Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość goofy

Proszę o pomoc w identyfikacji Omegi.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość goofy

Jak w temacie nie wiem co to za model i z którego roku. Wiem tylko tyle, że ktoś ją popsuł bo dospawał uchwyty do paska. Ile taka Omega może być warta???

54baa11cc69c8599.jpg

ce3ed693b8ce9bbe.jpg

1256ad1f565408ac.jpg

11e4b63f734a9a16.jpg

2da6bb142bc4e68f.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość goofy

Czy nikt z szanownych kolegów nie może mi pomóc w identyfikacji tego zegarka. Byłem u jednego z zegarmistrzów i też nie umiał mi powiedzieć co to za model Omegi i z którego pochodzi roku. Powiedział jedynie, że może ode mnie ją kupić za 1000 złoty.

Proszę was bardzo o pomoc dostałem ją w spadku po zmarłym dziadku i chciałbym się dowiedzieć czegoś więcej na jej temat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość goofy

Złoto 14 karatowe, w trójkącie z tyłu są następujące dane 56, 14K, 0.585. Są to aktualne zdjęcia Omegi robione przed temtem na forum, a nic w niej nie jest popsute. Wszystko działa jak trzeba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naprawdę bardzo, bardzo ładna i interesująca oraz dość rzadko u nas spotykana !

Oto dosyć podobny model na identycznym werku (innego nie znalazłem):

post-330-0-78754200-1330691962.jpg

... a oto jej opis-

Made circa 1932. Cushion shaped, 18K yellow gold gentleman`s wristwatch with single olive-shaped button chronograph with register and tachometer scale.

Koperta: Three -body, solid, polished, arched and inclined bezel with rounded corners, straight lugs.

Tarcza: White enamel with Breguet numerals, subsidiary dials for the constant seconds and the 30-minute register with colored indications corresponding to the tachometer scales: inner green spiral, outer red and outermost midnight blue tachometer graduation scales; outer minute/seconds and 1/5th seconds divisions with black 5 minute/seconds markers.

Mechanizm: Cal. 28.9CHRO, frosted gilt, 17 jewels, straightline lever escapement, cut-bimetallic balance, Breguet balance spring, index regulator. Dial, case and movement signed.

Wymiary: 31.5x40mm. Thickness 11mm.

Ta wyceniona została na ok. 5.500 Euro - ale jest w lepszym stanie, innej kopercie oraz z innymi wskazówkami i kilkoma detalami (np. koronka, napis pod logo). Co do uszu - sam nie wiem... mają na jednym zdjęciu jakby inny odcień złota. Oryginalne są też bez teleskopów.

Tak, czy inaczej: fajny egzemplarz z lat 30. XX w. Gratulacje ! !

/reasumując: ja bym się jej nie pozbywał - na pewno nie za owe 1.000 PLN ! Zegarmistrz albo po prostu nie wiedział, albo chciał zwyczajnie zrobić dobry interes.../

EDIT:

Nieco więcej info o tym kalibrze historycznego mechanizmu Omegi o oznaczeniu 28.9CHRO:

http://www.lemania15.com/aboutlemania.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość goofy

No niestety fakt jest taki jak pisałem w pierwszym poście uszy ktoś niestety dorobił co popsuło i zmniejszyło na pewno stanowczo wartość Omegi. Na to nic nie poradzę. Wiem, ze była by na pewno więcej warta bez tych uszu niż z nimi, ale niestety nie da się ich usunąć tak by nie zostało po tym śladu. W uszach nie ma teleskopów.

Za ile można by go sprzedać???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świetny egzemplarz! Moim zdaniem te uszy są tak "przyspawane" od nowości! Zobacz na foto Omegi, którą wkleił Otho... :wink:

I.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość goofy

Potrzebuje trochę groszy i w sumie przydało by się go sprzedać. Ile można za niego dostać tak by nie przegiąć???

Wystawił bym go na allegro lecz bez pełnych danych na jego temat nie ma sensu. Przeszukałem wszytko w necie i nie mogę znależć takiego by podać więcej jego danych.

No chyba, że ktoś z forum był by zainteresowany taką Omegą w swoich zbiorach kolekcjonerskich.

Bardzo proszę o pomoc to jest naprawdę pilne!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[Poco chcesz go sprzedać? O takiej pamiątce rodzinnej każdy tylko marzy, a ty msz takie cudo! Jak chcesz trochę groszy, to zaciągnij kredyt, albo roznoś ulotki :D Takie jest moje zdanie i Tobie też radzę zacząć myślećw tym kierunku!

Pozdro

Komornik12 dobrze mowi! Poza tym, patrzac czysto merkantylnie, to zegarki kieszonkowe nie sa w modzie, ceny sa ogolnie niskie, ale moze to sie zmienic za 10 - 20 lat.

Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[Poco chcesz go sprzedać? O takiej pamiątce rodzinnej każdy tylko marzy, a ty msz takie cudo! Jak chcesz trochę groszy, to zaciągnij kredyt, albo roznoś ulotki :D Takie jest moje zdanie i Tobie też radzę zacząć myślećw tym kierunku!

Pozdro

Komornik12 dobrze mowi! Poza tym, patrzac czysto merkantylnie, to zegarki kieszonkowe nie sa w modzie, ceny sa ogolnie niskie, ale moze to sie zmienic za 10 - 20 lat.

Czyli to był kieszonkowiec? Jesli tak, to ktoś super go przerobił :wink:

zbyszke- jest nas 2 :)

Pozdro

:oops:, ale cos w tej Omedze rzeczywiscie jest, co kaze mi o niej myslec, jako o kieszonkowcu...

Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem zainteresowany ta omega

ale co i jak prosze na priva

Pozdawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość maciejc2005

http://www.watchprosite.com/show-forumpost.../ti-342681/s-0/ - bardzo podobne modele Vacheron Constantin, - warto zwrócić uwagę na modele 3466, 2990 w srebrze( kształt wskazówek), oraz 3307 ( zegarek naręczny, ale widać, że dekiel też jest na zawiasach jak w kieszonkowcu). 2990 w złocie jest wyjątkowo podobny do tego co wkleił otho, tylko przycisk chrono jest umieszczony w koronce.

Tak w ogóle - mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak przerobić taki zegarek z kieszonki na zegarek naręczny, bo jakos nie mogę sobie tego wyobrazić, przy zachowaniu oryginalnej koperty; no i trzeba wziąść pod uwagę, że tu jest dodatkowa "dziura" w kopercie na ten przycisk chronografu.

Jedyne pasówki, jakie widziałem do tej pory, to te z dorabianymi kopertami, lub takie, w których sa po prostu dolutowane uszy, ale nie udaje się zrobić tego tak, aby cyfeblat był prawidłowo położony, względem dłoni, gdyż zawsze na godzinie 12-stej znajduje się koronka(komin).

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość maciejc2005

Ponawiam pytanie:

Tak w ogóle - mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak przerobić taki zegarek z kieszonki na zegarek naręczny, bo jakos nie mogę sobie tego wyobrazić, przy zachowaniu oryginalnej koperty; no i trzeba wziąść pod uwagę, że tu jest dodatkowa "dziura" w kopercie na ten przycisk chronografu

Jedyne pasówki, jakie widziałem do tej pory, to te z dorabianymi kopertami, lub takie, w których sa po prostu dolutowane uszy, ale nie udaje się zrobić tego tak, aby cyfeblat był prawidłowo położony, względem dłoni, gdyż zawsze na godzinie 12-stej znajduje się koronka(komin)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość maciejc2005
Ponawiam pytanie:

Tak w ogóle - mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak przerobić taki zegarek z kieszonki na zegarek naręczny, bo jakos nie mogę sobie tego wyobrazić, przy zachowaniu oryginalnej koperty; no i trzeba wziąść pod uwagę, że tu jest dodatkowa "dziura" w kopercie na ten przycisk chronografu

Jedyne pasówki, jakie widziałem do tej pory, to te z dorabianymi kopertami, lub takie, w których sa po prostu dolutowane uszy, ale nie udaje się zrobić tego tak, aby cyfeblat był prawidłowo położony, względem dłoni, gdyż zawsze na godzinie 12-stej znajduje się koronka(komin)

Tak jak mowisz, dolutowuje się uszy (szczerze nie wiem, jak się to robi). Co do tarczy w kieszonkowcach wałek był na godzinie 3 lub 12 (na takich się spotkałem). Jakoś klasyfikuje się kieszonkowce, ale już nie pamietam. To było kiedyś opisane w książkach Wawrzyńca.

Pozdro

A widzisz - dzięki - nie wiedziałem, że były modele "z kominem na trzeciej" - to zmienia postać rzeczy co do przeróbki na zegarek naręczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh
http://www.watchprosite.com/show-forumpost.../ti-342681/s-0/ - bardzo podobne modele Vacheron Constantin, - warto zwrócić uwagę na modele 3466, 2990 w srebrze( kształt wskazówek), oraz 3307 ( zegarek naręczny, ale widać, że dekiel też jest na zawiasach jak w kieszonkowcu). 2990 w złocie jest wyjątkowo podobny do tego co wkleił otho, tylko przycisk chrono jest umieszczony w koronce.

Żartowniś z Ciebie :lol:. Kiedyś widziałem zegarek Casio, który też był bardzo podobny do jednego z modeli Roleksa.

A poza tym fajna ta Omega. Fajnie by było gdyby firma ta częściej nawiązywała do swojej historii i wykonywała repliki takich modeli jak ten z tego wątku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To bardzo rzdki model omegi i bardzo i jest bardzo droga.A zegarmistrz ktory zaproponowal 1000zl to poprostu oszukaniec i wiedzial co robi proponujac taka cene.

Breitling

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.