Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Domach

Zbudowanie mechanizmu nakręcanego

Rekomendowane odpowiedzi

Witam majsterkowiczów.

Potrzebuje wyprodukować mechanizm nakręcany. Jestem zielony w tym temacie i prosiłbym o podpowiedzi. Mój prymitywny mechanizm wygląda tak jak na zdjęciu. Potrzebuje aby mechanizm kręcił się równomiernie 1 bądź 2 obroty na minutę oraz nakręcenie mechanizmu starczyło na 4 godziny chodu.
Proszę o pomoc :) 

post-100697-0-64866500-1509358454_thumb.jpg

post-100697-0-26915200-1509358466_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczy duży lejek z odpowiednim otworkiem na dole, przesiany piasek kwarcowy i odpowiedniej wielkości wiatraczek z hamulcem ciernym i mechanizm może Ci się równomiernie kręcić nawet kilka dni. :)  

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiele zależy od tego jaki moment chciałbyś uzyskać na osi która ma wykonywac 1 do dwu obrotów na minutę. Jesli ma to być moment minimalny np do kręcenia tarczką która ma cos demonstrowac , to najprostszym sposobem jest kupienie ( zdobycie) chodzika, budzika z bocznym lub centralnym sekundnikiem.  Bedziesz miał wtedy 1obrót/minutę i rezerwę chodu na dłużej niż doba. Gdy wymagany jest moment znaczniejszy to będzie problem. Nawet gdybyś był fachowcem to zaprojektowanie konstrukcji ,opracowanie technologii, wykonanie będzie Cię kosztowało wiele roboty , czasu i pieniędzy.

By mechanizm zmieścił sie w pudełeczku jak na zdjęciu to juz mechanika musi być na poziomie precyzji zbliżonym do zegarka kieszonkowego. Gdyby to miała być tylko jedna sztuka to jakiś zegarmistrz ,który lubi coś kombinować może mógłby coś w tym sensie wykonać. Ty piszesz "wyprodukować" rozumiem ze chodzi o dłuższą serię. Wtedy trzeba się oprzeć na gotowym produkcie wykonywanym seryjnie (np. jak na początku)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Jest mi niezmiernie miło. Faktycznie chodzi o wyprodukowanie więcej sztuk. Mechanizm w pudełeczku ma kręcić sie i eksponować dana rzecz, która będzie na nim stała. Ów rzecz faktycznie może trochę ważyć. Nie dużo ale noże to trochę mieć wpływ na działanie mechanizmu :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.