Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość andrzej_66

dlaczego nie "Romanson"

Rekomendowane odpowiedzi

Gość andrzej_66

witam serdecznie . Po przeczytaniu tematów na forum a szczególnie kiedy zapoznałem się z wynikami "piramidy prestiżu" zastanawiam się czy tylko to co najdroższe i znanej marki jest godne omawiania i zachwytu. Zgadzam się ,że zegarki mechaniczne i to najlepiej z górnej półki są fantastyczne ale ilu z nas stać na IWC w złocie albo Pateka . Jestem ciekawy czym kierowali się forumowicze biorący udział w głosowaniu w wym.piramidzie oceniając poszczególych producentów. W przypadku "piramidy prestiżu" w kategorii samochodów zapewne wygrałby "Maybach" chociaż niewielu widziało go z bliska nie mówiąc o jego posiadaniu. Kilka dni temu kupiłem sobie zegarek "Romanson" /http://www.romanson.co.kr/eng/collection/collection.asp?brand_nm=ADEL&num=314&page=/ i jestem z niego bardzo zadowolonychociaż w "piramidzie" nie zajął żadnego miesjca. Wygrał z nim nawet "Q&Q" , który można kupić w supermarkecie. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W przypadku "piramidy prestiżu" w kategorii samochodów zapewne wygrałby "Maybach" chociaż niewielu widziało go z bliska nie mówiąc o jego posiadaniu.

I właśnie o to chodzi. To, że przeciętnego człowieka nie stać na Maybacha, a co najwyżej na Forda Mondeo, nie oznacza, że Mondeo jest bardziej prestiżowym samochodem od Maybacha. Sam fakt nieposiadania Maybacha nie świadczy o tym, że ktoś nie jest fanem motoryzacji, zresztą ile jest fanklubów samochodów typu Opel Kadett czy nawet Daewoo - o zgrozo :lol:. Polecam zajrzęć do działu zegarków rosyjskich i popatrzeć na zegarki, którymi chwalą się tam klubowicze - dzisiaj niezbyt prestiżowe, najczęściej kupione za 5 czy 10 zł, ale mimo to piękne i podziwiane. Co znaczy "prestiż" - można znależć w słowniku języka polskiego.

A Romanson bardzo ładny, gratuluję. Jakby nie patrzeć, bardziej prestiżowy od IWC to on nie jest, co nie przeszkadza w tym, że jest fajny.

PS "Patka", nie "Pateka"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość andrzej_66

fanem motoryzacji jest mój kolega, który ma Trabanta i o Maybachu nie wspomina ani o nim nie marzy. Wiem jakie jest znaczenie słowa "prestiż" (czyżby mała złośliwość z Twojej strony ?) ale uważam ,że nie koniecznie musi o nim świadczyć posiadanie drogiego zegarka. Jeśli ktoś jest z natury burakiem ( patrz sejm RP) to nawet najlepszy zegarek na jego ręku niczego nie zmieni. Producentowi jest to obojętne kto nosi jego produkt byle słono zapłacił. Podzielam Twoją opinię na temat tanich radzieckich zegarków (nosiłem taki po I komunii) , które dla ich posiadaczy są bardzo cenne . Świadczy to o tym, że nie wszyscy dali się zwariować chęci posiadania wszystkiego co najdroższe - nie ważne za jaką cenę byle się pochwalić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

taką już mam złośliwą naturę :twisted:

Co do aut - ja jeżdżę Garbusem i do Maybacha nie wzdycham. A jeśli chodzi o zegarki, to oprócz piramidy prestiżu był też przeprowadzony w offtopicu ranking ulubionych firm - to są 2 różne sprawy. Zresztą w przypadku zegarków prestiż marki jest wyznacznikiem trochę innych wartości. Nie wiem czy chociaż jeden z moich offline'owych znajomych wie, co to jest Vacheron Constantin - a w piramidzie ma 2. miejsce. Rolex, Omega - to najbardziej znane marki.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

andrzej_66 - z Twoich postow wynika, ze chcialbys, zeby wszyscy mieli podobne - i na dodatek tanie - zegarki, czyzby taka idea rownosci i sprawiedliwosci spolecznej? tylko wiesz co... to juz bylo - i ludzie jednak tego nie chcieli :lol: dajmy kazdemu mozliwosc wyboru :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
w "piramidzie" nie zajął żadnego miesjca. Wygrał z nim nawet "Q&Q"

Z czego wnioskujesz, ze wygrał z nim q&q. Brak marki w piramidzie nie oznacza, ze jest za słaba na piramidę. Nie ma w niej kilkudziesięciu bardzo zacnych marek.

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość andrzej_66

Stork - nie było moim zamiarem odbieranie komuś przyjemności z posiadania drogiego markowego zegarka i nikogo z tego powodu nie dyskryminuję. Jasne,że każdy ma prawo do zakupu tego na co go stać i co mu się podoba. Absolutnie nie chcę aby każdy jak napisałeś miał taki sam najlepiej tani zegarek bo nie to miałem na myśli zakładając swój temat. Porządny zegarek zawsze był moim marzeniem i od czasu kiedy mam dostęp do internetu podziwiam jak Wy dzieła sztuki zegarmistrzowskiej ale trochę mi szkoda, że praktycznie tylko o najlepszych i najdroższych jest mowa. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy to, ze zegarek, ktory posiadasz nie znalazl sie w piramidzie, stanowi az taki problem? Ja np mam swoja wlasna piramide - piramide mojego wlasnego gustu, ktory sprawia, ze niektore marki przyspieszaja mi puls, a inne sprawiaja, ze pukam sie w czolo i mysle "jak mozna cos takiego nosic". I guzik mnie obchodzi gust innych, zegarek to moja osobista rzecz :D Klubowa Piramida Prestizu to tylko umowna zabawa grupy entuzjastow, majaca orientacyjnie pokazac upodobania i sposob postrzegania marek przez klubowiczow.

.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kojiro ma rację. Do tego zupełnie nie udana zabawa :D

Wybierając romansona czymś sie kierowałeś. Na pewno nie tylko ceną.

Zrób zdjęcia i wrzuć go do galerii.

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.