Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

korba

Cesarsko- Królewska Patelnia

Rekomendowane odpowiedzi

Dawniej ORIENT to była klasa, jeśli kogoś ciekawi, to niech wyszuka mój post wittnauer i zobaczy protoplaste orienta. Ten zegarek kupił klubowicz

na allegro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temat widze znowu odżył. A zastanawiałem sie na Orientem ponad 2 miesiące temu jak łatwo zauważyć. Zastanawiałem sie równiez na innymi zegarkami. Nie kupuje od pewnego czasu nic, z powodu nieustającego dołka finansowego. Czy kupie Orienta, czy kupię co innego w tej chwili powiedziec ie umiem. Fakt, że dawno zadnego zegarka nie kupiłem i chodzi za mna chęc nabycia czegoś nowego...

Jedyna różnica między mną, a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem. Salvadore Dali

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten na fotce wygląda mi na oryginał, tylko jak mi wiadomo to on kosztuje około 150 dolców

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Orienty patelnie widziałem w kantorku zegarmistrzowskim w Kauflandzie na Krowodrzy.

Radek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam taką patelnie. Ma prawie 30lat.

bc24481af031cfc4med.jpg

Czasami zakładam w weekend, by się nakręciła. To pamiątka rodzinna więc nie bardzo się przejmuję tym, co i kto sądzi o takim zegarku. Ważne jest to, co dla mnie znaczy.

Moim zdaniem obowiązuje tu zasada: Trzeba wybrać. Albo żyje się dla siebie albo….dla "sąsiadów" .

Może faktycznie warto by jej sprawić pasek….? Tylko jaki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość safir12

http://img246.imageshack....dsc07019qd0.jpg

Własciwy temat na dyskusję o tym zegarku.. Niestety poprzedni temat załozyłem jak widać zbyt pochopnie, ale to dlatego, że nie wiedziałem, że ten zegarek nazywany jest cesarskim orientem, a pod tym modelem jaki mam zapisany nic nie znalazłem.

Wygląd różni się od przedstawionych na zdjęciu. Domyślam się, że być może jest to poprostu inna wersja. Cena 400 z hakiem. Normalna jest to cena? Wcześniej ktoś pisał ,że chodza po 150$, więc byłaby normalna, ale kto inny pisze, że po 200 chodzą.. Pierwszy mój markowy zegarek za taką kasę, więc chcę rozwiać moje wątpliwości, czy aby źle nie trafiłem :cool: . Co do wyglądu do osobiście nie mam zastrzeżeń. Jedynie te kolorowe paski w górnej prawej częsci.. nie wiem po co one w ogóle są...

PS kupiony u jubilera, więc mam nadzieje, że orginał..

PS 2 http://www.allegro.pl/item302979715_orient..._or_sr_c6_.html

Taki sam ale sporo tańszy.. Po czym poznajecie, że te z allegro to podróbka jesli wygladają tak samo? Kwestia ceny? Tutaj różnica 100 zł, więc tak bardzo dużo taniej to nie jest..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podróbka raczej nie wchodzi w grę. Tych zegarków nikomu nie opłaca sie podrabiac. jak oryginał sprzedaja po 300zł z zyskiem, to ile by musiała kosztowac podróbka? W sklepach to ja go widziałem nawet za 600zł. Na Allegro sa po niecałe 300zł. Jak juz pewnie wiesz, jest to 3cia generacja patelni. Moim zdaniem niebrzydka (koperta), tylko te złote logo, indeksy, wskazówki i kolorowe wstawki mnie zrażają. A sam zegarek solidny i jesli sie podoba, to długie lata posłuży.

Jedyna różnica między mną, a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem. Salvadore Dali

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jest wersja 100M, a one na allegro kosztuja własnie >300 zl, w sklepie 400-600 zł - i te ze sklepu i te z allegro to oryginały. Na ebayu z kolei mozna je kupic za ok 90-120 dol. Wersja 50M kosztuje juz na allegro 250-300 zł. Zegraki dobre, solidne, raczej bezusterkowe, po czasie psuje sie przycisk szybkiej zmiany daty (barczo czesto).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wersja z WR 50m to patelnia ''dwójka''. Brzydka. Tu mówimy o ''trójce'' a one sa WR 100m.

Miałem patelnie jedynke przez 14 lat. Mam innego Orienta kilkunastoletniego. W żadnym przycisk zmiany daty (a konkretnie zmiany dnia tygodnia) się nie zepsuł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wersja z WR 50m to patelnia ''dwójka''. Brzydka. Tu mówimy o ''trójce'' a one sa WR 100m.

Miałem patelnie jedynke przez 14 lat. Mam innego Orienta kilkunastoletniego. W żadnym przycisk zmiany daty (a konkretnie zmiany dnia tygodnia) się nie zepsuł.

w moich 2 sie popsuł. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a w moim sie zawisza na niedzieli jak sam zmieniam, a i czasem tez sama data staje..

..,.,..,...♫♪♫♪♪♪♫♫♪..,.,,.,,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DSCN4514.JPG?imgmax=512

Hej,

wykopałem z szafy (przeleżał 10 lat) takiego Orienta. Wydaje mi się że to jest zegarek jaki nazywacie "patelnią". Mam rację? Która generacja?

Poza tym, że jest trochę porysowany, nawet dość mi się podoba (wylądował w szafie bo zepsuło się właśnie przestawianie daty - teraz naprawiłem - no i wydawał mi się wtedy za duży) teraz rozmiar jest w sam raz 43mm. Więcej zdjęć tutaj: Mój ORIENT

Ja na razie go zakładam i traktuję to jako przejściową "ekstarwagancję" pomiędzy moim starym seiko (właśnie te 10 lat był użytkowany) a czymś co dopiero sobie kupię (na razie wybieram i składam kasę). Trochę mnie deprymuje jak widzę w kioskach ruchu orienty w cenie 200-400 zł które na oko jakością wykonania nawet nie stały koło tego mojego staruszka.

Co myślicie o tym zegarku? Totalny obciach czy można chodzić? (Pytam tych, którzy mają choć trochę sentymentu dla Orienta - teksty o cyganach już czytałem). (Aha noszę go też [codziennie] do garnituru :oops: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej R2D2 całkiem fajny Orient.

Na moje oko to generacja 2. Sądząc po wieku zegarka.

Chodź w nim jak najwięcej to świetne zegarki za mała kasę.

Żaden wstyd!

Pozdrawiam

Pozdrawiam, Dawid

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.