Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

optyk(acz)

tissot czy atlantic po raz kolejny

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Interesuje mnie któryś z tych zegarków:

https://www.zegarek.net/zegarki/tissot/zegarek_tissot_t097.407.16.053.00.html??gclid=EAIaIQobChMIvqDNiobx1wIV7rXtCh1frQOBEAQYAyABEgJ0evD_BwE

https://www.demus-zegarki.pl/product-pol-27734-Zegarek-Atlantic-Worldmaster-51651-41-65S-uniw.html?gclid=EAIaIQobChMIn_Pv1Ibx1wIV6rXtCh2f7ghSEAQYAiABEgJnZvD_BwE

Chodzi mi o trwałość i jakość mechanizmów. Nie doszukałem się, czy tissot ma incabloc i czy jest antymagnetyczny (może nie umiem szukać..?).

Tissot bardziej mi się podoba. Na automacie szczególnie mi nie zależy, ważne że mechaniczny :)

Chętnie poczytam uwagi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Atlantic jest na sprawdzonym i nie sprawiającym problemu mechanizmie. Miałem taki sam mechanizm w Hamiltonie Khaki Field i nic złego nie mogę o nim powiedzieć. Taki "wół roboczy", w pozytywnym tego sformułowania znaczeniu. W Tissocie jest Powermatic 80, o którym nie będę się wypowiadał, bo nigdy nie miałem zegarka z tym mechanizmem. Z tych dwóch bardziej podoba mi się Tissot, choć osobiście wybrałbym Visodate 1957, ewentualnie Le Locla z Powermatic 80, które można dostać w zbliżonej cenie do tego zaproponowanego przez Kolegę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybierz  tego atlantika,a nigdy ci się nie znudzi i będziesz zadowolony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Ja osobiście również przychylam się do zdania Kolegi @Sokolow. jeśli w grę wchodzą jednak jakieś inne marki, to Alpina jest bardzo fajnym pomysłem. Podobnie ciekawym, choć nieoczywistym wyborem, szczególnie dla laika, będzie np. Orient Star. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Blunio

Tissot wyglądem przypomina mi Big Bena :blink:

Atlantic ładniejszy IMHO.

Obejrzyj sobie jeszcze Certinę DS-1. Jest na podobnych mechanizmach jak ww. zegarki, tj. jak się nie mylę Eta 2824 i Powermatic 80. Są z białymi i czarnymi tarczami, z różnymi datownikami ...

7c8bec7e0855e6f42f8631afa1ec050a.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:)

Tissot wyszedł zupełnie spontanicznie, bo... Hans Kloss miał w jednym z odcinków. Podobny model mam już atlantika, więc zacząłem zerkać, co by tu... 

Atlantika zobaczyłem i zachorowałem wcześniej. Na dwa mnie nie stać, poza tym połowica by mi łeb urwała ;)

Alpina z szafirowym szkiełkiem mechaniczna robi się poza zasięgiem... Certina wygląda nieźle, ale Big Ben, jak powiedział kolega, jakoś mnie powalił ;) Podobnie Atlantic, bo to coś innego, niż już mam. 

To ma być zegarek "do czarnej marynarki".  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam zarówno tissota pr100(od niedawna) na powermaticu 80, jak i hamiltona khaki field (od dawna) na tym mechanizmie, co atlantic i są to obecnie moje podstawowe codzienne zegarki. Oba mechanizmy śmiało bym polecił, ale... nie wiem, czy to akurat mi się trafił taki egzemplarz tissota, w każdym razie kupiłem go bez certyfikatu COSC, noszę go od 2-3 miesięcy i skubaniec jeszcze nigdy nie miał odchyłki większej niż 2-3 sekundy na dobę, a całkowita odchyłka po pierwszym miesiącu wyniosła -15 sekund, zaś po drugim miesiącu po ponownym ustawieniu -8 sekund.

A tak poza tym, to z tych dwóch podanych w tytułowym poscie wg mnie wordlmaster ładniejszy:)

everyday: hamilton khaki field | business: omega aqua terra | sport&travel: dan henry 1970

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomijając wygląd +1 dla Tissota.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie atlantic zegarek z charakterem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybieram się dziś do mojego Zegarmajstra w Gdyni. Zobaczę, co uda się wynegocjować i za ile :)

Dzięki za pomoc i porady :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.