0.UYsJlent5hg Dzięki za namiary. Ale sam powiedz wahadło iście oryginalne. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1785 #8 Napisano 3 Października 2017 Taaak !!!! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #9 Napisano 3 Października 2017 Potwierdzam 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mechanik 989 #10 Napisano 3 Października 2017 A co jest nabite na mechanizmie ?bo trudno odczytać z tych zdjęć 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #11 Napisano 3 Października 2017 Deutsches Reichs Patent No 55006 Reszta jest na forum. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach