Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

porto

Eberhard czy Oris ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.W koncu udalo mi sie zawezyc grono zegarkow ktore chcialbym kupic do dwoch.I tu mam dylemat.Czy Eberhard http://www.zegarkiclub.pl/forum/viewtopic.php?t=13913 ?Niestety nigdzie nie moge go znalezc i przymierzyc.

Czy moze Oris http://www.oris.ch/collections/collections...;id_product=189 ?Mierzylem.Oba bardzo mi sie podobaja i nie moge sie zdecydowac :roll: .Wiem ze o gustach sie nie dyskutuje.Dodam jeszcze ze rzadko chodze w garniturze ,glownie casual.Mysle ze wasze opinie pomoge mi dobrze wybrac i przechylic szale na strone ktoregos z nich.Z gory dziekuje za wszelkie komentarze.Pozdrawiam :wink: Roman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mysle ze Eberhard bardziej elegancki wyglad i marka chyba z wyzszej polki ale to nie do mnie nalezy decyzja :lol:

leszek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ireneusz Paluszek

obydwa zegarki (równiż firmy) bardzo lubię i przyznam szczerze => trudna decyzja!

Traversetolo to świetny klasyk, ale chyba ciut przydrogi (detal).

Model Marcina (z linku) nie ma przeszklonego dekla (dla jednych to zaleta dla innych wada).

Ponadto Traversetolo nie ma daty => data wg mnie jest bardzo przydatna.

Te dwa czynniki oraz niższa cena Orisa przemawiałyby (IMHO) za Orisem.

Co do mechanizmów to oczywiscie nie ma dla mnie specjalnego znaczenia czy cykać ma Unitas (Eberhard) czy Eta 2895-2 (Oris).

Będę szczery, po tych króciutkich wywodach nadal nie wiem na co bym się zdecydował => zaufaj zatem instynktowi: załóż oba modele na rękę i bierz tego, który ci się bardziej spodoba - którykolwiek wybierzesz nie będziesz żałował.

ps. Eberhard jest nieco wyżej spozycjonowany przez znawców rzemiosła, może więc to będzie pomocne :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co powyżej. Nic dodać nic ująć.

Omnia mea mecum porto

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym zalozeniem na reke wlasnie jest problem bo nigdzie nie moge znalezc tego Eberharda :evil:(Mieszkam obecnie w Londynie). Mierzylem Orisa.Bardzo mi sie podoba.Szukalem w internecie sklepow z Eberhardami w Londynie.Niestety nie udalo mi sie znalezc ani jednego :shock: Nie chce kupic Orisa i po jakims czasie gdy zobacze w realu Eberharda stwierdzic ze jednak zle wybralem.Bede jeszcze szukal...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ireneusz Paluszek
Nie chce kupic Orisa i po jakims czasie gdy zobacze w realu Eberharda stwierdzic ze jednak zle wybralem....

no właśnie sprzedasz wtedy Orisa, kupisz Eberharda a potem zobaczysz następny zegarek ... i następny ... tak się zaczyna zaraza :lol:

powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swoja droga czy to nie dziwne ze w takim miescie jak Londyn tak trudno znalec Eberharda :? Sprzedawcy w sklepach jak Goldsmiths czy Ernest Jones bezradnie rozkladaja rece.W internecie szukalem.Zadnej wzmianki o sklepie w ktorym dostepne sa zegarki Eberharda.Wielka europejska metropolia :twisted: Czy w Warszawie czy Krakowie tez tak trudno o Eberhardy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega prosi o konkrety

Eberhard jest nieco wyżej spozycjonowany przez znawców rzemiosła, może więc to będzie pomocne

Z tym pozycjonowaniem marki uważał bym trochę :lol:. Trudno przecież uznać, że Eberhard jest lepszy od Orisa :lol:.W/g Uhren Exclousive Oris jest wyżej spozycjonowany

Moja rada jest taka. Kup Orisa. Są 4 powody:

1. Jak uwielbiam Unitasa ten jest po prostu za drogi. Nie bardzo potrafię dostrzec za co w tym Eberhardzie tyle trzeba zapłacić.

2. Oris - jak średnio lubię ta markę- tak ten model jest piekny i tu na pewno nie przepłacisz.

3. Eberharda nie możesz namierzyć, Orisa masz na tacy :lol:

4. W/g oczywiście subiektywnego Uhren Exclousive w relacji cena jakość, Eberhard wypadł tragicznie. Gorzej niż F Constant :lol:. Dostał tylko 3 punkty. Oris wypadł znakomicie: 5 pkt.

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Sławek
Swoja droga czy to nie dziwne ze w takim miescie jak Londyn tak trudno znalec Eberharda Czy w Warszawie czy Krakowie tez tak trudno o Eberhardy?

Pod Wawelem są . no może nie dosłownie pod samym ale u Strojnego na "mojej" ulicy. A tu potwierdzenie moich słów :

http://www.zegarki.krakow.pl/kolekcja/?id=pro&nrk=133

no i to czego poszukujesz :

http://www.zegarki.krakow.pl/kolekcja/?id=pro&nrk=149

Pozdrowionko !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość maestro

Zgadzam się z Irkiem - decyzja jest trudna. Gdybym ja miał ją podjąć nie wahałbym się jednak ani chwili - kolejny raz wybrałbym Eberharda. Po pierwsze dlatego, że mimo wszystko jest mniej klasycznie-garniturowy, w mojej opinii, niż ten Oris. Nie chodzę na codzień w garniturze i Eberhard z paskiem od Mrówki świetnie do tego stroju pasuje (ma 43mm, jest więc trochę większy od Orisa) :lol: A jak trzeba gdzieś wyglądać bardziej wyjściowo to zmiana paska i Traversetolo też idzie ze mną. Do braku daty nie przykładam specjalnej wagi - ot, nie ma i już.

Co do mechanizmu - Unitasowe 18k A/h brzmi przyjemnie - chyba przyjemniej niż szybkobieżny werk Artelier.

Cena - hmm... ta u Strojnego to jakiś żart i to na dodatek niezbyt śmieszny. Nie mowiąc już o 21016 na bransolecie :shock: Biorąc pod uwagę fakt, że jest nowsza wersje tego zegarka to... bez dalszego komentarza. Można ten zegarek kupić znacznie taniej.

Wybór pomiędzy 21016 i 21020 - musisz ocenić czy warto dopłacić ok. 20% wartości zegarka za przeszklony dekiel (co zreszta odbija się na wodoszczelności) i bardziej ozdobiony mechanizm (fotki mojego werku wrzuciłem ostatnio na forum).

PS. Klasyfikacja cena-jakość to takie zgrabne narzędzie, dzięki któremu tani chłam wypada tak samo jak porządny, ale drogi wyrób. Jeśli chodzi o jakość Eberharda, wykonanie tego zegarka, to nie mam najmniejszych zastrzeżeń. Być może (prawdopodobnie!) taka sytuacja ma też miejsce w przypadku Orisa (to przecież też uznana marka).

PS 2. Jestem nieobiektywyny. Po prostu lubię ten zegarek - niezmiennie, od momentu, kiedy go pierwszy raz zobaczyłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dobrze, ze zaznaczyłeś, ze wyrazasz swoją opinie jako posiadacz takiego Eberharda :lol:.

Klasyfikacja cena-jakość to takie zgrabne narzędzie, dzięki któremu tani chłam wypada tak samo jak porządny, ale drogi wyrób

Nic bardziej mylnego. Raczej odwrotnie. Producent ładuje chłam, a żąda ceny jak za porządny zegarek. Jakby nie patrzył Eberhard na Unitasie nie jest warty swojej ceny detalicznej. Za marką i jej pozycją idzie jakość. W przypadku Eberharda tak nie jest to i o marce coraz mniej słychać.

Zauwaz że marki takie jak: PP, Rolex relację cena/jakość mają bardzo wysoką mimo, że są bardzo drogie.

"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość maestro
Zauwaz że marki takie jak: PP, Rolex relację cena/jakość mają bardzo wysoką mimo, że są bardzo drogie.

O tym właśnie napisałem - Seiko też, a jest tanie. Czy tzn., że można takie zakupy porównać? Sama ilość punktów w klasyfikacji cena/jakość bez określenia ceny (jako wartości, obiektywnie) lub jakości (subiektywnie) niewiele mówi.

Jakby nie patrzył Eberhard na Unitasie nie jest warty swojej ceny detalicznej.

Co tzn. "nie jest warty"? To zależy tylko od oceny tego, który wykłada pieniądze. Przy okazji - możesz podać ceny detaliczne Eposa na Unitasie?

Za marką i jej pozycją idzie jakość. W przypadku Eberharda tak nie jest (...)

Jakie masz zastrzeżenia do jakości Eberharda? Konkretnie, jeśli możesz to w punktach.

A swoją drogą to nikogo nie zachęcam do kupowania po cenie detalicznej :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak my Ci mamy napisać, który zegarek bardziej Ci się podoba :wink:

Obiektywnie obydwa są ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie chce kupic Orisa i po jakims czasie gdy zobacze w realu Eberharda stwierdzic ze jednak zle wybralem....

no właśnie sprzedasz wtedy Orisa, kupisz Eberharda a potem zobaczysz następny zegarek ... i następny ... tak się zaczyna zaraza :lol:

powodzenia

:lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Niezly plan :lol:

to jest raczej fatum ..a nie plan :wink:

moim zdaniem ORIS to jest to :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maestro, ale Seiko to nie jest chłam.

Odnośnie Eberharda uważam, (mam na myśli ceny detaliczne), że nie jest wart tych pieniędzy tzn. że za mniejszą kasę dostaniesz produkt podobny jakościowo lub za podobna kasę dostaniesz produkt o wyższej jakości lub podobnej, ale np z dodatkowymi komplikacjami. Np. ML SS kosztuje 4400 i w niczym nie ustępuje Eberhardowi, a jest na tym samym werku. Tutaj masz właśnie widoczną relację cena/jakość.

Nie rozumiem dlaczego pytasz o EPOSa, który nic tutaj nie ma do rzeczy. EPOS na unitasie kosztuje od 2500 do 6000 zł w zależności od wersji. W/g UE również relację cena jakość ma wysoką.

Krótko. W Eberhardzie płacąc 6000, czy 7000 zł za Unitasa, tak naprawdę nie wiadomo za co się płaci. Eberhard nie jest taką marką ,gdzie płaci się za brand. Popatrz na OP. Modele na unitasie nie spadają poniżej 10 000 zł, a mimo to relacja cena/jakość jest przyzwoita.

Oczywiście nie da się ocenić samej relacji. Perfect za 10 zł też będzie miał wysoką relację. Eberhard i Oris to jednak nie perfecty i nie kosztują 10 zł.

Przecież wiem jakie zegarki mają werki, jak są wykonane i ile kosztują.

Nie oceniamy chłamu tylko solidne Szwajcary.

Klasyfikacja cena-jakość to takie zgrabne narzędzie, dzięki któremu tani chłam wypada tak samo jak porządny
ma zastosowanie przy perfectie osinie, q&q ale nie przy prawdziwych zegarkach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość maestro

Jasne, Seiko to nie chłam i nie jako przykład chłamu je podałem. Może nie wyraziłem się wystarczająco jasno - Seiko było jakby kolejnym wątkiem. Mówiąc "chłam" miałem na myśli ogólnie produkty niskiej jakości, o niskiej cenie, które relację cena/jakość utrzymują dzięki temu na dobrym poziomie.

O Eposa spytałem, bo chciałem wiedzieć, jak to się kształtuje - ciekaw byłem jak w tym przypadku wygląda cena/jakość. Ale zostawmy to.

Co do ML - osobiście nie jestem wielbicielem. Wolę Eberharda, Orisa. Chociaż SS jest faktycznie niezły. BTW. nie wiem skąd te 6 czy 7k. Na Brackiej mierzyłem jakiś czas temu Traversetolo z nową tarczą i kosztował dokładnie 5k w wersji ze stalowym deklem. SS za 4,4 albo Traversetolo za 5? Dla mnie wybór jest jasny. Odnoszę się oczywiście do cen detalicznych, bo jak już nie raz wspomniałem - ten zegarek można kupić za pieniądze, których jest absolutnie wart! A nawet trochę taniej...

Szczerze powiem, że nadal nie wiem co w kwestii jakości masz do zarzucenia Eberhardowi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam nic do zarzucenia Eberhardowi odnośnie jakości. Uważam, że są za drogie w stosunku do tego co dają klientowi. Sugeruję się ceną detaliczną , która w Krakowie kształtuje się następująco:

http://www.zegarki.krakow.pl/kolekcja/?id=pro&nrk=149

Model na skórzanym pasku 7000 zł. Jeśli Strojny kroi klientów i rzeczywista cena to 5 k, to zwracam honor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość maestro

Widziałem te ceny i ustosunkowałem się do nich w pierwszym, chyba, poście :lol: Dla równowagi :arrow: http://www.zegarki.info.pl/205/traversetolo :lol:

PS. Porto, jak chcesz osiągnąć jeszcze większą równowagę niż dzięki powyższemu linkowi :arrow: PM :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O q..........a , ale mnie zastrzeliłeś. Ładnie Strojny kroi klientów. Za 5000 zł wybrałbym eberharda :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość maestro

Cieszę się, że udało nam się wypracować wspólne zdanie 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
:lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem ze panowie Maestro i TIK TAK doszli do porozumienia ze jednak Eberhard....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.