Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość Mula

Tarcza

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Mula

Witam. Mam może troche banalne pytanie ale jest.Jak wyciągnąć tarcze

w zegarku na wskazówki ?Te pokrętło do do regulacji godziny wyciągnąć czy odkręcić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Iść do zegarmistrza!

To "pokrętło" zwie się koronką. Na forum było już o wyjmowaniu koronki i wałka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Grzegorz_K

Nie straszcie kolegi, to nie jest dla przeciętnego "Kowalskiego" bez zegarmistrza niemożliwe. Inna sprawa, że naukę lepiej dokonywać na jakimś złomie, a nie na pamiątce rodowej z manufaktury Czapka :D

Ja sam miłość (nie wstydzę się tego słowa) do zegarków zainicjowałem "wypatroszeniem" Kirowskiego Sputnika - nie dał się złożyć do kupy - niestety części nie zostało mi na drugi zegarek, jak to zwykle z silnikami bywa, bo wiekszość części "przechował" odkurzacz. Póżniej kupiłem sobie Bartnika i wszystkim to polecam.

Więc zaczynamy:

1. otwieramy kopertę - może być odpowiednio dobrany nóż kuchenny (horror). Ja mam Victorinox'a z prawie zegarmistrzowskim ostrzem. Jezeli jest zakręcana to można ostrożnie!!! spróbować dwoma wkrętakami.

2. wyciągamy koronkę z wałkiem (to to okrągłe do nakręcania) - są dwa systemy wyjmowania koronki. Jeden to wciśnięcie (radzieckie, ale i Omegi), drugi to odkręcenie "zabezpieczenia" uniemożliwiającego wypadnięcie/wyciągnięcie koronki/wałka. Należy na mechaniźmie - z boku osi wałka (to jest to czym kręci "pokrętło") - znaleźć łeb wkręta bądź otwór,które są odpowiedzialne za trzymanie wałka. Następnie, ciągnąc koronkę, wcisnąć blaszkę znajdująca się w otworze, bądź przekręcić wkręt- przy wkręcie najpierw odkręcić, później ciągnąć. UWAGA - wkręt wykręcać 1,5 do 2 obrotów, nie więcej, gdyż może to spowodować dogłebną znajomość zegarka, a w szczególności mechanizmu "pokrętła"

http://www.timezonewatchschool.com/WatchSc...s%20works.shtml

3. Po wyjeciu mechanizmu należy go przestudiować - niestety systemów mocowania tarcz jest sporo. Najczęściej są to wkręty na boku werku, umieszczone symetrycznie, o małej średicy łba i mają za zadanie utrzymywać bolce przytwierdzone do tarczy. Oczywiście są inne sposoby, np. mimośrodów (Tissot), czy też nagwintowanych wewnątrz wkrętów i dlatego nie ma prostej recepty.

Co do wizyty u zegarmistrza - na tarczy mojej żony też "polożył" się zegarmistrz (wyszło trochę ... głupio?) i pękła, gdyż nie zauważył właśnie gwintowanych wewnątrz wkrętów i próbował tarczę ściągnąć siłowo - czasami się udaje i można wtedy zobaczyć co też konstruktor tym razem wymyślił.

Na koniec rada - jakakolwiek książka o zegarmistrzostwie z "obrazkami" powie więcej niż dorywcze pytania na forum. Księżkę za 20-30 zł mozna kupić na Allegro - Bartnik, Podwapiński, Jendrizka itp.

powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jak już musisz próbować ... nie zapomnij o wskazówkach !

należy je zdemontować (najlepiej nie łamiąc) PRZED zdjęciem tarczy.

piotrek

Pdobno najlepiej ściąga się nożykiem. Sprawa jest prosta, jeśli zegarek ma centralny sekundnik. Rozbierałem [ czyt. rozwalałem] kiedyś Pobiedę

i próbowałem zdjąć norzykiem wskazówkę minutową bez ( w Pobiedach nie ma centrlnego sekundnika). Nie zeszła za Chiny :evil:

Tzn. zeszła ale razem z tarczą

Pozdrawiam

Wreszczie wakacje :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

można też użyć właściwego narzędzia

ofrei-406.jpg

w przeciwnym wypadku lepiej zabezpieczyć tarczę zegarka jakąś ochronna podkładką w miejscach gdzie podważamy wskazówki ( np. z paska kliszy fotograficznej)

piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakręcany dekiel dobrzesię odkręca suwmiarką lub dużymi nożyczkami. W poljocie można spróbować sierpem i młotem :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Grzegorz_K

No tak zapomniałem o wskazówkach, ale to pewnie przez rutynę :):D.

Domowy sposób bez narzędzia - nie używać przy Czapku!!! - długi koniec pod palec, krótki nożem o cieńkim ostrzu na podkładce. Jak nie przytrzymasz długiego końca - odkurzacz.

mimo wszystko powodzenia

Grzegorz

P.S.

po zabawach "na dzień dobry" obecnie pozostawiam te sprawy zegarmistrzowi. Wolny strasznie, ale jak coś zrobi to bez zarzutu.

Do "zabawym" mam atlantica i poliota:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:):):D

Nie no tutaj to się można nawet czegoś nauczyć :wink:

AM
Tak wiele zegarów, a tak mało czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Amroziuk

Gdzie, no gdzie nauczyłbyś się psuć zegarki :?: :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość henryk_t
można też użyć właściwego narzędzia

ofrei-406.jpg

w przeciwnym wypadku lepiej zabezpieczyć tarczę zegarka jakąś ochronna podkładką w miejscach gdzie podważamy wskazówki ( np. z paska kliszy fotograficznej)

piotrek

Albo dwa zegarmistrzowskie śrubokręty: pod wskazówkę przy osi, z obu stron, lekko obracamy w przeciwnych kierunkach, schodzi każda.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.