Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Lestaf

Szabla

Rekomendowane odpowiedzi

Mam takiego Chassepota jeszcze gdzieś na strychu, bo zawsze mi się ta jataganowa głownia podobała. W slangu się na nie mówiło "bagnet kolonialny". Wz.1866.

Kontynuacja wcześniejszego wz.1842. Na grzbiecie głowni napis to nazwa manufaktury i rok produkcji. U mnie jest to "M re Imp le de St Etienne J ier  1868 (Manufacture de Saint-Etienne Janvier 1868). Na jelcu mam numer G75472, powtórzony również na pochwie.  Liczne stemple i punce kontroli/ inspekcyjne. 

Jak w przypadku tasaka, tak i bagnet wz.1866 miał mocną skłonność do podróżowania. Spotyka się go na wyposażeniu połowy armii europejskich. Również w wyniku wojny francusko- pruskiej kupę tego Prusacy zgarnęli, więc się często spotyka "zniemczone", czyli z dodanym innym zaczepem do niemieckiej żabki i przebitymi numerami. W międzyczasie udoskonalano Chasepotta do poziomu naboju scalonego, broń ciągle gdzieś była używana przez milicje, szkoły wojskowe, przysposobienia wojskowe etc. 

Ja się tym już nie interesuję od dobrych 20 lat, ale pamiętam, jak kolega mówił o odkryciu znacznej ilości z japońskimi puncami wojskowymi!!! Niestety, nie potrafię podać źródeł. No i oczywiście w WP do 1939 roku pętały się po czeluściach magazynów. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@fibo zwiększyłem kontrast zdjęcia z napisem na grzbiecie. Czy to przypadkiem nie jest cyrylica?

b5fa1c1c20e734dcee84d54c2b0bcdda.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A skąd. Przecież Etienne (i chyba równiez styczeń) widać

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam nic nie widzę :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, w ten sposób "pisanym" alfabetem oznaczano niektóre francuskie bagnety i szable w tamtym okresie. To jest nazwa manufaktury+ data. 

Miałem kiedyś francuską szablę kawaleryjską też z Saint-Etienne, identycznie cechowaną. Zresztą w źródłach odnajdziesz liczne przykłady. 

edit: Mam pod ręką tylko telefon i zdjęcia z niego wychodzą podle, ale u mnie napis jest taki sam. To IMO Sain-Etienne. Napis prawidłowy, lekko zatarty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@fibo a nie chciałbyś założyć tematu w którym skatalogujesz swoje zbiory? Taki temat byłby kopalnią wiedzy dla wielu osób.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie już tylko kilkadziesiąt bagnetów i kilka szabel zostało, temat zamknąłem lata temu. Na rynku w międzyczasie pojawiło się mnóstwo literatury, więc nie ma się co powtarzać. Poza wszystkim, żeby coś napisać z sensem, trzeba studiować temat porządnie i długo, współpracować z innymi zapaleńcami, jest mnóstwo informacji nowych, po digitalizacji archiwów światowych wyłażą zaskakujące wiadomości, kolejne państwa czyszczą zapyziałe kąty magazynów wojskowych... A tak palnąć, że typ, numer, wzór- to mi się nie chce. Wersje, podtypy, wędrówki, przejęcia, punce- to są interesujące sprawy. 

Temat broni białej jest niesłychanie rozległy. A ja nawet w głównym moim dawniejszym hobby- orderach i odznaczeniach, nie mam do powiedzenia wiele więcej niż ludzie, co przepięknie opracowali różne tematy z tym związane. Zresztą samodzielne poszukiwania przy możliwościach netu, są dziś IMO czystą przyjemnością dla zapaleńców. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda. Tak czy inaczej, dziękuję za pomoc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze do usług, coś może pomogę w archaicznym stylu  :D. Jeśli zapytasz, to dołożę starań. Trochę tam wiem niezależnie od młodych wilków samopoczucia. Choć skleroza podszczypuje ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.