Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

tomafra

Zegarek do 1000pln - co wybrać

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

jakiś czas temu postanowiłem kupić swój pierwszy zegarek. Jako że jestem raczej dyletantem w tym temacie, postanowiłem poprosić o pomoc.

Założenia jakimi będę kierować się przy zakupie:

1. budżet: 1000pln

2. zegarek mechaniczny

3. fajnie gdyby udało się coś znaleźć ze szkłem szafirowym

4. raczej klasyczny wygląd

Bardzo podoba mi się zegarek Festina https://zegarkicentrum.pl/pl/p/Festina-AUTOMATIC-F169752/53755 ale nie wiem czy jest on wart, aż takiej ceny. Przeczytałem sporo z poniższych wątków z poradami i widzę, że polecacie bardzo dużo zegarków marki Orient. Czy są one lepsze jakościowo? Mają lepszy stosunek jakości do ceny, a może pokazany przeze mnie model też byłby niezły.

Bardzo proszę o wasze porady i pomoc.

Z góry dzięki za pomoc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

W podanym budżecie polecam Meccaniche Veneziane Redentore. Jeszcze parę złotych na Święta zostanie, bo akurat forumowy Kolega ogłosił promocję ;-)

Tradycyjnie też warto spojrzeć na Orienta Bambino, ale tu nie będzie szafirowego zzkła...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W podanym budżecie polecam Meccaniche Veneziane Redentore. Jeszcze parę złotych na Święta zostanie, bo akurat forumowy Kolega ogłosił promocję ;-)

Tradycyjnie też warto spojrzeć na Orienta Bambino, ale tu nie będzie szafirowego zzkła...

Możesz podać jakiś link?

Festinę definitywnie skreślić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Redentore znajdziesz na naszym bazarku. Bambino też tam powinno być, a jak nie, to znajdziesz go w każdym sklepie, który ma zegarki Orienta, bo to taka klasyka od tej firmy, zresztą wielce zacna...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Redentore znajdziesz na naszym bazarku. Bambino też tam powinno być, a jak nie, to znajdziesz go w każdym sklepie, który ma zegarki Orienta, bo to taka klasyka od tej firmy, zresztą wielce zacna...

Chyba zależy mi też na open heart...

Co byście powiedzieli na:

https://www.zegarki-diament.pl/sklep/produkt/14425/orient_automatic_fag00004.html

No i jeszcze raz dopytam: Festinę skreślić definitywnie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Co do OH, to w mojej ocenie jest to kwestia gustu. Mi takie rozwiązanie, póki co, nie podchodzi. Co do Festiny zaś, to po prostu uważam, że w zadanym budżecie inne, już tu proponowane marki, a dodatkowo także SEIKO i CITIZEN, to jednak lepsze rozwiązanie. Ale, to Twoje pieniądze, także Twoja decyzja i w końcu, Tobie ma się zegarek podobać :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do OH, to w mojej ocenie jest to kwestia gustu. Mi takie rozwiązanie, póki co, nie podchodzi. Co do Festiny zaś, to po prostu uważam, że w zadanym budżecie inne, już tu proponowane marki, a dodatkowo także SEIKO i CITIZEN, to jednak lepsze rozwiązanie. Ale, to Twoje pieniądze, także Twoja decyzja i w końcu, Tobie ma się zegarek podobać :-)

Podobają mi oba, zarówno Mesccaniche jak i Orient. Cena też podobna...

No to jeszcze 2 pytania  :) :

1. Czy pokazywany tu przeze mnie Orient z OH jest jest jakościowo zbieżny z polecanym przez Was Orientem Bambino?

2. Czy Meccaniche Veneziane Redentore z bazarku jest zegarkiem tej samej klasy co Orient?

Tak jak pisałeś, nie pytam o kwestie gustu, tylko o walory jakościowe.

Raz jeszcze dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Odnośnie porównania Redentore i Orienta to nie chcę się wypowiadać, bo póki co, żadnego Orienta nie mam. Redentore mam i w cenie, której jest on teraz na bazarku, to w mojej ocenie propozycja ze wszech miar warta rozważenia. Masz sprawdzony mechanizm od Miyoty, szafirowe wypukłe szkiełko, bardzo ładnie przycięte, ciekawie przyozdobiony mechanizm, a do tego świetnej jakości włoski pasek. W mojej ocenie, zegarek prezentuje bardzo dobry stosunek jakość/cena.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odnośnie porównania Redentore i Orienta to nie chcę się wypowiadać, bo póki co, żadnego Orienta nie mam. Redentore mam i w cenie, której jest on teraz na bazarku, to w mojej ocenie propozycja ze wszech miar warta rozważenia. Masz sprawdzony mechanizm od Miyoty, szafirowe wypukłe szkiełko, bardzo ładnie przycięte, ciekawie przyozdobiony mechanizm, a do tego świetnej jakości włoski pasek. W mojej ocenie, zegarek prezentuje bardzo dobry stosunek jakość/cena.

Dzięki za pomoc. Skontaktuję się z kolegą w sprawie Redentore.

Pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zerknij na PW. Mam super propozycje i jeszcze trochę zostanie kasy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potwierdzam to co mówi kolega fidelio, sam się skusiłem na ten zegarek i jak za tę cenę (świąteczna promocja) jest świetny. Polecam również Tisell Antique- mam, noszę, również jest świetny.
Te zegarki to dobra alternatywa dla wszędobylskich Seiko czy Orientów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ tomafra:

Brałbym jednego z Orientów, w drugim rzędzie Festinę... albo jako że to Twoje pierwsze doświadczenie z automatami, to skusiłbym się na coś mniej opresyjnego finansowo, jeśli by się miało okazać że nie ma między wami chemii. Na Bazarku masz ciekawego Deberta kompressora, dwie koronki, uznany japoński mechanizm i raptem 300 złotych z kieszeni. ;)         

Langel 17 jewels - Bulova Accutron Automatic 63B98 - Swatch YIS403 - Citizen BN0159 - Citizen Proximity BZ1000-54E - Citizen BT0070-01A Twin Date 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję wszystkim za pomoc i podpowiedzi. Finalnie zdecydowałem się na Redentore.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Będzie Kolega zadowolony!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.