Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

fan zegarków

pierwszy automat ORIENT czy SEIKO

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.tydzień czasu każdą wolną chwilę poświęcałem na zgłębianiu wiedzy na temat zegarków na forum.wiele się dowiedziałem i zupełnie zmieniłem swoje preferencje co do poszukiwanego przezemnie zegarka.zaczynałem na jakiejś kwarcowej festinie za okolo 250( którą szybko mi obrzydziliście no i w sumie dobrze)..a skonczyło się na japońskim automacie.przez was ogólnie teraz jak widze jakiegoś dizla albo innego armaniego kwarca zwlaszcza za500 w górę to patrzę z politowaniem i przewijam dalej.do niedawna zegarek był dla mnie jedynie ozdobą.teraz patrze na to zupełnie inaczej.po zapoznaniu się z japońskimi zegarkami czuje że ciężko będzie się z tego wyleczyć.mam casio edifice do codziennego użytku i sprawdza się super ale szukam teraz czegoś eleganckiego no i w automacie.czegoś solidnego na kilka lat czego nie będzie się trzeba wstydzić.upatrzyłem już sobie dwa modele :

Seiko SNKM83K1 -ten model mi się bardzo podoba ale znalazłem tylko na branzolecie,czy da się więc w tym modelu zamienic na skórzany pasek?czy jeśli poprosiłbym sklep i wymieniliby to możnaby zejść trochę z ceny?branzoletka jest droższa niż pasek?czy nie koniecznie?

Drugi model to Orient FAB0B004W9-w tym zegarku też poproszę o wymiane paska bo takie świecące mi się nie podobają. Czy te modele są "bezpieczne" w zakupie?czy mechanizmy w nich są solidne?najbardziej zależy mi na solidności,niezawodności.zdążyłem się już zorientować,że obie marki robią dobre zegarki ale niewiem co wybrać bo się nie znam więc proszę was o pomoc.prześpię się z tymi myślami i jutro podejmuję decyzję i zamawiam(oczywiście wcześniej zaglądając tutaj) strasznie jestem ciekawy waszych opinii.jak na tą chwilę skłaniałbym się bardziej ku orientowi.wygląda na droższy no i jest bardzo elegancki..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na pierwszy automat wybrałem Raya, teraz po latach kupiłem SKX, wtedy pewnie SKX nie podobałby mi się jak teraz.

Teraz mam tylko Seiko.

Orient to tylko Star :D

Co do jakości to Orient należy teraz do Seiko - generalnie to są zegarki których graty się nie psują.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co to znaczy orient star?i dlaczego tylko one?są ta wiele lepsze modele?do wydania mam 500 zł okolo.no może wyskrobałbym jeszcze ze dwie stowy ale wtedy zegarek na dno szafy bo jak moja kobieta zobaczy to cienko będe piał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Na OSa to jednak te 500 zł raczej nie starczy ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no budżet ograniczony????brałem jeszcze ostatecznie pod uwage orienta open heart za okolo 800 zł ale doszedłem do wniosku,że jako pierwszy automat wystarczy coś skromniejszego.dopiero zaczynam przygodę z tymi zegarkami.orienty podane wyżej mimo,że droższe to mi nie odpowiadają.za dużo się dzieje na tarczach.wole coś klasycznego z małym dodatkiem stąd datownik..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie kieruj się preferencjami wizualnymi. Każdy z nich będzie dobrze służył długo i bezproblemowo

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy Seiko czy Orient bez większego znaczenia. Fajny wygląd i super mechanizmy. Posiadam Orient Senatora i jestem bardzo zadowolony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Blunio

Co to znaczy orient star?i dlaczego tylko one?są ta wiele lepsze modele?do wydania mam 500 zł okolo.no może wyskrobałbym jeszcze ze dwie stowy ale wtedy zegarek na dno szafy bo jak moja kobieta zobaczy to cienko będe piał

Najlepiej jakbyś przymierzył jeden i drugi zegarek. Bo jakościowo reprezentują podobny poziom. A kobiecie powiedz że była wyprzedaż i okazja życia :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatecznie wybór padł na seiko 5.dziękuję wszystkim za podpowiedzi.dowiedziałem się że branzoletka jest na zwyczajnym teleskopie więc teraz rozglądam się powoli za jakimś ładnym matowym czarnym skórzanym pasku 22 mm.znacie może jakieś fsjne sklepy oferujące dobre paski?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym się wam pochwalić swoim nowym nabytkiem.dziękuję za podpowiedzi.dla wielu jest to zwykly japoniec,dla mnie najładniejszy zegarek jaki kiedykolwiek miałem☺branzoleta na pasek już zmieniona i wydaje mi się,że wygląda teraz o wiele lepiej.mam nadzieję,że zegar będzie długo słuzył☺

Jeszcze jedno pytanie:pod godziną szóstą jest jakiś mikroskopiny napis ale nieda się go przeczytać gołym okiem..czy to numer seryjny?czy może coś innego?

post-100622-0-37406100-1510673965_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluję świetnego zakupu.Piąteczka to zawsze sejkowy klasyk i ma znakomitą relację cena-jakość. Życzę rozwoju pięknej pasji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Chciałbym się wam pochwalić swoim nowym nabytkiem.dziękuję za podpowiedzi.dla wielu jest to zwykly japoniec,dla mnie najładniejszy zegarek jaki kiedykolwiek miałem☺branzoleta na pasek już zmieniona i wydaje mi się,że wygląda teraz o wiele lepiej.mam nadzieję,że zegar będzie długo słuzył☺

Jeszcze jedno pytanie:pod godziną szóstą jest jakiś mikroskopiny napis ale nieda się go przeczytać gołym okiem..czy to numer seryjny?czy może coś innego?

Powinna tam być informacja na temat mechanizmu zastosowanego w tym zegarku... Tak przy najmniej jest w przypadku posiadanej przeze mnie 5tki.

No i oczywiście gratulacje! A 5tki to faktycznie zegarki o świetnym stosunku jakość/cena :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym się wam pochwalić swoim nowym nabytkiem.dziękuję za podpowiedzi.dla wielu jest to zwykly japoniec,dla mnie najładniejszy zegarek jaki kiedykolwiek miałem☺

I to jest najważniejsze że dla Ciebie ten zegarek jest najładniejszy

Zresztą podobny do mojego Orienta Senatora.

Niech się dobrze nosi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najwazniejsze ze nie przeplacilem wydajac pieniadze na jakiegos bubla.zegarek jest warty kazdej wydanej zlotowki.wyglada na tyle ile zaplacilem.zdjecia w sieci nie oddaja jakosci wykonia.na zywo wyglada o wiele lepiej.bardzo fajny,solidny i uniwersalny klasyk.przynajmniej takie sprawia wrazenieczas pokaze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i ponoszone..dwa dni i pasek porwał się na teleskopie jak tektura.dobrze ze kupowalem go w sklepie stacjonarnym i zwrocilem na drugi dzien.dalem za niego jakies 70 zl wiec niewiem o co chodzi..myslalem ze pasek za 70 wytrzyma choc rok.dobrze ze zegarka nie zgubilem i zauwazylem w pore..pani u jubilera mowi ze dziwne,ze dobry producent..na poczatku probowala sie bronic ze widac ze za mocno naciagany ale jak jej powiedzialem ze kupilem dwa dni temu to nie dyskutowala i oddala kase.teraz juz sam niewiem co zrobic.chyba kupie pasek dedykowany do jakiegos modelu seiko,orient czy innej znanej marki bo "no name" jest pelno w sklepach i nigdy nie wiadomo na co sie trafi..z tylu paska byl napis top bracelet ale niewiem czy to nazwa firmy czy model czy moze jeszcze cos innego ale syf straszny.w chinskim sklepie bym kupil za dyche to by pewnie wytrzymal dluzej..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nato sobie kup, parę złotych a wersji kolorystycznych od groma, na pewno coś dobierzesz.  B) Wytrzymałe, łatwe w utrzymaniu w czystości, IMO pasują do każdego zegara.  

Langel 17 jewels - Bulova Accutron Automatic 63B98 - Swatch YIS403 - Citizen BN0159 - Citizen Proximity BZ1000-54E - Citizen BT0070-01A Twin Date 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak te paski sa na pewno bardzo wytrzymale tylko ja szukam skorzanego czarnego z czarnymi przeszyciami.nic innego nie wchodzi w gre niestety..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poszperałem,poczytałem i zamówiłem pasek firmy BROS model 8772/10/18  w król net .wiem,że nie jest jakoś specjalnie drogi ale ufam,że wytrzyma na pewno dłużej niż no name u jubilera w moim mieście  :D -2 dni :lol: 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.