Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość bartek_b

CO TO ZA ZEGAREK? TU PYTAMY O SWOJE ZNALEZISKA

Rekomendowane odpowiedzi

:) Wielkie dzięki,cofer - ulżyło mi...

W międzyczasie uświadomiłem sobie, że widziałem już wcześniej logo z tarczy (gwiazda z kotwicą) -  w sieci były migawki z jakiejś wystawy muzealnej w Rosji, nie pamiętam gdzie..

Swoją drogą CHRL ma długie ręce - zegarek przybył do mnie via Londyn ;  przybył w trzech częściach (komplet :) )  :  zegarek,szkło i uszczelka.

Charakterystyczna deformacja na ok. 1/8 obwodu uszczelki pozwala się domyślać, że jeszcze szybciej niż

mechanizmy,upychali szkła do kopert - być może na innej ulicy. Osoba, która oglądała ten zegarek przede mną po prostu pociągnęła za wspomnianą 1/8 uszczelki,myśląc,że ściąga folię ochronną... :blink: 

Zegarek ma jeszcze jedną wadę wrodzoną - po nakręceniu nie startuje sam, trzeba mu pomóc wykałaczką, której

zabrakło w komplecie.

W każdym razie po zainicjowaniu balansu pracuje bez komplikacji 45 - 46 h - obserwuję go teraz : po 12h ma 3-4 sekundy do przodu.

Logo znajdujące się na koronie i deklu, dla świętego spokoju nazwijmy "Jutrzenką"

Jutrzenką Postępu - ma się rozumieć 

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam

Aubrey

Ps ciekawe,czy tą wadę - (z tym nakręcaniem) da się usunąć...?

Edytowane przez cpt.Aubrey

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- ha...!   - ten Ludowy mechanizm całkiem nieźle sobie radzi...

Po 22h ma tylko 4 sekundy pośpiechu...

Edytowane przez cpt.Aubrey

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 lata temu (w zupełnych początkach mojego sowiecko-zegarkowego bzika) za grosze kupiłem na "szaber placu" wydawało mi się - komandira... szybko okazało się, że to chiński falsyfikat. Było to wówczas dla mnie totalnym szokiem, że komukolwiek chciało się zadać trud, by podrabiać TANIE sowieckie zegarki!!!

Handlarz okazał się ok, bo wymienił mi na innego, tym razem już prawdziwego wostoczka. Muszę z ręką na sercu przyznać, że ta chińska podróba komandira funkcjonowała nad wyraz punktualnie!!! ...wydaje mi się, że miała mechanizm jakiś taki podobny, jak pokazałeś na fotkach... 

koszyk tourbilliona do hublota ...niebity! kupię

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten mechanizm z chińskiego komandira to 17 kamieniowy zuan. Teraz białorusini upychają je do wympiełów.

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 kamieniowy zuan

z pewnym zadziwieniem zaobserwowałem, że w dziale obok gadają ludkowie równie walnięci jak my! :) tylko, że na punkcie chińskich zegarków...

Jak zajrzysz do nich @gregch, to lepiej nie wyjeżdżaj z tym tekstem jak nie chcesz zainkasować muki w czółko :)

Werk, który chinole pakowali do imitacji komandira to jakiś "Shanghaiy-coś" - i podobno nawet trzyma jakieś tam chinolskie normy...

<<zuan>> to słówko-synonim: "jewels", "kamniej" czy coś w tym stylu...

Dla przykładu popatrz na fotkę porównawczą, którą wkleił w #48 "nasz" kolega @mayor -> http://zegarkiclub.pl/forum/topic/110211-sea-gull-zuan-1963/page-3

Edytowane przez cofer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cofer, bez przesady :) sam mam kilka Parnisów i innych chińskich wynalazków. Nic nie mam do chińskich mechanizmów puki upychają je w swoje koperty i dają swoje logo. Ale w rosyjskich zegarkach? Przecież Rosjanie mają tyle swoich werków.

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@gregch - pełna zgoda!!! ja jestem bardziej radykalny, ja mam alegrię i każdą ich zegarkową produkcję odbieram jako jakiś syf i tandetę... Chociaż z drugiej strony wiem, że w skład słismade wchodzi naprawdę duży udział robocizny żółtych rączek :)

No jeszcze tego brakowało, abyśmy się zaczęli kłócić o jakąś szajską chińszczyznę, @Enkil :)

znalazłem post, w którym kolega @Mateusz Dąbrowski w #7 wyprostował mój chinolski dyletantyzm -> http://zegarkiclub.pl/forum/topic/112135-zegarek-kieszonkowy-seagull/?hl=zuan&do=findComment&comment=1462609

a w #10 kolega @Hrabia podaje nazwę werku -> Shanghai standard. 17 zuan

Edytowane przez cofer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem takiego bezdusznego kwarca. Zastanawiam się mocno czy nie jest to parszywa podróbka. Co sądzicie?

bfb9b219923ec8dd7105881fe1afd8a7.jpg

Edytowane przez jj.suharsky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm podróbka czego? Bo to współczesna sekonda. Brand istnieje do dziś i sporo tych zegarków można kupić. Jeżeli chodzi Ci czy tam w środku powinien być Rusek? To nie. Moim zdaniem nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

+1

Trzeba tylko liczyć, że nie przepłaciłeś. Ceny możesz sprawdzić na ebay ;) lub allegro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm, no w sumie nie wiem czego podrobka sekondy. Ale rozumiem, że sekond się nie podrabia ;) chyba nie przeplacilem, dałem 30 zł.

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie jest radziecki produkt, jak działa i się podoba, to trzeba nosić ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Działa i się bardzo podoba, a jeśli nie jest paskudna podroba to można czasem założyć. Dzięki za pomoc!

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@jazzualdo, zaje bisty kurde! już bym kupił dla samej operetkowej postaci przedstawionej na pudełku! :)

ciekawe do jakiego odbiorcy adresowana????

sapagi - kozaka dońskiego

spodnie - kagiebisty

kurtka i pas - krasnoarmijnego komandira

szynel - carskiego oficera (lub też oficera armii Wrangla)

pilotka i okulary - lotnika

i najlepsze -> monokl - pruskiego arystokraty!!!!

kurde! normalnie jak ze sceny filmu "Miś" (dziedzic Pruski) :D

dla potomnych wklejka ->

post-54348-0-49268700-1437909923_thumb.jpg

Edytowane przez cofer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie jest tarcza warszawska. Co do mechanizmu i reszty to się nie wypowiem, bo to nie moja działka, ale takie tarcze były produkowane. Zegarek w dosyć kiepskim stanie.

Ed.

Polecam zadawać takie pytania w temacie dotyczącym oryginalności zegarków.

Edytowane przez Mike S

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Także mam inny kierunek zainteresowań, ale jak dla mnie linkowana pobiedka jest oryginalna. Jedynie wskazówek nie potrafię ocenić, ale wizualnie współgrją z tarczą 1-wszej moskiewskiej

Tarcza niestety trochę paprochowata - ale nie były one wysokiej jakości, więc rzekłbym "średnia krajowa". Wydaje mi się, że tarcza wykonana tą samą techniką co repliki tzw warszawskie, więc stąd wpis kolegi @artur17087...

Werk prawidłowy (nie wiem tylko czy koło naciągu nie powinno mieć napisu "poieda"? - ale w sumie, toczęść wymienna. Logo 1-wszej moskiewskiej w rąbie wskazuje, że zegarek pochodzi z lat 50-tych przełom 60-tych.

Proponowana cena rzekłbym rynkowa (ani nie przeadzona, ani jakaś okazja)

Edytowane przez cofer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tarcza tzw. warszawska czyli podrobka .

tarczy warszawskiej nie nazwałbym "podróbka" tylko "zamiennikiem z epoki"

współczesne ukraińskie tarcze - to są podróbki

Do zdobycia : Rakieta wieczny kalendarz i  Rakieta 24h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak samo jest z monetami .Nikt falsow z epoki nie nazywa zamiennikami. Doczytaj co to znaczy zamiennik  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi