Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Tomasy

Zegarek z niebieską tarczą do 4k

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry. Jestem nowym klubowiczem i mam prośbę o pomoc w ewentualnym wyborze zegarka, który będzie użytkowany na co dzień do stroju biurowego koszula-marynarka. Ponieważ mam już zegarki :

1.zegarek-meski-seiko-presage-automatic-spb059j1  z jasną tarczą i brązowym skórzanym paskiem,

2.B. Söhnle Glashütte 17-63117-745E

3. Roamer 508837 41 15 05 SUPERIOR CHRONO ref 200008

Chciałbym prosić abyście się wypowiedzieli jeżeli oczywiście chcecie na temat następujących zegarków, które zaprezentuję poniżej. Głównie chodzi mi o trwałość i jakość zegarka, jego mechanizm oraz ogólnie o wygląd – choć wiem, że to sprawa indywidualna. Moje preferencje to automat. Chciałbym aby miał niebieską tarczę oraz niebieski skórzany pasek. Bardzo lubię patrzeć na zegarek, który jest dokładnie wykonany. Budżet 2,5K – 4,0K                                                              

Moje typy:

1. Glycine Combat 6 Classic Moonphase Automatic GL0113

2. Orient Star Open Heart RE-DA0001L00B

3. Orient Star Classic Automatic WZ0331E

4. Aerowatch Renaissance Big Mechanical 55931-AA03 (może być biała tarcza)

5. Aviator Douglas Day Date V.3.20.0.145.4

Z uwagi na to, że podobają mi się zegarki lotnicze Aviator byłby dla mnie ok?

Dziękuję za ewentualne podpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Potrafię czytać ze zrozumieniem, ale gdyby w grę wchodził ręczny naciąg, to uderzyłbym do Kolegi TikTak i zapytalbym o Eposa 3408. Tak się składa, że u mnie jest i niebieska tarcza i niebieski pasek ;-)

post-34987-0-21201200-1538770314_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Z uwagi na to, że podobają mi się zegarki lotnicze Aviator byłby dla mnie ok?

Pewnie tak, bo to kwestia gustu. Weź pod uwagę, że Aviator to rosyjska marka, będąca kontynuacją Poljota. Bardzo przeciętne zegarki, których cena windowana jest sentymentem i targetem - nowymi ruskimi, którzy pamiętają, że Poljot był w ZSRS synonimem luksusu.   

Możesz sobie ułatwić poszukiwania, rezygnując z wymogu granatowego paska. Przede wszystkim granatowy pasek możesz sobie sprawić za małe pieniądze. Poza tym granatowy pasek do granatowej tarczy - czy to nie za dużo? :)

Z Twoich propozycji najciekawsza jest Glicyna. Jeśli zaś chciałbyś pilota:

https://www.czaszegarkow.pl/alpina-startimer-niebieski-skora-o44-mm-p-312048.html

a raczej tu:

https://www.ebay.com/itm/Alpina-Mens-AL-525NN4S6-Startimer-Pilot-Automatic-Blue-Dial-Big-Date-44mm-Watch-/263867187277

Ale Tudora to Ty szanuj!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam na bazarku fajną Alpinkę. Niestety z brązowym paskiem, choć lepiej IMO wygląda z brązowym niż z niebieskim.

13136607_GMG_1600.jpg

Jakby co, niebieski pasior do tej klamry spokojnie można dokupić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Janek72

Tak jak powiedział Zeno, wyrzuć kryterium niebieskiego paska, jedynie zwróć uwagę, aby zegarek miał standardowe mocowanie na pasek. Potem bez pośpiechu sobie znajdziesz pasek, jaki chcesz.
Rozważ niebieską Certinę ds action, tarcza ma piękny odcień, a połysk szlifu nie jest przesadzony, czasem wydaje się nawet matowa i fajnie wpada w fiolet a w 21mm wciśniesz jakaś fajną gumę w standardowym rozmiarze 22mm. Na zdjęciach moja z grubą gumą Morellato.

post-49821-0-68304600-1538821029_thumb.jpg

post-49821-0-53152300-1538821037_thumb.jpg

post-49821-0-96777200-1538821046_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie.

Bardzo dziękuję za kilka cennych rad :) . Z podanych przez Was innych czasomierzy ( nie wiem czemu zakreślone jest na żółto słowa zegarek ? ), bardzo podoba mi się EPOS oraz Alpina, ale może jestem staroświecki to założyłbym czarny pasek do Alpiny.

Poproszę jeszcze jeżeli możecie wypowiedzieć się na temat podanego wcześnie przeze mnie Aerowatch Renaissance Big Mechanical 55931-AA03, nie wiem co to za firma oraz poproszę ewentualnie o ocenę dwóch zegarków: Longines Lyre Automatic L4.960.4.92.2 i Hamilton Men's H78455543 Khaki Navy Pioneer Small Second Watch - podany wcześniej przez kolegę Thoestena, który wygląda interesująco. Longines byłby dobrym zakupem ale nie wiem czy nie jest za mały dla mnie, mam 195 cm wzrostu i może zginąć na mojej ręce.

Z góry dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie.

Bardzo dziękuję za kilka cennych rad :) . Z podanych przez Was innych czasomierzy ( nie wiem czemu zakreślone jest na żółto słowa zegarek ? ), bardzo podoba mi się EPOS oraz Alpina, ale może jestem staroświecki to założyłbym czarny pasek do Alpiny.

Poproszę jeszcze jeżeli możecie wypowiedzieć się na temat podanego wcześnie przeze mnie Aerowatch Renaissance Big Mechanical 55931-AA03, nie wiem co to za firma oraz poproszę ewentualnie o ocenę dwóch zegarków: Longines Lyre Automatic L4.960.4.92.2 i Hamilton Men's H78455543 Khaki Navy Pioneer Small Second Watch - podany wcześniej przez kolegę Thoestena, który wygląda interesująco. Longines byłby dobrym zakupem ale nie wiem czy nie jest za mały dla mnie, mam 195 cm wzrostu i może zginąć na mojej ręce.

Z góry dziękuję.

O historii Aerowatch możesz poczytać tutaj:

http://www.aerowatch.pl/historia.html

Ten konkretny Aerowatch Renaissance Big Mechanical 55931-AA03, jest na bazie Unitasa 6498-1 - czyli posiada manualny naciąg. Unitas to dla niektórych już niemal kultowy mechanizm, sprawdzony, solidny werk, może nie jest najdokładniejszy, ale ma fajną cechę że pięknie cyka. ;)

Jeżeli chodzi o pozostałe zegarki czyli Longines (w środku bardzo dobra ETA 2892-A2) i Hamilton (tutaj ETA 2895-2  na bazie 2892-A2, a różni się tym, że ma modyfikację w postaci "small second" - więc też bardzo dobrze. Moim zdaniem, z tej trójki Longines będzie najbardziej dopieszczony, no i chyba najbardziej prestiżowy, ale wybrał bym Hamiltona bo najbardziej mi się podoba. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na czarnym nie mam fotki, mam za to na ciemnogranatowym z niebieską nicią.

13153865_GMG_1646.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.