kareusz 0 #1 Napisano 23 Marca 2019 Dzień dobry. Nabylem ostatnio drogą kupna na allegro ciekawego metrona. Przejrzałem wiele aukcji i galerii, ale drugiego zegara o takim kształcie szyby nie spotkałem. Może ktoś mógłby podpowiedzieć z jakiego roku,lat produkcji pochodzi.Skrzynia jest drewniana, nie ma tabliczki znamionowej, a numer na werku to 027766. Pod spodem link do zdjęć aukcji, na której go kupiłem. Pozdrawiam.https://allegro.pl/oferta/torunczyk-sygnowany-zegar-wiszacy-7864035664?snapshot=MjAxOS0wMy0wM1QxODoyMjo0Ny45NDBaO2J1eWVyOzk5ZTc3OGUwY2VkYjY0NmUyNTM2YjllODBkYjUzNWNjOTI3MTZiNDQzNzI0YmFmY2NjNmM4NGNlMDQzMmM4Yjc%3D 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Hos57 #2 Napisano 23 Marca 2019 Myślę że to przeróbka, mam w kolekcji dużo metronów i takiego nie spotkałem. Proszę zajrzeć do mojej galerii. Hej 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kareusz 0 #3 Napisano 23 Marca 2019 Myślę że to przeróbka, mam w kolekcji dużo metronów i takiego nie spotkałem. Proszę zajrzeć do mojej galerii. HejDziękuję za informację. Liczyłem, że to jakiś rzadki oryginał.Pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość #4 Napisano 5 Sierpnia 2019 Dziękuję za informację. Liczyłem, że to jakiś rzadki oryginał.Pozdrawiam Mam taki sam zegar z ciężarkiem wahadła w kształcie walca. Jeden z moich kolegów także ma taki zegar, zatem to już trzecia "przeróbka". Z pozdrowieniami, Maciej 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2983 #5 Napisano 5 Sierpnia 2019 Nie dałbym głowy za twierdzenie, że to przeróbka.PS. No i przyczyniłem się do rozwoju forumowej archeologii. Ale kto się może spodziewać, że temat o polskim, to fakt, zegarze wyląduje w dziale o zegarkach. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WueM 134 #6 Napisano 5 Sierpnia 2019 Obawiam się, że tylko dokładne oględziny mogłyby rozstrzygnąć kwestię ewentualnej modyfikacji drzwiczek. Znalazłem w sieci zdjęcie metrona z drzwiczkami o podobnej konstrukcji jak te z postu. W tym przypadku zmiana kształtu otworu to kwestia dostępu do piły taśmowej. 0 Wojtek + Certina Club 2000 od lat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DEMEL 78 #7 Napisano 6 Sierpnia 2019 Nawet jeśli tak, to ktoś z tej piły tarczowej zrobił dobry użytek imo. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3515 #8 Napisano 6 Sierpnia 2019 No, Szanowni Panowie chyba nie korzystaliście z piły taśmowej ... Ciekawe jak byście włożyli brzeszczot piły taśmowej który tworzy zamknięty okrąg do środka drzwiczek . Jak już coś to tylko wyrzynarka .To tylko David Coperrfield takie rzeczy robił - łączył łańcuch - ogniwa bez rozcinania 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WueM 134 #9 Napisano 6 Sierpnia 2019 Przy wycinanych okienkach w górkach widać wejście piły. Również widać takie przecięcie w półkach zegarów podłogowych. Czasami było maskowane wklejką. W każdym razie da się też zrobić i drzwiczki. Ja tam lubię swoją taśmówkę, bardziej niż wyrzynarkę 0 Wojtek + Certina Club 2000 od lat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3515 #10 Napisano 6 Sierpnia 2019 Wojtku co innego robić drzwiczki , a co innego modyfikować istniejące. Przecinać element ramki drzwi żeby się dostać taśmówką do środka ????? no to raczej jakiś "oprawca" a nie stolarz lub konserwator...Po co? Jest tyle sposobów żeby nie dewastować drewna i dokonać obróbki wewnątrz elementu zamkniętego ...Taśmówka jest jak najbardziej ok, też używam , ale nie do takich prac. Też lubię taśmówkę , co nie znaczy że nie używam , stołowej krajzegi, ukośnicy , włosowej, kątowej , wyrzynarek czy kilku rodzajów ręcznych, choćby japońskiej ...O łańcuchowej nie wspomnę . 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach