Josza 101 #1 Napisano 18 Marca 2018 Nowy nabytek,bardzo ciekawe mocowanie mechanizmu z wybitym numerem 81, ten sam numer na mechanizmie. Proszę o identyfikacje i opinie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #2 Napisano 18 Marca 2018 Ten typ skrzyni dosc czesto sie ostatnio pojawia ,obstawiam lata 60 -te XIX wieku,ogladalem niedawno podobny werk z kotwica omega i to byl Willmann ale ten kto zacz ? Freiburg ?Za duzo tego ostatnio ... 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Josza 101 #3 Napisano 25 Marca 2018 Ten typ skrzyni dosc czesto sie ostatnio pojawia ,obstawiam lata 60 -te XIX wieku,ogladalem niedawno podobny werk z kotwica omega i to byl Willmann ale ten kto zacz ? Freiburg ?Za duzo tego ostatnio ...Willmann,raczej nie.Ja obstawiał bym że może to być Germania.Kotwica w kształcie litery V,regulator ramienia kotwicy ,też bardziej pasuje do Germanii.Również liczba 30 na podziałce sekundnika jest pisana jak w Germanii. http://zegarkiclub.pl/forum/topic/92394-genossensch-germania-freiburg-i-schles/?do=findComment&comment=1045573 http://zegarkiclub.pl/forum/topic/92394-genossensch-germania-freiburg-i-schles/page-3?do=findComment&comment=1921235 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #4 Napisano 25 Marca 2018 Może, może.Ale nie musi. W każdym razie nie wierzę, ze wieszak to wyrób Germanii. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WueM 120 #5 Napisano 25 Marca 2018 Ile jest zębów w kole wychwytowym? 0 Wojtek + Certina Club 2000 od lat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Josza 101 #6 Napisano 25 Marca 2018 Ile jest zębów w kole wychwytowym? Koło wychwytowe ma 40 zębów. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WueM 120 #7 Napisano 13 Lipca 2019 Na zatoce pojawił się powtórnie Lenzkirch o numerze 272 tys. co sugerowałoby 1877 r. U mnie natomiast wisi zagadka, w niemalże identycznej skrzyni, o numerze 267. Tarcza 21 cm, wysokość słuszna. Co to może być?Wieszak mechanizmu (też z nr. 267) jest ciekawy, bo dzięki poprzeczce umożliwia montaż mechanizmów o różnej wysokości płyt. Zegar nie nosi śladów jakichś ingerencji, wskazówki też oryginalne. Sekundnik opisany jako 60 sek. ale podziałka ma 80 kresek. Zegar z zatoki pierwszy z lewej, reszta zdjęć mojego. Jakieś sugestie? 0 Wojtek + Certina Club 2000 od lat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #8 Napisano 13 Lipca 2019 A jak wygląda tylna płyta? Bo to, co widać nijak mi Lenzkircha nie przypomina. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WueM 120 #9 Napisano 14 Lipca 2019 Mi też nie, ale stolarz ten sam Tylna płyta na wkrętach, poza numerem nie ma nic. 0 Wojtek + Certina Club 2000 od lat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Josza 101 #10 Napisano 14 Lipca 2019 Nr.81 http://zegarkiclub.pl/forum/topic/160424-chodzik-nr-81/ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #11 Napisano 14 Lipca 2019 Cześć Naprawdę intrygujący ten Twój zegar . Sam montaż , pierwszy raz widzę takie rozwiązanie choć kojarzy mi się z zawiesiem krzyżowym znanego wytwórcy . Faktycznie skrzynie chyba z jednej stolarni, a że nie było CNC więc się trochę różnią. Sekundnik 80 krokowy kojarzy mi się jednoznacznie z pierwszymi realizacjami GB (wskazówka zatacza okrąg w 60 sekund ale w 80 ruchach). Tarcza 21 cm też się zgadza . Czyżbyś coś sugerował? Tak apropos - zawsze zastanawiam się skąd był taki pomysł z tym sekundnikiem i dlaczego ... Ps. Drobna uwaga - zegar zna zatoce ma numer 232466 co sugeruje 1875 rok produkcji werku.... a jak numer 1668? Ps2. proszę nr 81 ... tu już jednoznacznie . 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WueM 120 #12 Napisano 14 Lipca 2019 Nr.81 Bingo, to ten sam zegarmistrz! Piotr, skleiłbyś te dwa wątki? 0 Wojtek + Certina Club 2000 od lat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach