Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
pmwas

Nowy Shanghai A581 - awaria i... druga awaria :)

Recommended Posts

Najwidoczniej to żeński mechanizm.

Jak się nim nie interesujesz to strzela focha ;)

Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów...  www.mojekrajobrazy.pl

Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/

W dniu 18.04.2022 o 12:31, pmwas napisał(-a):

Ok... pora zobaczyć co się stało...

Odkręcam dekiel...

O dziwo...

...to znów awaria naciągu!

Nie wiem jak to się ma do trudności z wyciągnięciem koronki, podejrzewam, że końcówka sprężynki musiała się dostać gdzieś w mechanizm nastawczy...

Sprezyna spadła z osi...

Poskładane i hula...

8FCBB7BE-CE0F-41A2-A7F5-C21F1A49DBC0.thumb.jpeg.62cfac22c81c3cae729de2873b3a5c9d.jpeg

Ciekawe jak długo 😂 ?

Czyli warto kupować czy nie

48 minut temu, michal260189 napisał(-a):

Czyli warto kupować czy nie

powiem tak… zależy od tego, na jaki egzemplarz trafisz. Jeśli chcesz kupić jako ciekawostkę w vintageowym klimacie do noszenia od czasu do czasu, to jest fajny. Mechanizm ogólnie jest dostępny (główne używane, ale są), wiec części lub cały werk na podmianę da się tez ew. ogarnąć. Jako „podstawowego” zegarka do codziennego noszenia polecić się tego natomiast nie da ;)

Miłego dnia!

Chodziło mi jako zegarek do ubierania na przykład w niedzielę do kościoła. Natomiast jako prezent mogła by być wtopa..... 

Edited by michal260189
Aktualizacja

Trafiłem na takie coś 

BB04712B-23D4-4CD6-B0F4-95A91A41FC7D.thumb.jpeg.286d6cebb2bc7d317398663e99fb6dc0.jpeg

8 zeta plus przesyłka nie majątek, to wziąłem 

6693E0F9-DCBA-42A1-BA6C-15AB51F8FEB6.thumb.jpeg.553cbc1a0277ca7506e6fda6e74c6f0b.jpeg

ZLN. Co jest gwoździem do trumny mojego Shanghaia - ten jest nieco lepiej wykończony - w Shanghaiu to zatem jakiś totalny szrot, skoro w Orientexie jest lepszy.

Kół nie ma, bo są tu:

F8875459-418D-4686-9B8F-1364363973AE.thumb.jpeg.3d57cf3e5c58e437d792c31e2d58a0ab.jpeg

Zestaw naprawczy do mojego ZLN.

B83B4BA7-B5AC-459F-A628-646D410CA665.thumb.jpeg.ad2f54073064b5f58d041e8e6703d631.jpeg

Duże niestety podrapane.

Niby bez sensu, ale te koła są cieńsze i inaczej wykończone niż to, co z konieczności zamontowałem przy poprzedniej naprawie. I wolę oryginalne koła… jak to w kolekcjonerskim mechanizmie, musi być „w oryginale” ;)

Miłego dnia!

mam takiego oreintexa, czy jak to się tam zwie, na chodzie. fioletowa tarcza, na kopercie gruby chrom. super sikor ;)

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

W dniu 16.09.2021 o 00:00, Sierżant Julian napisał(-a):

Ten mechanizm wygląda jak radziecka produkcja wojenna :(

Ten mechanizm nawet nie dorównuję im do pięt 🙃

Edited by Kacperek_77u

,,Weź mlody się lepiej do nauki żebyś przynajmniej maturę zdał, a nie bierz się za płatne serwisy. A jak już spierdzielisz to na swój koszt oddaj zegarmistrzowi, żeby poprawil po Tobie, jak już przyjmujesz zlecenia. Chociaż pewnie po negatywnych komentarzach to zostanie Ci tylko nauka" Bardzo lubię naprawiać zegarki a ich zbieranie jest efektem ubocznym. :D

9 godzin temu, Kacperek_77u napisał(-a):

Ten mechanizm nawet nie dorównuję im do pięt 🙃

Nie… u mnie raczej budzi skojarzenia z późnymi ZiMami

Miłego dnia!

1 godzinę temu, pmwas napisał(-a):

Nie… u mnie raczej budzi skojarzenia z późnymi ZiMami

To chyba zapomniałeś o liuksie...

Zimy były jeszcze ok pod względem dokładnośći i awaryjności 

,,Weź mlody się lepiej do nauki żebyś przynajmniej maturę zdał, a nie bierz się za płatne serwisy. A jak już spierdzielisz to na swój koszt oddaj zegarmistrzowi, żeby poprawil po Tobie, jak już przyjmujesz zlecenia. Chociaż pewnie po negatywnych komentarzach to zostanie Ci tylko nauka" Bardzo lubię naprawiać zegarki a ich zbieranie jest efektem ubocznym. :D

tu raczej nie chodzi o porównanie samej konstrukcji, tylko poziomu wykonania, wykończenia... pod koniec sowietów werki w pobiedach były paskudne.

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

8 godzin temu, Kacperek_77u napisał(-a):

To chyba zapomniałeś o liuksie...

Zimy były jeszcze ok pod względem dokładnośći i awaryjności 

Tak, dokładnie. Chodzi o wykończenie. Bo Tongji generalnie chodzą dobrze i bezproblemowo. Ten ma po prostu jakiś feler w naciągu. Zas co do Penzy… nie wiem, co było nie tak z tą fabryką, ale mechanizmy Zarii często nie chcą chodzić „bo nie”. Ledwo to cyka, zatrzymuje się i w zasadzie cholera wie dlaczego. Tak, mam Ljuksa i Wiesnę - oba nie nadają się do użytku, bo nie chcą ładnie chodzić. Paradoksalnie najlepiej chodzi najtrudniejsza w montażu 2015. Ale to temat na inną dyskusję :)

Miłego dnia!

I znowu…

Powinni do niego w zestawie dawać od razu zestaw do naprawiania. 

On nie jest tak zły, żeby ostatecznie ogłosić, ze nie działa, ale tez ciężko go nazwać pełnosprawnym. Trochę jak moj UAZ…

Miłego dnia!

Widać za często go zakladasz, raz w roku to zbyt wielki wysiłek dla tego werku😉

Ciekawe, że takiego mechanizmu nie idzie dostać. 

Automatów od groma, natomiast wersji 3 wskazówki bez daty brak. Same "szkieletory", o zwykle ciężko. 

Na całym aliexpressie jest raptem 1, do tego 115zł i nie ma informacji czy z datą czy bez. Chyba bez, ale i tak 115zł 🤦

Ten zegarek nie jest tyle warty

Miłego dnia!

Godzinę temu, pmwas napisał(-a):

Ciekawe, że takiego mechanizmu nie idzie dostać. 

Automatów od groma, natomiast wersji 3 wskazówki bez daty brak. Same "szkieletory", o zwykle ciężko. 

Na całym aliexpressie jest raptem 1, do tego 115zł i nie ma informacji czy z datą czy bez. Chyba bez, ale i tak 115zł 🤦

Ten zegarek nie jest tyle warty

trzeba poszukać oreintexa na graty :P

56 minut temu, oszolom napisał(-a):

trzeba poszukać oreintexa na graty :P

Owszem, już z Oreintexa pozyskałem prawidłowe koło naciagowe, bo to, co miałem nie pasowało idealnie. 

Ale jak już wymieniać, to wolałbym jednak nowy mechanizm... 

Edited by pmwas

Miłego dnia!

5 minut temu, pmwas napisał(-a):

Owszem, już z Oreintexa pozyskałem prawidłowe koło naciagowe, bo to, co miałem nie pasowało idealnie. 

Ale jak już wymieniać, to wolałbym jednak nowy mechanizm... 

Jak wstawisz szkieletora, to też straty nie będzie. Chociaż te szkieletory są dopiero jakościowo marne... Też mnie dziwi, że ten zwykły werk jest nie do nabycia nawet w najtańszych zegarkach. Wiadomo, że to tłuką, ale nie chcą się dzielić

5 minut temu, oszolom napisał(-a):

Jak wstawisz szkieletora, to też straty nie będzie. Chociaż te szkieletory są dopiero jakościowo marne... Też mnie dziwi, że ten zwykły werk jest nie do nabycia nawet w najtańszych zegarkach. Wiadomo, że to tłuką, ale nie chcą się dzielić

Tzn można by kupić cały zegarek. 

Tylko w tych całkiem tanich łatwo trafić bubla, a poza tym zawsze szkoda zegarka. Musiałbym trafić jakiegoś mega-paskudka

Miłego dnia!

W dniu 18.09.2024 o 19:09, pmwas napisał(-a):

Tzn można by kupić cały zegarek. 

Tylko w tych całkiem tanich łatwo trafić bubla, a poza tym zawsze szkoda zegarka. Musiałbym trafić jakiegoś mega-paskudka

Perfecta innego niż na bateryjki jeszcze nie widziałem ;) 

https://allegro.pl/oferta/zegarek-perfect-mechaniczny-do-naprawy-na-czesci-vintage-16515139610?reco_id=f1c617cb-778d-11ef-bfa9-9a27c636c3dd&sid=f8bddad5d737919e6c726c989b66bdbe96499e13bc806f55bd0c404f69ac7020 

25 minut temu, michal260189 napisał(-a):

Widać ktoś zrobił upgrade

Edited by pmwas

Miłego dnia!

3 minuty temu, pmwas napisał(-a):

Widać ktoś zrobił upgrade

Ktoś zrobił wesołą twórczość - tak jakby do Casio włożyć NH35 czy Miyote ;) 

Dzień dobry. Ciekawi mnie , czy Pan trafił na taki wadliwy egzemplarz, czy to jest jakaś reguła w tych mechanizmach. Nie ukrywam, że chciałem kupić taki zegarek, ale po prześledzeniu tego wątku, normalnie mi się trochę odechciało. Pozdrawiam serdecznie