Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

wielkanocny

Seiko Sarb033 - brak dostępności. Jakie są dostępne alternatywy?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zastanawiam się nad zakupem zegarka i moje oko przykół konkretnie zegarek Seiko Sarb033.

Niestety, zegarek nie jest już obecnie produkowany i bardzo ciężko kupić nowy w przyzwoitej cenie.

Dlatego zwracam się do was z prośbą o napisanie jakie są alternatywy dla tego modelu.

W zasadzie interesują mnie tylko zegarki ze stajni Seiko, parametrami podobnego do modelu Sarb003 (wielkość zegarka, wodoszczelność, podobnie wizualnie).

Jest to konieczne, gdyż mam bardzo małe nadgarstki - tylko 14 cm w obwodzie i duże zegarki nie wyglądają dobrze na mojej ręce. Ten zegarek byłby idealny, ale jest już niedostępny...  :(

Może mi ktoś wyjaśnić, czy Seiko zakończył produkcję serii SARB? Jest jakaś seria, która jest następcą? Czy pozostała pustka i nie produkują już takich zegarków?

Pozdrawiam serdecznie i będę wdzięczny za porady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszukaj na forumowym bazarku.  Jeszcze kilka dni temu były nówki Seiko Sarb033 i 035.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakończyli produkcję na początku tego roku i warto polować na to, co jeszcze zostało na rynku. SARB godnego następcy w swoim przedziale cenowym niestety nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Altarnatywa jest, ale ze stajni Orienta. To Orient Star Classic ;-) Ja na Twoim miejscu poważnie zastanowił :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napisz do kolegi Lincoln Six Echo na forum do niedawna miał ofercie SARBa033 nowego tak najtaniej jest na OLX

czyli obecnie produkowanym SARBem jest 065??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Altarnatywa jest, ale ze stajni Orienta. To Orient Star Classic ;-) 

Nie mogę się zgodzić. Zwróć uwagę na linię koperty - Orient Star Classic wygląda jak zegarek po dziadku, a SARB to klasyka w duuużo nowocześniejszym wydaniu. Kwestią gustu jest, co się komu bardziej podoba, ale zestawić tych zegarków jako alternatywnych po prostu się nie da.

cccf3a428a99799bd2c9758a5deab498.jpg

(zdjęcie podwędzone z sieci)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Miałem i jednego i drugiego :-) Zaprwniam Cię, że zestawić się da. Na korzyść 033 bez wątpienia profil koperty, jej wykonanie (koperta OSa jest prostsza), ale za to OS ma genialnie wypukłe mineralne szkło (w 033 jest płaski szafir) oraz lepiej zdobiony werk (choć ten w 033 ma większą rezerwę chodu). Myślę, że moje zdanie co do tego, że to porównywalne modele, nie jest tu odosobnione :-) Żeby nie było, za całość wybrałbym 033 ;-)

Zdjęcie też podwędzone ;-)

post-34987-0-72921600-1534276412.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie miałem Seiko Sarb033, ale OS (tego akurat mam, tyle tylko, że ze srebrnymi wskazówkami) o którym pisze Fidelio dla mnie jest zegarkiem wręcz nieprawdopodobnym za takie pieniądze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Pełna zgoda, bardzo dobry stosunek jakość/cena. Tym bardziej, że w czasie, kiedy 033/035 było na bieżąco w produkcji, trn OS i tak był tańszy ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie Orient ma bardzo dobrą relację jakość /cena. Miałem takie poczucie z Bambino jak go dostałem w swoje ręce. Choć to klasa niżej od wspomnianego OS, ale też robi robotę.

Zobacz tego OS, specyfikacja podobna do sarba. Moim zdaniem, to całkim interesująca opcja.

https://zegarownia.pl/zegarek-meski-orient-star-classic-wz0041ac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Fajny giliosz na tarczy :-) Dobry pomysł ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widziałem OS, ale ciągnie mnie do tego Seiko. 

Dziękuję Wam za porady i informacje. Nie spodziewalem się takiego odzewu :)

Zegarek kupię prawdopodobnie na stronie shippinginjapan.net

Jest jeszcze jedna kwestia:

Czy ktoś, kto miał/ma ten model może mi powiedzieć czy będzie pasował on na moją rękę? (przypominam, że mam 14 cm obwodu w nadgarstku...).

Poniżej wrzucam zdjęcie z moim Seiko 809, które ma prawie identyczne wymiary, co Sarb003, ale różni się budową koperty i wielkością uszu.

seiko1.jpg

seiko2.jpg

Ten model Sarba powinien pasować na moją rękę?

Wiem, że bez przymierzenia, to trochę wróżenie z fusów, ale nie mam możliwości przymierzenia tego zegarka.

Zdjęcie z Seiko SNK809 powinno pomóc określić wygląd zegarka na mojej ręce, dla osób, które miały/mają Seiko Sarb033.

W tym modelu bez problemu będę mógł skrócić bransoletę na wielkośc mojego nadgarstka? (14 cm w obwodzie). Czy producent nie przewidział, aż tak małego obwodu i minimum to 15, 16 cm?

Wizualnie Sarb033 będzie większy od SNK809?

Będę wdzięczny za opinie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

S(k)arb raczej nie ma szafiru? Alternatywa to OS standard data z genialnym szafirem albo certina ds1

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

033 to delikatnie większa średnica koperty, ale IMO powinno być ok :-) Nie wiem tylko, jak będzie ze skróceniem bransy ;-) Ale zawsze można ją zdjąć i założyć jakiś robiony pod wymiar pasek ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

033/035/017 na pewno mają szafir. Nie ma go 065...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem i jednego i drugiego :-) Zaprwniam Cię, że zestawić się da. Na korzyść 033 bez wątpienia profil koperty, jej wykonanie (koperta OSa jest prostsza), ale za to OS ma genialnie wypukłe mineralne szkło (w 033 jest płaski szafir) oraz lepiej zdobiony werk (choć ten w 033 ma większą rezerwę chodu). Myślę, że moje zdanie co do tego, że to porównywalne modele, nie jest tu odosobnione :-) Żeby nie było, za całość wybrałbym 033 ;-)

Mogę się zgodzić, że są porównywalnie fajne, ale ja ich styl odbieram zupełnie inaczej. Orient Star Classic kojarzy mi się z Seiko Cocktail Time i tutaj pomijając limitowane Starlight i Sakura Hubuki chyba skłaniałbym się w kierunku OS-a.

Przy okazji właśnie sobie uświadomiłem, że pewien detal, który w Orientach zawsze był dla mnie ciężkostrawny - logo na tarczy - w Orient Starach wygląda zupełnie inaczej. Chyba pora dokładniej przyjrzeć się ich ofercie :)  

S(k)arb raczej nie ma szafiru?

Z przodu szafir, z tyłu Hardlex.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kilka dni temu skracałem swoją. Robiąc to po raz pierwszy i mając nikczemnie tandetne narzędzie (kilkanaście złotych na allegro, takie niebieskie - NIE POLECAM) operację zakończyłem pełnym sukcesem, a jedyną ofiarą okazało się wspomniane ustrojstwo do skracania, które po wszystkim wylądowało w koszu.

Zacznij od obejrzenia tego - polecam kanał, facet fajnie opowiada i sporo można się dowiedzieć:

i tego:

Pamiętaj, że w SARB-ie kołnierz siedzi w środkowej części. Jeśli Twoje narzędzie będzie miało krótki pin i nie przepchnie szpilki przez kołnierz, to będziesz potrzebował kombinerek i trochę siły, żeby wyciągnąć ją z drugiej strony. Możesz tak jak ja całkowicie okleić bransoletę przezroczystą taśmą, żeby mieć pewność, że jej nie porysujesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po napisaniu swojego posta, zagłębiając temat obejrzałem ten drugi film, ktory umieściłeś.

Możesz mi powiedzieć gdzie mogę znaleźć informację o długości bransolety w całkowitej jej długości, jak również jaka jest jej minimalna długość?

Śmieszna sprawa, bo mając na ręce Seiko SNK809 zapięte na ostatnie oczko na pasku (na minimalną wielkość paska) mam lekki luz na ręce, ponieważ na standardowym pasku minimalna wielkość nadgarstka to 15 cm, a ja mam 14  :P  Tragedii nie ma, mogę włożyć palec między rękę a pasek, lekki luz jest nawet wygodny i zegarek nie spada.

Pytam, bo nigdy nie miałem w ręce i na ręce zegarka z bransoletą i nie wiem czy w przypadku tego typu zegarków, jest możliwość skrócenia na nadgarstek 14-15 cm.

Można gdzieś to przeczytać? Jest takaś instrukcja, gdzie prducent o tym pisze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam nadgarstek 18 cm i z bransolety usunąłem jedno ogniwo. Ogniwa od szpilki do szpilki mają 10 mm. Ogniw oznaczonych strzałką, a więc na pewno przewidzianych do usunięcia, jest sześć, więc z dokładnością do kilku milimetrów obstawiam zakres od 13 do 19 cm + możliwość skrócenia o dodatkowe kilka milimetrów na klamrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za wyczerpującą informację  :) 
Z tego co piszesz, to nie będzie problemu z dopasowaniem bransolety.

W takim razie zamawiam zegarek.

Dziękuję wszystkim za pomoc  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wcześniej w tym wątku poruszylem temat, czy Sarb033 jest rozmiarowo podobny do Seiko SNK809, które używam, ponieważ mam małe nadgarstki i ważny jest dla mnie mały rozmiar zegarka.

Wstawiam tutaj zdjęcie porównawcze, gdyby ktoś kiedyś miał podobny problem.

sarb033snk809.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.