Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Cadi

Panerai dylemat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Długo mnie tu nie było, bo przez jakiś czas czułem się spełniony ;) Ale jak to bywa, coś zaświtało, coś się pojawiło na instagramie ;) i wpadł do głowy pomysł zakupu Pama.

Początkowo chciałem na bransolecie, ale mam 2 Breitlingi na bransolecie, więc może czas coś zmienić. Ponadto możliwości kombinacji paskami od horusa doprowadzają do obłędu i jeszcze nie mam zegarka a już planuje które paski zamówię ;)

Potrzebuję pomocy przy wyborze zegarka, wybór jest ogromny, a ja w zasadzie potrzebuje tylko kilku rzeczy :

Luminor lub Luminor Marina (Radiomir zbyt klasyczny, Submersible zbyt agresywny)

1. Rozmiar 44mm lub więcej

2. Datownik

3. Czarna tarcza

4. Jakaś rezerwa chodu mile widziana

I kompletnie nie wiem w co celować, wybór ogromny, bo wymagania nie są chyba zbyt wielkie, przez co jestem kompletnie pogubiony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym celował w 312-kę, automat z 3 dniami rezerwy chodu, czarna kanapkowa tarcza i w super kopercie.

Inne automaty (104 czy 88) są w podobnej cenie ale z normalną tarczą, ETą i zwykłą kopertą... 

Alternatywą są Luminory z ręcznym naciągiem.

Pozdrawiam,

Gdyby oczyścić bramy percepcji, każda rzecz ukazałaby się człowiekowi, jaka jest, nieskończona.

/William Blake/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko 312 na chrono jest 30szt żadnego w Polsce, większość w USA, to trochę komplikuje sprawę.

A czym się różni koperta w 312 od pozostałych? Bo ja zdaje się nie widzę różnicy..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko 312 na chrono jest 30szt żadnego w Polsce, większość w USA, to trochę komplikuje sprawę.

A czym się różni koperta w 312 od pozostałych? Bo ja zdaje się nie widzę różnicy..

po co kupować stary model , skoro można kupić 1312, który dodatkowo jest jest o jakieś 3 mm niższy i mam poprawiony manufakturowy mechanizm 9010 . Ofert na chrono24 z EU jest sporo. 

Luminory jeśli chodzi o koperty są dwa . Jeden to Luminor 1950 , gdzie koperta jest beczułkowata , pozostałe Luminory mają bardziej prostokątny kształt koperty.

https://www.rolexforums.com/showthread.php?t=462407

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

321.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli ma być automat z serii Luminor to proponowałbym 1312 lub 1359. 

Rożnica między nimi jest taka iż 1359 ma piękną kanapkową tarczę z cyferkami a koperta jest polerowana na wysoki połysk, podczas gdy w 1312 jest szczotkowana. 

Obydwa mają ten sam mechanizm z rezerwą 3 dni . 

Jeśli dopuścisz brak daty, to warto wziąć pod uwagę 422 z kopertą w rozmiarze 47 mm i nakręcanym mechanizmem z 3 dniową rezerwą chodu .

Tańszą alternatywą może być model Luminor  795 w rozmiarze 44 mm i 8 dniową rezerwą chodu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli dopuścisz brak daty, to warto wziąć pod uwagę 422 z kopertą w rozmiarze 47 mm i nakręcanym mechanizmem z 3 dniową rezerwą chodu .

A jeśli chcesz "czystego" Pama, skuś się na 372, chyba że masz drobny nadgarstek, to wtedy nie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może po prostu 000?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.