Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Wiktorr>>

Parujący G-Shock

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ;)

Niedawno kupiłem nowego G-Shock'a GA-100B ze znanego serwisu aukcyjnego "po taniości".

Sprzedawca zapewniał, że jest to produkt oryginalny, porównywałem go z zegarkiem znajomego i są identyczne, wskazówki, wszystko działa. Ale problem polega na tym, że po kąpieli w jeziorze zegarek nagle zaczął parować. Naczytałem się dużo już o tym na internecie, mam wrażenie, że "blaszka" przykrywająca zegarek jest delikatnie krzywa przy śrubach i może z tego powodu jest nieszczelny. Gwarancji nie mam z tego co widzę, ale takie są uroki kupowania "po taniości" :/ Jakie były by koszta naprawy szczelności zegarka? W Poznaniu w autoryzowanym serwisie Zibi mogę go zanieść, lub czy da się go jakoś samemu zrobić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pokaż go, aby upewnić się czy to oryginał.

Jeśli nie masz gwarancji to możesz go zanieść do zibi oczywiście odpłatnie. Za ile? Nikt Ci konkretnie nie powie. Zapytaj u źródła.

Samemu musiałbyś go rozkręcić i wysuszyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz go z czystym sumieniem odesłać sprzedawcy jak towar niezgodny z umową. Idę o zakład, że nie było paragonu, a sprzedawca prywatny, a nie firma? Ten zegar to podróbka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Porównywalem go do drugiego g shocka i było okej. Ale i tak chyba zrobię zwrot i odpale program ochrony kupujących bo było parę błędów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podsyłaj również od strony wyswietlacza.

Dekiel to za mało aby wydać 100% opinię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z czystej ciekawości: po czym wnioskujesz, że nie oryginał?

Po precyzji (a właściwie jej braku) wykonania detali tarczy, po czcionce napisów na bezelu (w szczególności napis MODE), po asymetrii położenia względem szczelin w bezelu napisów SHOCK RESIST, SPLIT•RESET>, START•STOP> i 1/1000SEC, po dramatycznie rozlanej czcionce napisów MACH oraz WR20BAR.

Oprócz tego, co dopiero dałoby się stwierdzić po bezpośrednim porównaniu z identycznym kolorystycznie oryginałem, po nieco innym odcieniu bezela i paska, po innej w dotyku jakości wykonania bezela i paska.

Myślę, że to wystarczy, ale sądzę, że znalazłoby się jeszcze parę różnic.

(...) porównywałem go z zegarkiem znajomego i są identyczne, wskazówki, wszystko działa. (...)

(...) w autoryzowanym serwisie Zibi mogę go zanieść (...)

Pytanie tylko, czy zegarek znajomego nie jest taki sam, jak Twój, bo jeśli znajomy ma oryginał i to w identycznej wersji kolorystycznej, to chyba musieliście je porównywać przy zgaszonym świetle - innego wytłumaczenia nie widzę. Chyba, że znajomy ma faktycznie zegarek taki sam, jak Twój, to dwie podróbki od tego samego Chińczyka mogą faktycznie być nie do odróżnienia.

Natomiast jeśli zaniósłbyś swój zegarek do serwisu Zibi, to na 100% odmówiliby Ci naprawy, ponieważ oni serwisują tylko zegarki Casio i kilku innych marek, ale na pewno nie tego producenta, który wyprodukował pokazany na zdjęciach zegarek podszywając się bezprawnie pod producenta Casio.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czekałem na zegarek 2 tygodnie. Sprzedawca usunął swoje aukcje. Wszystko jasne. Program Ochrony Kupujących na allegro mam nadzieję, że pomoże. Dzięki wielkie! ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile dałeś, 260 zł czyli standardową cenę za dobrze podrobiony gruz?

Mistrz edycji :lol:7FnFWZl.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dwa G-Shocki i już na pierwszy rzut oka widać, że z czcionka jest coś nie halo, a już rozkład napisów to kompletna padaka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam mieszane uczucia.

Dekiel, śrubki wyglądają na ori co do reszty to już sam nie wiem aż tak dobrze nie znam tego modelu.

Jak podróbka to robią to coraz lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się z X-Ray - jezeli to podrobka to jeszcze tak donrej mie widzialem.

GW 9110 , DW 5600c 901 , GW 9400 1er , DW 9052 1659 , GS 1050 B , GS 1150 , Casio 31 QR-12 ,GS 1200 B , DW 9000 1659 , Atlantic Worldmaster ,Tissot Antimagnetique , Zenith 28800 ,Orient patelnia, Orient tristar , Orient Ray 2 blue , DW 6900 x 2 , Orient Chrono Ace , Orient quartz ,Orient Triton I .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale problem polega na tym, że po kąpieli w jeziorze zegarek nagle zaczął parować. Naczytałem się dużo już o tym na internecie, mam wrażenie, że "blaszka" przykrywająca zegarek jest delikatnie krzywa przy śrubach i może z tego powodu jest nieszczelny. Gwarancji nie mam z tego co widzę, ale takie są uroki kupowania "po taniości" 

Aby się upewnić, że zegar jest oryginalny, uruchom tryb serwisowy (test wyświetlacza).

Jak to zrobić dowiesz się z filmów na YouTube (nie wdając się w szczegóły) jest tam tego sporo.

Nie wykluczone, że zegarek wcześniej był "partacko" otwierany z jakiejś przyczyny i utracił szczelność.

Na podstawie fotek - rzeczywiście mam wątpliwości czy jest to podróbka czy oryginał, jeżeli podróbka to najlepsza jaka widziałem.

Używałem GA-100 w różnych warunkach (temperatura, woda morska, pory roku) i nigdy nie odnotowałem zjawiska osadzania pary od środka w tym modelu. Wiem z forum i YouTube, że takie przypadki się zdarzały, ale w mojej ocenie wynikać mogą one albo z nieprawidłowego skręcenia dekielka lub uszkodzenia uszczelki. Mało prawdopodobne wydaje mi się aby zegarek posiadał wadę produkcyjną choć tego nie można w 100% wykluczyć.

Sprawdź tryb serwisowy w zegarku, jak wszystkie indeksy, cyfry będą prawidłowo wyświetlane to zegarek jest oryginalny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez jaj panowie!

Napisy SHOCK RESIST, SPLIT•RESET>, START•STOP> i 1/1000SEC różnią się kolorem od oryginałów(u kolegi są jakieś beżowe, gdy powinny być białe). O czcionce napisu MACH już wielokrotnie wspominano, ale spójrzcie jeszcze na proporcje niebieskiego napisu G-SHOCK na tarczy wobec SPL i LAP- i ogólnego ich położenia na tarczy. Jeśli nie widzicie różnic to chyba wam wzrok szwankuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

xMuss wzrok rzeczywiście może mi szwankować, :blink: z tą wersją kolorystyczną GA-100 nigdy na żywo nie miałem przyjemności. Widać, że Ty tak, więc musisz mieć rację. Tym samym, przyczyna parowania stała się wyjaśniona  ^_^ 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temat można zamknąć. Zgłosiłem reklamację, w poniedziałek odsyłam zegarek i po problemie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok. Tylko daj znać jak sprawa została załatwiona aby informacja o tym przypadku była kompletna. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.