Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

ekhm

pomocy, pomocy! gdzie zdobyć namiastkę zegarka raketa big zero?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie, kłaniam się w pas.

Przyznaję szczerze - nigdy nie słyszałam o radzieckich zegarkach, a powodem może być krótki żywot ('87), jak również niewielki kontakt z zegarkowym światem. Naszła mnie jednak ochota na zmianę obecnego i po rozmowie z kolegą z pracy postanowiłam dać się zainspirować, tzn. popatrzeć co robili ruscy i poszukać czegoś w tym stylu. Kolega bowiem odradził zakup oryginału sprzed lat - po zakupie miałaby zacząć się wielka zabawa z konserwacją i naprawami.

Serce me skradł model - mam nadzieję, że to jego poprawna "nazwa" - Raketa Big Zero. Piękny design tarczy, naprawdę ło ło ło. Byłabym gotowa wyrzucić te 200-250 zł, które życzą sobie za niego ludzie w świecie internetowym, ale czuję się odstraszona wizją dalszej z nim zabawy. Nie mam do tego budżetu i serca, chciałabym, aby to cudo żyło i działało niezawodnie.

Próbowałam znaleźć coś podobnego, niemniej ilość zegarków dostępnych na rynku rodzimym, ale również na rynkach zagranicznych, dobija i przytłacza. Przebijam się przez nie już cały dzień i tracę siły, a nie udało mi się znaleźć czegokolwiek choć odrobinę podobnego.

Może jest jakiś trik i myk, żeby dostać porządną "replikę", albo zegarek "inspirowany" tamtym modelem?

Czy posiadacie Moi Drodzy jakieś namiary, źródła?

Będę wdzięczna za każdą radę i przemyślenie.

Pozdrawiam z głębin  mego umęczonego serca,

Alicja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolezanko ale w Twoim budzecie znajdziesz oryginal. Zapytaj w dziale kupie sprzedam ze szukasz to na pewno ktos spelni Twoje marzenie, a tu bedziesz miala pewnosc ze wszystko bedzie w oryginale

Wysłane z mojego VTR-L09 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej nie ma innej opcji. Poza tym nie ma się co bać oryginału. Można go kupić w ładnym stanie za około 250 zł. Niechby doszedł serwis za 50-100 zł i następne kilka lat można śmiało nosić. Akurat mechanizmy Rakiety są dość trwałe. Jeśli myślisz o zegarku mechanicznym do noszenia na co dzień to KAŻDY wymaga serwisu co kilka lat, powiedzmy co 5.

Współczesna Rakieta Big Zero kosztuje 600Euro...   https://raketa-shop.com/w/pl/classik-2609/82-rakieta-klasyczny-2609-s038.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O rany rany.

5 lat brzmi kusząco, moja wizja kręciła się wokół zabawy co kilka miesięcy, niczym przy 25 letnim samochodzie :>

Współczesny model nie porusza mego serca, może faktycznie rozejrzę się za oryginałem, hm hm hm.

Dziękuję!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej nie ma innej opcji. Poza tym nie ma się co bać oryginału. Można go kupić w ładnym stanie za około 250 zł. Niechby doszedł serwis za 50-100 zł i następne kilka lat można śmiało nosić. Akurat mechanizmy Rakiety są dość trwałe. Jeśli myślisz o zegarku mechanicznym do noszenia na co dzień to KAŻDY wymaga serwisu co kilka lat, powiedzmy co 5.

Współczesna Rakieta Big Zero kosztuje 600Euro... https://raketa-shop.com/w/pl/classik-2609/82-rakieta-klasyczny-2609-s038.html

Ile 600 euro??? Wysylka z Paryża to może jakiś gratis dokładają :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oryginalna posłuży dłużej niż inny nowy zegarek w tym budżecie (no prawie). Tylko czy masz świadomość że trzeba nakręcać, u mojej żony to na dłuższy czas nie zadziałało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaka jest częstotliwość nakręcania oraz długość trwania procesu? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaka jest częstotliwość nakręcania oraz długość trwania procesu?

Mechanika nakrecasz raz na dobe, to wszystko zalezy od rezerwy chodu. W radzieckich wystarczy raz na dobe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok, a długo trzeba kręcić? To kwestia minuty, pięciu? 

edit: to może być kojące zajęcie przed snem :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej wyrobić w sobie nawyk że np. zdejmuję zegarek wieczorem czy po prostu kiedy przestaję w danym dniu nosić to nakręcić. Czynność nie zajmuje nawet minuty i może stać się przyjemnością :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To w takim razie pozostaje poczekać na jakąś ofertę, wrzuciłam post w dziale poszukujących :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak piszą koledzy, zdecydowanie zacznij od starszego modelu. Big 0 jest dosyć lubianym zegarkiem wśród kolekcjonerów, więc w razie gdyby się do końca nie spodobał jest spora szansa na odzyskanie waluty.

Jeśli wolisz mniejsze zegarki, to te Rakiety wychodziły w dwóch rodzajach kopert, więc jest alternatywa dla mniejszych nadgarstków :)

P.S. Wrzuć jeszcze na bazarku w tym dziale, chyba większe prawdopodobieństwo, że ktoś się odezwie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ahhh to chodziło o ten dział. To zwijam się tam i wrzucę tutaj, dziękuję!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.