Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
tomaszzt

Zegarek typu "kostka" - na ile uniwersalny ?

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem

Pytanie wzięło się z  rozterki wyboru zegarka eleganckiego, klasycznego, ale jednak zawierającego w sobie nieco "uniwersalizmu". Jestem przekonany do seiko SARB-a 035, którego "normalna" cena (ta w sklepie w Singapurze, ale też bezpośrednio z Japonii) to ok. 1100 z wysyłką. 

Ostatnio jednak napatoczyłem się na kilka artykułów o legendarnej "kostce" Cartier Tank. Poparłem to zauroczenie, przypominając sobie kilka klasycznych kryminałów z H.Bogartem. Oczywiście nie stać mnie na samego Cartiera, zresztą nieco bardziej podobają mi się jego współczesne inspiracje, np to: 

post-54144-0-78242800-1514843690_thumb.jpg

Tanie to, ładne i podobno przyzwoicie wykonane. 

Czy któryś z Panów "próbował" tego rodzaju zegarka ? Jasne, że to nie jest typowe EDC, ale widziałem kilka zdjęć znanych osób (także w filmach) z Tankiem od Cartiera i nie "gryzł" się ten zegarek z ich dość swobodnym ubiorem. Czy jednak skupić się na SARB-ie i nie eksperymentować ?!

Tak czy inaczej, szukam zegarka mającego w sobie wyraźny powiew klasyki i elegancji, ale casualowego, jak znawcy mawiają...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może poszukaj coś z vintage? Te współczesne sresnio mi podchodzą. Mam kolegę co nosi kostkę na codzień i trudno to nazwać jakoś mocno eleganckim. Pełno jest starszych kostek poszukaj czegoś i taniej będzie

Tempus fugit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Doxa, Longines... Jest mnostwo fajnych modeli o tym ksztalcie koperty.

Moim zdaniem prezentują sie świetnie na mniejszych nadgarstkach, i jesli ktos wizualnie rozni sie od niedźwiedzia to bedzie ok.

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdybyś zechciał być nieco bardziej ekstrawagancki, to obecnie Tissot sprzedaje wersję Heritage Banana  B)

post-82877-0-63306400-1514880929_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej nie chcę być "bardziej ekstrawagancki" zwyczajnie nie podobają mi się te Tissoty. Longines poza budżetem, jeszcze muszę zerknąć na Doxy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Używam kostki jak na zdjęciu. Rozmiar 32x32 mm L2L 43 mm. Jak dla mnie rozmiar w sam raz. Zegarek raczej elegancki, nie do noszenia na co dzień. SARB 035 to zdecydowanie bardziej uniwersalny wybór.

post-34987-0-78232000-1514886424_thumb.jpg

Edytowane przez fidelio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

doxa grafic .... albo poczekaj na kostkę od vratislavii.

ale faktycznie to wybór raczej pod mankiet /w moim przypadku (doxa)/

Edytowane przez subarist

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu nikt nic nie pisze o Japończykach ?! Przecież dla mnie to taka sobie alternatywa - szwajcar z kwarcem w cenie SARB-a. Bo automaty to już coś ok. 2k i wyżej. Doxa grafic słabo trafia w mój gust.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z japońców to ta ładna, tylko z drugie ręki.

0270ac38a55fe89db675998d36396771.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ładna, i ta do mnie trafia

Z drugiej ręki ze względu na cenę czy niedostępność ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedostępność to starszy model, trzeba szukać po aukcjach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ja akurat uważam że doxa grafic to genialny design ale rozumiem że nie każdy tak ma

.....Christopher Ward C5 Malvern Slimline Square jest teraz w dobrej cenie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spróbuj kilka razy - strona obciążona - u mnie tez za pierwszym razem nie poszło

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadza się, zanim zdążyłem kliknąć tego CW, to się okazało, że "out of stock" - psia krew, jak mawiał dziadek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Google i sprawdz kemmner tonneau, hamilton jazzmaster square, motokoure, patriot rchz 3133. Te 4 mam sam i na pewno mogę powiedzieć o nich, że są uniwersalne. No i świetnie wyglądają

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie to co tu w większości pokazujecie to koperta tonneau ( beczka) - dla mnie nieco formalna. Co do koncepcji prostokątnych/ kwadratowych zegarków to wiele z nich ma wybitnie sportowe korzenie ( Reverso, Monaco ). Czasem wystarczy zmiana paska z aligatora na krowę by obniżyć formalność takiego zegarka. Ciemna tarcza też nada mu bardziej sportowego charakteru. Wielkość nadgarstka nie ma znaczenia bo te zegarki są robione w różnych rozmiarach . Z mojego skromnego doświadczenia dobrze wypadają przy koszulach, koszulkach polo, swetrach ale już z t - shirtem, bluzą sportową czy grungową koszulą bym nie nosił ;-)

Edytowane przez desmo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja po 12 latach noszenia Rofiny Supreme 7110 nie bardzo wiedziałem na co się zdecydować :(

Potrzebowałem czasomierza, który założę zarówno do dresu jak i marynarki. Rofina spełniała powyższe aspekty ;).

Po dłuższych poszukiwaniach i namysłach padło na Orient'a FFDAH003B0. Absolutnie nie żałuję podjętej decyzji.

Poniżej przedstawiam Ci zdjęcia poprzednika jak i zegarka obecnego.

Nadgarstek o obwodzie 19 cm, więc nie trzeba mieć "łapy King Konga" :).

Pozdrawiam.

post-101834-0-47474900-1515012068_thumb.jpg

post-101834-0-10329900-1515012075_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kemmner jest genialny, mam zagwozdkę, bo przekracza budżet o jakieś "pincet". O kostce Ch. Ward-a mogę zapomnieć, w ramach promocji poznikały bardzo szybko a dwa razy tyle nie dam. Tyle, że ta kwota....plus jest taki, że nie ma problemów z zakupem, żadnego czekania, zegarek piękny. Do ceny też się czepiam, bo założyłem sobie te 1000 zł, ale chyba poczekam, dozbieram i kupię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi