Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

PaweLS

Problem ze zbyt krótką rezerwą chodu

Rekomendowane odpowiedzi

Postanowiłem podzielić się jeszcze raz moim problemem z zegarkiem. Dotyczy on mianowicie za krótkiej rezerwy chodu jak na mechanizm Unitas 6497-1, wynoszącej obecnie ok. 12-16h. Teraz już jestem praktycznie pewny, iż nakręcam prawidło (do końca) więc problem musi tkwić w czymś innym. Zauważyłem, iż kilkakrotnie po nakręceniu zegarka (18 ruchów), przy następnym nakręcaniu mogłem wykonać o połowę ruchów mniej. Ponadto dzisiaj zegarek po 12h od nakręcenia stanął, a gdy wziąłem go do ręki pół godziny później zaczął ponownie chodzić. Pytałem poprzedniego właściciela o rezerwę chodu jaką osiągał na tym zegarku i potwierdził że było to ok. 30-40h. Zaznaczam, że nie "przekręciłem", nie upuściłem, ani nie uszkodziłem zegarka (do tej pory miałem go 2 razy na reku). Cała kwestia zegarka troszkę mnie irytuje, zwłaszcza że to mój pierwszy :lol:. Czy to jest możliwe że zegarek uległ uszkodzeniu podczas podróży? (paczka była nie naruszana w chwili odbioru). W związku z tym proszę o jakieś sugestie i wskazówki doświadczonych kolegów. Ponadto jeżeli nie będę miał wyjścia udam się do zegarmistrza. I tu kolejne pytanie o dobrych i stosunkowo nie drogich zegarmistrzów w Warszawie. Ostatecznie zegarek jest na gwarancji tylko kto zajmuje się serwisem zegarków marki epos? Z góry dziękuje za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W statym zegarku moznaby podejrzewać wyrobioną sprężynę bądź mechanizm wymagający konserwacji (czyszczenie plus smarowanie). Skoro jednak zegarek jest na gwarancji to pierwsza potencjalna przycznyna odpada. Zegarek wymaga fachowego przeczyszczenia i nasmarowania i byc może przeglądu. Jeśli dekelek nie był otwierany to powinno to byc zrobione na gwarancji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak przy okazji to jesli dekielek był otwierany fahowa i nie ma żadnych śladów otwierania to jak serwis pozna ,że był otwierany?Są jakieś ukryte plomby czy jak?Przepraszam za lamerskie pytanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po skonsultowaniu...myślę ze potrzebuje malej konserwacji to znaczy nasmarowania, ponieważ kola w mechanizmie dają większy opór przez co zwieksza sie zużycie energii w sprężynie i to skraca czas chodu...myślę ze spręzyna nie jest uszkodzona a ze to nowy zegarek na pewno nie jest na tyle osłabiona zęby skrócić czas chodu o polowe...a co do plomb to brak, jesli nie ma zdanych śladów na deklu i mechanizmie sugerujących otwieranie to raczej nikt sie nie zorientuje....:lol:

// Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a zatem wszystko wskazuje ze nie ominie mnie przyjemność pójścia do zegarmistrza. W związku z tym może moglibyście polecić mi fachowca, który nie zrobi krzywdy mojemu eposikowi i będzie "wiedział o co chodzi" i którego znajdę w Warszawie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość andree

A nie mozesz na gwarancje dac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a kto w Polsce zajmuje się serwisem gwarancyjnym tej marki?.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Zegarek na pewno masz jeszcze na gwarancji, tak więc reklamuj go, jak zaniesiesz go do jakiegoś zegarmistrza, to już po gwarancji. Skontaktuj się z użytkownikiem TIK TAK, a on na pewno powie Ci co dalej robić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A tak przy okazji to jesli dekielek był otwierany fahowa i nie ma żadnych śladów otwierania to jak serwis pozna ,że był otwierany?

Oczywiście, że pozna.

Odnośnie EPOSa zastanawiające jest to, że u poprzedniego użytkownika wszystko było ok. Po wysyłce już nie jest. Może zegarek uległ uszkodzeniu w podróży. Ktoś rzucił i coś pękło :). Nie mógł być dobrze nasmarowany, a teraz jest nagle źle. Czy zatrzymuje się o różnych porach?

Tak czy inaczej zegarek powinieneś naprawić. (chyba, ze go nie dokręcasz) Ślij go do firmy z karty gwarancyjnej.

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek zatrzymuje się w różnych odstępach czasu po nakręceniu ale nie mniej niż po 12h. Zegarek po odebraniu dla mnie lajka wyglądał "normalnie". Był dobrze zapakowany, sam zegarek był przymocowany do poduszki i umieszczony był w drewnianym pudełku. Z tego co mówisz TIK TAK powinienem raczej reklamować niż udać się na własną rękę do zegarmistrza? Do zegarka sprzedawca nie dołączył karty gwarancyjnej, mam fakturę wystawioną w lutym 2007 r. stąd nie wiem gdzie mam reklamować zegarek (byłem przekonany że wystarczy faktura). Zegarek kupiłem od klubowicza adiblue, a on od Tomiego_Lega więc póki co nie sądzę aby ukrył przede mną wadę (członkostwo do tak zacnego Klubu do czegoś zobowiązuje). Poproszę zatem o wskazówkę co teraz powinienem zrobić i do kogo się zwrócić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Unitas cal. 6497-1 (tzw. LÓpine) nie jest zbyt skomplikowanym werkiem, jest znany i stosowany od wielu, wielu lat, części są dostępne.

Tak więc dobry zegarmistrz nie powinien mieć żadnych problemów jego regulacją (naprawą?).

Pozostaje tylko kwestia gwarancji i jej ew. utraty w przypadku naprawy w nieautoryzowanym serwisie. Oraz oczywiście to, że poza gwarancją musiałbyś zapłacić...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokument gwarancyjny oczywiście jest, wziąłem go za ulotkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
...mam fakturę wystawioną w lutym 2007 r. stąd nie wiem gdzie mam reklamować zegarek (byłem przekonany że wystarczy faktura).

Kontakt ze sprzedawcą "z faktury" powinien trochę pomóc w tej sprawie.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koniecznie skontaktuj się z firmą z karty gwarancyjnej lub faktury :)

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak też niniejszym uczynię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.