Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość Piotrrr

Atlantic Varldsmastarur - dostałem :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Piotrrr

Panowie, właśnie przed chwilą dostałem (ot tak, za free i nie od "wujka" :wink: ) Atlantica Worldmastera. Ma z pewnością nieoryginalne wskazówki i trochę dziwi mnie brak napisu "Atlantic" w centralnej części dekla. Porównując z fotkami w Galerii wydaje się być modelem z około 1955 roku. Wprawdzie czas go nie oszczędzał ale w rzeczywistości wyglada lepiej niz na zdjęciach - nie wiem dlaczego np. zdjęcie mechanizmu wygląda koszmarnie natomiast w rzeczywistości mechanizm jest praktycznie nietknięty - wszystko ładnie polerowane bez rys lub uszkodzeń. Może to gra świateł (robiłem zdjęcia na szybko pod halogenem z boku i z lampą błyskową przez kartkę w trybie makro - masakra).

Zastanawiam się nad renowacją (ale jak robić to full: mechanizm, szkiełko, polerowanie koperty, renowacja tarczy). Myślicie, że warto? Renowację będę robił tylko jeśli będzie mi służył jako garniturowiec (kurczę, skąd wziąć ładny pasek???, trochę mały jest - 36 mm bez koronki, między uszkami 17,5 mm). Jeśli ma służyć jako garniturowiec, to musi odzyskać w całości dawną świetność. Co radzicie - pakować się w renowację w opcji "full"?

post-0-0-93617700-1330696052.jpg

post-0-0-74270300-1330696055.jpg

post-0-0-79852600-1330696058.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam takiego samego, kupiony niedawno od klubowicza.

Wskazowki mam takie same, dekiel tez, tylko koronke mam taka niewypukla.

Moj ma na deklu nr 159394, wiec pewnie jest ciut starszy.

No i stan prawie idealny, co do renowacji, to zastanow sie, nie widzialem na forum IDEALNIE zrobionej renowacji - a to indeksy nie takie, a to napis inny, a to sie kroj literek i cyfr zmienil. Wiem to tez z autopsji.

Jesli to pamiatka, pamietaj, ze pelna renowacja to jakies 400 pln wyjdzie, wiec jesli chcesz sprzedac na allegro na przyklad, to mozesz nie dostac zwrotu z inwestycji.

Pozdrawiam

Iko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Piotrrr

Zdecydowanie nie do sprzedaży - pisałem, że miałby służyć jako garniturowiec :-). Ciekawa sprawa z tymi wskazówkami. Podobne Atlantiki miały przeważnie bardziej szpiczaste wskazówki (trójkątne, czy jakkolwiek to nazwać). Ale jeśli są oryginalne to tym lepiej :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda go odnawiać, ładnie się zachował

Michał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie odebrałem od Głowackiego odnowionego Pallasa - tarcza jak nówka sztuka 100% zadowolenia. Znaczna poprawa, co ja wypisuje kolosalna, gigantyczna poprawa. Koszt odnowienia samej tarczy - 150 PLN.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Piotrrr
Właśnie odebrałem od Głowackiego odnowionego Pallasa - tarcza jak nówka sztuka 100% zadowolenia. Znaczna poprawa, co ja wypisuje kolosalna, gigantyczna poprawa. Koszt odnowienia samej tarczy - 150 PLN.

To wrzuć jakieś foty, najlepiej przed / po. Fajnie byłoby to zobaczyć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przed niestety nie mam, ale te po mogę dopiero w piątek. Służba nie drużba i wywiało mnie w kamandirowku do Radomia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zatkało mnie. Wygląda jak nowy. Można poprosić fotkę sprzed renowacji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kadarius, nie gadam z Toba, co zdjecie to piekniejsze sztuki :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zatkało mnie. Wygląda jak nowy. Można poprosić fotkę sprzed renowacji?

Bardzo żałuję ale nie posiadam :cry: . To był zegarek mojego dziadka i jak tylko go dostałem, od razu wylądował u Jacka Głowackiego - nie miałem możliwości pstryknąć. Możesz mi wierzyć, że wyglądał na swoje lata.

A propos renowacji - po tym Pallasie na pewno dostanie do obróbki następne zegarki. Poprzednio koncertowo sknocił mi Doxę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tym razem dokumentuj:) dla ciekawskich takich jak ja:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Piotrrr

Jej, przepiękny, jak z pod igły :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jej, przepiękny, jak z pod igły :-)

Więc nie czekaj tylko działaj. Zrób przegląd mechanizmu gdzieś u siebie np. u p. P. Kowala na ul. Basztowej 17, a resztę oddaj Jackowi Głowackiemu w Warszawie na Złotej. Ja za Pallasa zapłaciłem 290 PLN. Mechanizm Głowacki też zrobi dobrze, ale strasznie zdziera!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Piotrrr
Więc nie czekaj tylko działaj. Zrób przegląd mechanizmu gdzieś u siebie np. u p. P. Kowala na ul. Basztowej 17, a resztę oddaj Jackowi Głowackiemu w Warszawie na Złotej. Ja za Pallasa zapłaciłem 290 PLN. Mechanizm Głowacki też zrobi dobrze, ale strasznie zdziera!

Ruszę sprawę w połowie października. Wkleję fotki po renowacji (chociaż prędko to nie będzie...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Że szybko nie będzie to się wie. Renowacja też trochę musi potrwać - u Głowackiego ok. miesiąca. Tak czy inaczej warto. Jeśli złapiesz się w październiku będziesz miał ładny prezent na Gwiazdkę! :(:(:(

3maj się!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Słowo się rzekło. Odebrałem Pallasa i oto fotki:

[(....)]

Czy mógłbyś, proszę umiescic te fotki w wiekszej rozdzielczości?- a może to Imageshack dokazuje, bo one mi nie otwierają się, tylko zawiadamiają o jakis nagrodach;-)

Chciałbym ocenić obecny poziom p. Głowackich, bo zależy mi na dobrym efekcie, a renowacja to jednak spory wydatek w moim przypadku , jako że w kolejce czekają co najmniej 4 Longines'y (tarcze) i chronometr Eberhardta (pełna restauracja, tj tarcza,koperta wskazówki). No i jeszcze Vulcain.

Skądinąd to ciekawy zegarek ten chronometr, bo na znanym Wehrmachtswerk'u AS 1130, ale z regulacją, a jakże w 5 położeniach i z regulatorem"łabędzia szyja".

zegarek> 1.000 $ =podatek od snobizmu;-)
Noszone m.in.GP,IWC,Zenith,SeikoGQ,GP,Movado,Omega,Longines,Eterna,Vulcain,Rado,Wittnauer,Bulova,Hamilton,Cyma,Doxa,Gruen,Tissot,Helvetia,Onsa, itd.,Polacy,Niemcy,sowieci itd..>200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

post-3235-0-54050600-1330698459.jpg

Brr, beznadzieja.

Jestem zwolennikiem nieodnawiania (malowania) zegarków.

Kolego Piotrrr - nie rób głupstw. Twój zegarek wygląda bardzo dobrze. Przez lata użytkowania nabrał charakteru i rasowego wyglądu.

Zegarki jak powyżej (po renowacji) wyglądają hiper tandetnie - na pierwszy rzut oka widać, że były malowane (bądź coś w tym stylu), że poddane zostały wątpliwej odnowie.

Wyczyść mechanizm, wyreguluj zegar, wyczyść cyferblat i kopertę i będziesz miał czasomierz z charakterem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

post-3018-0-58979400-1330698461.jpg

Brr, beznadzieja.

Jestem zwolennikiem nieodnawiania (malowania) zegarków.

Kolego Piotrrr - nie rób głupstw. Twój zegarek wygląda bardzo dobrze. Przez lata użytkowania nabrał charakteru i rasowego wyglądu.

Zegarki jak powyżej (po renowacji) wyglądają hiper tandetnie - na pierwszy rzut oka widać, że były malowane (bądź coś w tym stylu), że poddane zostały wątpliwej odnowie.

Wyczyść mechanizm, wyreguluj zegar, wyczyść cyferblat i kopertę i będziesz miał czasomierz z charakterem.

Sz. Koleżanko,- wszelka przesada jest gorsza od biegunki :wink: . Jesli zegarek jest bardzo zniszczony to po prostu przestaje być estetyczny, a i po części traci swoje walory użytkowe :!: . Zakładając, że nie jesteś kustoszem muzeum zegarków to oczywiste jest, że DOBRA renowacja przywróci temu zegarkowi jego pierwotny wygląd, a więc i pierwotne piękno w stopniu zadawalającym nawet ponadprzeciętnego użytkownika.

Zresztą , także i kustosz takiego muzeum zapewne nie odrzuciłby dobrej profesjonalnej renowacji, bo niby dlaczego miałby różnić się od innych kustoszy, którzy rutynowo dopuszczają fachową konserwację powierzonych im zabytków , a taka wszakże wiąże się (w rozmaitym stopniu) z usuwaniem usterek. A oprócz tego znów bez przesady, - przede wszystkim ten Atlantic to nie jakiś wybitny zabytek, a po prostu ładny, wart zachowania i właśnie! odnowy PRZEDMIOT UŻYTKOWY.

PS. Oczywiście rzecz ma się inaczej w przypadku marnej, tandetnej odnowy, - także jestem jej przeciwnikiem! Ale renowacja, która w stopniu prawie doskonałym przywraca wygląd pierwotny, oryginalny? -jak najbardziej tak!

Noszone m.in.GP,IWC,Zenith,SeikoGQ,GP,Movado,Omega,Longines,Eterna,Vulcain,Rado,Wittnauer,Bulova,Hamilton,Cyma,Doxa,Gruen,Tissot,Helvetia,Onsa, itd.,Polacy,Niemcy,sowieci itd..>200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pg - daj mi swój e-mail na PM to Ci wyślę porządne fotki. Swoją drogą podziwiam oko Gościówy. Nie mając zegarka w ręku, nie mogąc go porównać z oryginałem takie kategoryczne sądy.

Nie chcę się wymądrzać ale:

- nikt rozsądny nie przeprowadza renowacji tarczy o ile nie jest bezwzględnie konieczna i nie inwestuje w to jeśli można kupić cały zegarek w cenie renowacji (kłaniają się jeszcze względy sentymentalne)

- najpierw trochę poczytaj i zdobądź trochę wiedzy i nie pisz

że były malowane (bądź coś w tym stylu), że poddane zostały wątpliwej odnowie.

- jeśli masz wybór zegarek w szufladzie, którego nigdy nie wyjmiesz lub zegarek do noszenia...

Poza tym poproszę na PM (żeby nie zaśmiecać) cechy wskazujące na to, że odnowa była wątpliwej jakości - w celach edukacyjnych, żebym więcej podobnych błędów nie popełniał. Wiedzą podzielę się z J. Głowackim tak żeby i on mógł podnieść jakość swoich usług.

pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Piotrrr

He, he, Panie i Panowie: ten mój Atlantic zdecydowanie nadaje się do renowacji. Na zdjęciach indeksy wyszły bardzo kontrastowo (pewnie wpływ lampy) ale w rzeczywistości, w normalnym oświetleniu są przybrudzone, zszarzałe i jakieś... nijakie. Tarcza ma sporo drobnych "paprochów", które na pewno wymagają usunięcia. Szkło do wymiany bo nieco zrysowane (albo do polerowania bo to cos w rodzaju hesalitu) no i wskazówki do pokrycia luminoforem bo oryginalny wygląda fatalnie (o ile to był luminofor a nie zwykła farba). Zegarek jest zadziwiająco dokładny - spieszy ledwie kilkanaście sekund na dobę (szkłem do góry).

Niestety Szanowny Obdarowujący nie miał zielonego pojęcia, kiedy zegarek był na jakimkolwiek przeglądzie ("No wiesz, nosiłem z 10 lat a następne 10 przeleżał w szufladzie"). Hmmmm.... zapytałem dopiero po nakręceniu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak czy inaczej przegląd mu się należy jak psu kość! Dużo nie wydasz, a jaki spokój przy nakręcaniu :D . Tylko nie zanieś go do jakiegoś rzeźnika, bo punktualność pójdzie się gonić.

Co do renowacji sam sobie musisz odpowiedzieć na pytanie co wolisz mieć na ręku i nie słuchaj żadnych "życzliwych" rad. Przede wszystkim TY musisz być zadowolony!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
pg - daj mi swój e-mail na PM to Ci wyślę porządne fotki. S(...)

!

Dziękuję z góry,- e-mail wysłałem na PM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.